Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2019.09.18 20:09 Frissítve: 2019.09.18 20:12

Vívás: hét év alatt közel a duplájára nőtt az utánpótlásbázis

A hazai szövetség elnökével, Csampa Zsolttal beszélgettünk arról, minek köszönhető a vívó-utánpótlásbázis töretlen növekedése, miért választja rengeteg gyerek a vívást. Szóba került az is, hogy elégedett-e a versenyzői létszámmal, emellett kifejtette, minek köszönheti sikerességét a magyar vívósport.

A 2019-es vívás világnapja alkalmával nemrégiben a Kossuth téren rendeztek flashmobot, amelyen a magyar vívótársadalom apraja-nagyja összegyűlt, hogy méltóképpen népszerűsítse hazánkban az amúgy sem ismeretlen sportágat − több mint háromszázan vettek részt a tizenöt perces „edzésen”. Az esemény kiváló apropót adott arra, hogy szerkesztőségünkben felvetődjön a kérdés: vajon mekkora utánpótlásbázisa van a magyar történelem legsikeresebb olimpiai sportágának.

Több mint háromszáz vívó volt a Kossuth Lajos téren Forrás: pestisracok.hu

Több mint háromszáz vívó volt a Kossuth Lajos téren  •  Forrás: pestisracok.hu

A választ a hazai szövetség elnökével, Csampa Zsolttal kerestük, és mint kiderült, 2013 óta közel duplájára nőtt a versenyengedéllyel rendelkező vívók száma (hat évvel ezelőtt 1628 engedélyt adtak ki, míg idén 2943-at). A vívás esetében rengeteg dolognak betudható a nem hétköznapi népszerűségnövekedés.

A tendencia tehát hat évvel ezelőtt kezdődött, egy esztendővel azután, hogy a kardozó Szilágyi Áron megszerezte Londonban karrierje első olimpiai aranyérmét. Nem sokkal az ötkarikás játékokat követően maga a bajnok is szóvá tette, mennyire örül annak, hogy egyre népszerűbb a sportág.

„Boldog vagyok, hogy az én sikerem hatására kezd el rengeteg gyerek vívni. Nyilvánvalóan, a későbbi sikerek alapja a széles bázis. Fontos, hogy azokra is pozitívan hat az eredményem, akik már űzik ezt a sportot, mivel látják, ha keményen dolgoznak, annak megvan az eredménye” − nyilatkozta az azóta már kétszeres olimpiai bajnok a magyarnarancs.hu-nak 2013-ban.

A 2943 igazolt versenyző egyébként Magyarországon átlagosnak mondható. Elégedett lehet ezzel a számmal a szövetség?

„Ha azt nézzük, hogy rövid időn belül a duplájára nőtt a bázisunk, úgy akár fantasztikusnak is mondható. De persze, továbbra is vannak törekvéseink arra, hogy minél több gyerekkel szerettessük meg a vívást. Valóban, az is megfigyelhető, hogy az olimpiák után gyorsabb ütemben növekedünk, viszont a fejlődés állandó, éppen ezért nem lehet csak ennek betudni. Nagyon fontosnak tartjuk az iskolai vívóprogramot. Hat évvel ezelőtt csupán ötvenhét intézménnyel álltunk kapcsolatban, ez a szám azóta százhuszonkettő. Sokat mondó adat, hogy hat éve ezerhatszázhuszonegy gyereket értünk el ily módon, míg az idén már ötezer-ötvenhetet” − vélekedik az elnök.

A hazai vívósport 37 arany-, 23 ezüst- és 27 bronzérmet tudhat magáénak az olimpiai játékok történetében, és állítani lehet, sikeressége töretlen. Mi a magyarok titka?

„Az eredmények mindig csapatmunkának köszönhetők − így Csampa. − Szükség van a kiemelkedő kvalitású sportolókra, profi edzőkre, segítőkre, a megfelelő háttérre és rengeteg más dologra. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mindenhol megvan a kellő minőségű szakmai hátterünk.”

Az elnök kiemelte a hazai edzőket: „A mesterek tudása talán a legmérvadóbb. A magyar edzők iskolája mindig is különleges volt, hiszen a szakemberek több évtizedes tapasztalatokat adtak át egymásnak. Büszkék vagyunk arra, hogy a Testnevelési Egyetemen két éve indult edzőképzés. Különösen fontosnak tartjuk, hogy minél több jó tréner legyen közöttünk.”

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.10.11 22:13:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Péntek este harmadik felkészülési meccsét is lejátszotta a Gera Zoltán irányította 2021-es korosztályos Európa-bajnokságra készülő U21-es labdarúgó-válogatott. A zalaegerszegi összecsapáson a horvát válogatott három góllal bizonyult jobbnak.

2019.09.29 17:02:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az utolsó hétvégén Kovács Bálint bebiztosította első helyét a német gyorsaságimotoros-bajnokság (IDM) Suzuki Cup kategóriájában. A H-Moto Team 18 éves versenyzője egy futamot megnyert, a másik versenyben második lett Hockenheimben.

2019.09.24 21:22:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Telekom Veszprém U21-es csapatával állt ki a Szpartak Moszkva ellen a Seha-liga 3. fordulójában; a Gulyás Péter vezette fiatalok pedig nagyszerűen helyettesítették a felnőtteket: hullámzó mérkőzésen 26–23-ra legyőzték az oroszokat.

2019.09.15 11:21:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Ritkán látott teljesítménnyel rukkolt elő Donyell Malen a holland labdarúgó első osztály szombat esti bajnoki mérkőzésén. A PSV Eindhoven 20 éves támadója öt gólt szerzett a Vitesse ellen.

2019.09.15 09:51:17

Utánpótlássport Jancsó Kornél utanpotlassport.hu

A tiltás-tűrés-támogatás „szentháromságán” már rég túljutottak a keleti harcművészetek Magyarországon, ahol előbb megvetették lábukat, manapság pedig sosem volt népszerűségnek örvendenek szinte kivétel nélkül. Helyzetükről, az utánpótlásról, az „önképről” a három szövetség elnökét kérdeztük.