K. B. utanpotlassport.hu 2020.09.15 14:22 Frissítve: 2020.09.15 14:28

Vívás: az utánpótlás-nevelés van előtérben Szegeden

Két arany- és egy ezüstéremmel zárt a hódmezővásárhelyi gyermek tőr országos bajnokságon a Szegedi Tudományegyetem Vívó Klub; a siker apropóján a klub filozófiájáról is beszélgettünk a vezetőedzővel, Nagy Zsolttal.

Remekeltek a Szegedi Tudományegyetem Vívó Klub tőrözői a hétvégén, Hódmezővásárhelyen rendezett gyermek országos bajnokságon; Hegyes Dávid arany-, Zsögön Andor ezüstérmet szerzett egyéniben, míg a csapat a dobogó legfelső fokára állhatott.

Csapatban az első szegedi országos bajnoki aranyérmet nyerték a srácok Hódmezővásárhelyen Forrás: hunfencing.hu

Csapatban az első szegedi országos bajnoki aranyérmet nyerték a srácok Hódmezővásárhelyen  •  Forrás: hunfencing.hu

„Fennállásunk óta először szereztünk csapatban országos bajnoki címet − kezdi a klub vezetőedzője, Nagy Zsolt, − így erre nagyon büszkék vagyunk; főleg amiatt, mert két fiatalabb sráccal, Kerekes Andrással és Mikecz Péterrel egészültünk ki. Az egyéniben elért eredményeinken nem lepődtünk meg, hiszen Dávid és Andor egyaránt a hazai ranglista legjobbjai között van. Érdekesség, hogy egyéniben legutóbb Bakó Tamás nyert országos bajnokságot − ő a Hódmezővásárhelyen győztes csapat edzője.”

A jelenlegi formájában 2004-ben alakult meg a klub.

„Megközelítőleg száz versenyzőnk van, döntő többségében utánpótláskorúak, de akadnak felnőttek és amatőrök is. Heti ötször edzünk, több csoporttal foglalkozunk. Néhány éve párbajtőrt is oktatunk, ám ez még gyerekcipőben jár; nagy potenciált látunk benne. Nincs főállású edzőnk, mind a hét mesternek ez a hobbija, és mindahányan imádjuk, szerelemből csináljuk.”

A szakember állítja, az egyesület legfőbb feladata a minőségi utánpótlás-nevelés.

„A kadét korcsoportig bárkit fel tudunk készíteni, ezt követően szoktuk javasolni a fővárosba költözést; ha ez megoldhatatlan, legalább azt, hogy heti rendszerességgel járjanak fel a budapesti keretedzésekre a fiatalok. Azt valljuk, serdülőkorig mindent meg tudunk adni a gyerekeknek, utána érdemes váltaniuk. A nagy célunk az, hogy néhány éven belül párbajtőrben is a tőrhöz hasonló eredményeket tudjunk felmutatni. Segítségünk is van, több, nálunk tapasztaltabb egyesület ad szakmai tanácsokat, amikor arra van szükségünk. Tőrben nehéz kialakítani ütőképes felnőttcsapatot Szegeden, párbajtőrben viszont látjuk a lehetőséget; nincs kizárva, hogy egyszer ezt elérjük, de egyelőre kicsit távolinak tűnik.”

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.10.25 16:41:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.