Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2020.05.21 09:27 Frissítve: 2020.05.21 09:28

Vívás: Halla Péter átértékelte nyugdíjas éveit a karanténban

A Vasas párbajtőrvívó-edzőjével, Halla Péterrel beszélgettünk arról, a koronavírus-járvány közben hogyan zajlott a munka, emellett szóba került az újraindulás mikéntje is.

„Már február elején, a vancouveri párbajtőr-világkupaversenyen sejtettem, hogy nagy baj lehet, a kínaiak ugyanis végig maszkban voltak. Kicsivel kevesebb, mint egy hónappal később, a poreci utánpótlás Európa-bajnokság juniorviadala előtt pedig már a vívók maguk dönthették el, hogy vállalják-e a részvételt − ekkor kezdődött nagy ütemben terjedni a koronavírus Olaszországban. A budapesti Grand Prix-erőpróbán három külföldi kapta el a fertőzést, így a komplett hazai csapatot tesztelték − mindahány negatív lett. Nem sokkal később bejelentették a veszélyhelyzetet, ezzel egy időben március 13-án zajlott az utolsó, szervezett edzés a klubban” − emlékezik vissza a Vasas párbajtőredzője, Halla Péter.

Halla Péterék hétfőn kezdhetik meg a szervezett edzéseket Forrás: vasassc.hu

Halla Péterék hétfőn kezdhetik meg a szervezett edzéseket  •  Forrás: vasassc.hu

A mester elmondta, ezt követően csak a felnőttválogatottak és azok a juniorok látogathatták a Kovács Pál Vívócsarnokot, akik kvalifikálták magukat a fertőzés miatt szintén elhalasztott, Salt Lake City-i utánpótlás-világbajnokságra. Közülük is persze csak az, aki igényelte:

„Több olyan válogatott sportoló is akadt, aki nem vállalta a részvételt. Természetesen szabályozott körülmények mellett dolgoztunk: egyszerre csak egy vívóval foglalkoztam, összesen hat emberrel. Nem a fejlődés volt a legfőbb feladatunk, a hangsúlyt a szinten tartásra helyeztem. Heti két tréningről beszélünk: kedden és csütörtökön, minden versenyzőre egy óra jutott.”

Május 4-étől léptek hatályba a sportrendezvényekkel és edzésekkel kapcsolatos intézkedések: a kormányrendelet értelmében sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között Magyarország egész területén megtartható, illetve megengedett a sportegyesületek által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel. A Vasas vívószakosztályában hosszas szervezői munka után jövő hétfőn, május 25-én indulhat újra az élet:

„Párbajtőrben százhuszonhat fiatal jelezte, hogy részt venne a tréningeken − kardban is hasonlóan nagy az érdeklődés. Tízfős csoportokra osztjuk a társaságot, a szülőknek nyilatkozatot kell kitölteniük. Kikötés, hogy a gyerekek tünetmentesek legyenek, mint ahogyan az is, hogy érkezéskor lázat mérünk. Az öltözőket nem használhatják, a szülők nem léphetnek a csarnokba. Ügyelnünk kell rá, hogy a csoportok ne találkozzanak egymással − a távozóknak a vészkijáratot kell használniuk. Ami minket, edzőket illet: ismét tesztet csináltak rajtunk, amelynek negatívnak kell lennie.”

A mester arról is beszámolt, hogy a karanténidőszakban természetesen azok a versenyzők is végeztek otthoni erőnléti feladatokat, akiknek nem volt lehetőségük a személyes edzésre. Emellett kiemelte, átértékelte a nyugdíjas éveit, miután ráébredt, mennyire nem bír otthon ülni, miközben hiányzik neki a vívás.

A nemzetközi szövetség egyébként nemrégiben tette közzé hivatalos Facebook-oldalán, az angol felirattal ellátott rövidfilmet a Vasasról, amelyben Halla vezette körbe a stábot a Kovács Pál Vívóteremben:

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.

2020.05.08 12:21:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Amennyiben a RB Salzburg elfogadná az AC Milan által a Tuttosport szerint tett 20 millió eurós ajánlatot, úgy a 19 éves Szoboszlai Dominik lehetne minden idők legdrágább magyar labdarúgója.

2020.05.01 13:31:16

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A LEN (Európai Úszó Szövetség) vezető testülete úgy határozott, hogy elhalasztja a 2020-as junior Európa-bajnokságot az összes szakágban (úszás, nyílt vízi úszás, műugrás, műúszás, vízilabda).