Vívás: Bérczy Dorottya utolsó éve juniorként és a gimnáziumban

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.11.06. 19:49
Címkék
Négy versenyből négy döntő – ez Bérczy Dorottya mérlege a 2018–2019-es vívóidényben, még akkor is, ha az első két – egyébként megnyert – versenyét a nyári szünet előtt rendezték. A BVSC-Zugló utolsóéves juniorja nagy célokkal vágott neki az évadnak, s reméli, a biztató kezdés magabiztos folytatást szül. A juniorok között Eb-érmet, a felnőtteknél pedig élete első válogatottságát szeretné elérni.

Kocsmár-Tóth István - utanpotlassport.hu A BVSC 19 esztendős versenyzője remekül kezdte az idényt, mivel mind a két nyári előválogató versenyt megnyerte a kardvívó Magyar-kupában, majd szeptemberben és októberben is döntőt vívhatott. Igaz, utóbbi kettőt elveszítette korábbi klubtársa, a jelenleg már a Budapesti Honvédot erősítő Nagy Valentinával szemben.Kocsmár-Tóth István - utanpotlassport.hu A BVSC 19 esztendős versenyzője remekül kezdte az idényt, mivel mind a két nyári előválogató versenyt megnyerte a kardvívó Magyar-kupában, majd szeptemberben és októberben is döntőt vívhatott. Igaz, utóbbi kettőt elveszítette korábbi klubtársa, a jelenleg már a Budapesti Honvédot erősítő Nagy Valentinával szemben.

Bérczy Dorottya akcióban Forrás: hunfencing.hu
Bérczy Dorottya akcióban Forrás: hunfencing.hu

Bérczy Dorottya akcióban  •  Forrás: hunfencing.hu

„Elégedett vagyok a második helyezésekkel is. Eddig mind a négy hazai válogatón döntőben voltam, s ez jót tesz az önbizalmamnak.Talán ez az első szezonom, amelyet ennyire magabiztosan sikerül kezdenem. Jó érzés, hogy nem kell számolgatnom, hogy benne vagyok-e a válogatott keretben, vagy sem. Ez a nyugalom szerintem meglátszik az edzésmunkámon és a vívásomon is. Stabil alap, amire tudunk egész évben építeni” – mondja az utanpotlassport.hu megkeresésére Bérczy Dorottya.

Az utolsóéves juniorversenyző hétvégén már Orléans-ban, az évad első felnőtt világkupa-viadalán vív.

„Az a célom, hogy mind a két nap vívhassak” – árulja el már-már cinkos mosollyal, mindez ugyanis azt jelenteni, hogy főtáblára kerül a felnőttmezőnyben. „Ennél többet így az év elején nem merek mondani, sem kívánni.”

Dodó, ahogyan a barátai hívják,kilencévesen, a pekingi olimpia után kezdett vívni. Mint meséli, számos sportágat kipróbált gyerekként, de sem az egyéni, sem a csapatjátékok nem igazán jöttek be neki, egészen addig, amíg a páston nem találta magát.

„Anyu ötlete volt, hogy próbáljuk ki a vívást, és egy ismerőse ajánlására rögvest a BVSC-ben kötöttem ki. Emlékszem, hogy néztük a pekingi közvetítéseket, de arra már nem, hogy milyen versenyeket figyeltünk igazán, szóval azt sem tudom, anyunak pontosan honnan jött az ötlet, de jól sikerült” – teszi hozzá. Arról szó sem lehetett, hogy ne sportoljon, mert édesapja, az ötszörös válogatott labdarúgó, Bérczy Balázs– aki tagja volt azÚjpest1998-ban bajnokságot nyert csapatának – ragaszkodott hozzá.

S hogy mire a legbüszkébb a páston töltött eddigi tíz évéből?

„Emlékeszem már az első versenyeimen egész jól szerepeltem, újoncként és serdülőként is szereztem érmeket, de az első igazán kiugró eredményem a szerbiai kadét Európa-bajnokságon volt 2015-ben, ahol egyéniben második, csapatban pedig első helyezett lettem. Erre vagyok a legbüszkébb mind a mai napig” – árulja el a kardvívó, aki saját szakágánál maradva a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áronra, a világbajnok Szatmári Andrásra és a vb-dobogós Márton Annára néz fel leginkább.

Bérczy Dorottya Forrás: Facebook
Bérczy Dorottya Forrás: Facebook

Bérczy Dorottya  •  Forrás: Facebook

Utóbbival egy csapatban szívesen versenyezne idén, mert az azt jelentené, hogy életében először a felnőttválogatott keretébe is bekerült.

„Az idény végén Budapesten lesz a világbajnokság, edzőmmel pedig mindent elkövetünk, hogy reális esélyem legyen bekerülni a csapatba. A jó idénykezdésnek hála, ez nem csak ábránd. De biztos, hogy nagy lesz a verseny. A fő cél természetesen, hogy a saját korosztályomban legyek eredményes. A junior világkupákon szeretnék minél többször döntőt vívni, az Európa- és világbajnokságról pedig érmet hozni. A juniorok között ez ugyanis még nem sikerült. Ez az utolsó évem a juniorok között, így már nem kell tőlem idősebbekkel vívnom, és talán mondhatom azt is, rutinos lettem.”

Dorottya számára egyébként is különleges ez az esztendő, mivel az utolsó tanévét kezdte meg a gimnáziumban. Igaz, az érettségitől nem fél.

„Az elmúlt években a vívást és a tanulást egyformán fontosként kezeltem, így mára megvan a kellő rutinom abban, hogyan férjen meg a kettő egymás mellett. Tavasszal lehet, mást mondok majd, de egyelőre nem aggódom. Hogy merre tovább? Ezt még nem tudom, a biológia érdekel igazán, de egyelőre még nem döntöttem el, hogy hol lenne jó továbbtanulnom.”

További korosztályos hírekVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik