Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2019.11.27 19:08 Frissítve: 2019.12.01 11:55

Vívás: Borsody Emma junior-világversenyeket akar nyerni

A laupheimi junior párbajtőr-világkupaversenyen szerzett ezüstérmét követően magasra tette a lécet Borsody Emma: a BVSC-Zugló 19 éves vívója a soron következő korosztályos Európa- és világbajnokságot egyaránt meg szeretné nyeri.

A leány párbajtőrözők a laupheimi junior-világkupaversenyen bizonyítottak a hét végén. Nem is akárhogyan! A legkiválóbb teljesítményt az egyéniben junior-vb-bronzérmes Borsody Emma nyújtotta, aki a második helyen zárt. A BVSC-Zugló vívója a jó csoportkör után sorra nyerte asszóit a 128-as táblán, az elődöntőért a francia Alice Conradot verte 15:10-re. A négy között a korosztály egyik legjobbját, a lengyel Barbara Brychet is felülmúlta 15:12-re. Az aranyérem nem jött össze: a döntőben az orosz Jana Bekmurzova jobbnak bizonyult (6:15), ám a második helyezés nagyszerű teljesítmény.

Plásztán Attila válogatottedző (balról), Borsody Emma és mestere, Kovács Iván Laupheimben Forrás: hunfencing.hu

Plásztán Attila válogatottedző (balról), Borsody Emma és mestere, Kovács Iván Laupheimben  •  Forrás: hunfencing.hu

„Kifejezetten rossz formában voltam, nagyot kellett küzdenem a medálért. Pesszimista hangulatban léptem pástra, előre elkönyveltem, ez nem az én napom. Érdekes, hogy ez a hozzáállás végül eredményre vezetett. Tulajdonképpen az egyetlen szándékom az volt, hogy nálam gyengébb versenyzőtől ne kapjak ki, ennek köszönhetően mindenki ellen fordítottam a végére. Kicsit sem vagyok szomorú az elveszített finálé miatt, a lehető legtöbbet hoztam ki magamból Németországban” – emlékezett vissza a fiatal.

Emma nem először állt pódiumra vk-viadalon: két évvel ezelőtt – szintén a juniorok között – második lett Udinében. A mostani sikert ugyanakkor nagyobb értékűnek tartja:

„Az imént említettek miatt. Ezúttal ugyanis úgy jutottam el az éremig, hogy rossz állapotban voltam, míg Olaszországban a bronzra volt elegendő a kiváló vívás.”

Az ifjú egyébként rengeteg sporttal megismerkedett, mielőtt vívni kezdett. Tizenegy évesen fogott először fegyvert a kezébe:

„Rögtön az elején Kovács Ivánhoz kerültem. Jelenleg is ő foglalkozik velem. Sosem felejtem el, amikor azt mondta a kezdetekkor, hogy talán kicsit későn kezdtem ezt a sportot. Egész jól haladunk azóta, ám a pontosságban és a mentális stabilitásban rengeteget kell még fejlődnöm.”

Borsody tervei nagyon komolyak az új évadban: a korosztályos Európa- és világbajnok szeretne lenni, emellett már a felnőttmezőnyben is megmutatná magát. Ehhez azonban lesz egy-két szava a nála két évvel fiatalabb, kadét kontinens- és világbajnok, már felnőttválogatott Muhari Eszternek is:

„Ez idáig egyszer győztem le, nem sétagalopp küzdeni ellene. Úgy vélem, az ő titka abban rejlik, hogy páratlanul erős fejben. A kapcsolatunk nagyon jó, még csak azt sem tudom mondani, hogy bármiféle rivalizálás lenne közöttünk, hiszen egyelőre csak kapaszkodok, hogy utol tudjam érni.”

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.06.03 09:13:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A korlátozások enyhítésével kijelenthető, hogy – bár szigorú ellenőrzés mellett – újraindult a sportélet hazánkban. Lássuk, miként „rajtoltak” az utánpótlássport legjobbjai!

2020.05.30 15:13:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Borussia Dortmund 19 éves norvég csatárzsenije, Erling Braut Haaland 2019. május 30-án írta be magát először a futball történelemkönyvébe, amikor egymaga 9 gólt rúgott a hondurasi válogatott ellen a lengyelországi U20-as világbajnokságon.

2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.