Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2020.02.12 15:28 Frissítve: 2020.02.12 15:38

Vívás: Büki Lili meglepetésre készül az utánpótlás Eb-n

A Mol Alapítvány által is támogatott, még mindig csak 17 éves párbajtőrvívó, Büki Lili az utolsó, pozsonyi junior-világkupaversenyen harcolta ki a részvételt a február végi, poreči Európa-bajnokságra. Vele és edzőjével, Plásztán Attilával beszélgettünk.

A tatabányai Gnám Tamara és a tatai Büki Lili között mindössze 570 pont volt a különbség a junior magyar párbajtőrranglistán a pozsonyi korosztályos világkupaverseny előtt. Ez a megméretés döntött arról, melyikük léphet pástra egyéniben és csapatban a február végi, poreči utánpótlás Európa-bajnokságon.

Büki Lili a toruni junior-világbajnokságon harmadik lett Forrás: Bizzi Team

Büki Lili a toruni junior-világbajnokságon harmadik lett  •  Forrás: Bizzi Team

„Mindkét helyen edzősködöm, Lili ráadásul az én tanítványom. Jól ismerem őket, és ők is egymást. A páston ellenfelek, azon kívül kiváló barátnők. Tisztelik és motiválják egymást, példaértékűen kezelik a helyzetet. Tavaly is hasonlóan szoros volt a verseny: többen is utaztak a mindent eldöntő, dijoni világkupa-viadalra” – mondta a junior leány párbajtőr-válogatott vezetőedzője, Plásztán Attila.

Pozsonyban Tamara a negyvenedik lett, ezért az eredményért 180 pont járt, Lili pedig az ötödik helyen zárt (1260 pontért), így ő vehetett részt az Eb-n. Az a különösen érdekes helyzet állt elő, hogy a junior-világranglistán negyedik Gnám kiszorult az Eb-keretből. 

„Csupán két tuson múlt a nyolc között, hogy Lili nem győzte le honfitársát, Wetzker Laurát. Emiatt kicsit búslakodott, de összességében persze örülhet, hiszen elérte, amiért odament” – véli a mester.

Lili eleinte nem úgy szerepelt a korosztályos világkupa-viadalokon, ahogyan szeretett volna: Laupheimben 85., Burgosban 14., Udinében pedig 63. lett. Szlovákiában javított eredménysorán.

„Elsődleges célom az volt, hogy kijussak az Eb-re. Tudtam, hogy a most harmadéves juniorok nagyon erős generációt alkotnak, egyáltalán nem volt biztos a helyem. Pozsonyba úgy utaztam, hogy nincs veszítenivalóm, és úgy tűnik, ez bejött. Tavaly is hasonló eredményességi ívet írt a szezonom, mint idén, bízom benne, hogy ugyanolyan sikeresen zárul, mint legutóbb.”

Nem véletlen, hogy ismételni szeretne: 2019-ben egyéniben Európa- és világbajnoki harmadik helyet, csapatban Eb-aranyat ünnepelhetett. Ráadásul a juniorok mezőnyében is a hatodik helyig jutott.

„Sikerült mindent kizárnom magam körül. Csakúgy, mint tavaly, idén is ajándékként élem meg a kijutást. Már önmagában az nagy eredmény, hogy ott lehetek, emiatt hatalmas teher esik le a vállamról, koncentráltabban küzdhetek. Úgy vélem, a realitás az, hogy egyéniben a legjobb harminckettő vagy tizenhat közé jussak. A párbajtőr ugyanakkor a legkiszámíthatatlanabb fegyvernem, bármi megtörténhet. Meglepetést szeretnék okozni!”

A párbajtőröző négy éve versenyez tatai színekben, miközben Székesfehérváron lakik. Edzője elmondta, Lili ilyen sok elfoglaltság mellett is kitűnő az iskolában.

„Valóban nem egyszerű a helyzetem – így Büki –, hiszen nem ugyanott élek, mint ahol edzek. Hálás vagyok a szüleimnek, akik rengeteget segítenek, mindenben támogatnak. Mindig elvisznek edzésre, a tanulást általában út közben oldom meg. Mindazonáltal gyakran van szükségem pihenőre, az erőpróbák után muszáj két-három napra kikapcsolnom. Ilyenkor sem tétlenkedek; általában teniszezek.”

Lili felkészülését a Mol Alapítvány is támogatja. Az eszköztámogatást olyan sportórára költötte, amelynek segítségével az edzéseken és viadalokon egyaránt nyomon követheti a pulzusát és a teljesítményét.

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".