utanpotlassport.hu 2019.03.03 18:52 Frissítve: 2019.03.03 20:31

Vívás: a leány tőrcsapat bronzával zárult a junior Eb

Bár a foggiai korosztályos vívó Európa-bajnokság zárónapján a vártnál többet bukdácsoltak fiataljaink, azért a végére megint fölfelé görbülhettek a szájak: a junior leány tőrcsapat bronzérmes lett, minek nyomán a mérleg tizenhárom dobogós helyezés. A szám a kabbalisztikában nem szerencsés, egy világversenyen kifejezetten az.

Munkatársunk, Bruckner Gábor helyszíni jelentése Foggiából – utanpotlassport.hu Vasárnap délután utoljára buszozott vissza a puszta közepére a foggiai kiállítási csarnokból a magyar küldöttség. Mi tagadás, a korosztályos Európa-bajnokság színhelyétől 30 kilométerre fekvő, prérire épült szállodához vezető úton az elmúlt napokban uralkodott már jobb hangulat a Polizia feliratú járművön, s a fancsali arcokra akkor is akad magyarázat, ha a zárás sem múlt el magyar érem nélkül.

De essünk túl előbb a nehezén…

Ne legyen kétségünk: a színlapon szereplő két fiúcsapat közül a párbajtőrözőké és a kardozóké is merészebb célokat szövögetett az ötödik, illetve tizedik helyezésnél. Az Eb-re címvédőként, aktuális világbajnokként és világranglista-vezetőként érkező „epézők” az osztrákok 45:29-es lelépése után az élvonalba ugyancsak nem sorolható izraeliek ellen álltak fel a pástra. Sokáig igazolódni is látszott a papírforma, ám amikor 20:13-as állásnál már keresztbe vetettük volna a lábunkat, a fiúké alól kicsúszott a talaj. A hátralévő öt asszóból egyet sem sikerült megnyerni (csak Nagy Dávid tudta legalább döntetlenre hozni az egyik meccsét), és a vetélytárs 45:40-es sikerével végződő találkozó egyben az álmok szertefoszlását is jelentette.

A három jelenlévő tanítványa közül a mérkőzésen fellépő kettőt, Nagyot és a pénteken egyéniben aranyérmes Koch Mátét a karámok mögül figyelő Vasas-mester, Halla Péter értetlenkedve figyelte a történteket, és csak annyit mondott: „Sajnos volt előzménye ennek a kudarcnak, hiszen a mostani szezonban egyetlen világkupaversenyen sem vívott döntőt a csapat…”

A történtektől függetlenül a sportág legígéretesebb fiataljai között jegyzett, s már a nemzetközi felnőttmezőnyben is többször bizonyító srácok (Andrásfi Tibor, Bende Bence, Koch és Nagy) becsületére legyen mondva, hogy a folytatásban sopánkodás helyett igazi sportemberekhez méltó módon összeszorították a fogukat, és előbb a cseheket (45:39), majd az oroszokat is elintézték (45:41). Minek nyomán a kettes számú forgatókönyvből kihozták a legtöbbet: ötödikek lettek.

A három elsőéves juniorral, Kaiser Balázzsal, az ifjúsági olimpiai bajnok Rabb Krisztiánnal és Urbán Tamással felálló – tavaly még a kadétok között Európa-bajnoki címet szerző – kardozók sejtették, hogy nem lesz egyszerű dolguk a románokkal szemben, akikkel már a nyolc közé jutásért összehozta őket a sors. Nem is lett, a rivális 45:43-ra győzött... A 9–16. helyért nem nagy öröm vívni a Gerevich Aladár, Szabó Bence és Szilágyi Áron országából érkezett fiatalnak, de kockázat nélkül kijelenthető: ez a társaság nemcsak a múlt, hanem a jövő csapata is. Ami akkor is igaz, ha a bolgárok és a németek egyformán 45:33 arányú ledarálása után a grúzoktól búcsúképpen szép nagy pofont kaptak az időközben az alsóházban már György Lehelt is soraikban tudó fiúk (28:45), akik előzetesen – ebben is legyünk biztosak – nem a tizedik helyet jelölték meg álmaik netovábbjaként.

 

A junior leány tőrcsapat harmadik lett

A junior leány tőrcsapat harmadik lett

 

A tőröző lányok ugyanakkor elérték céljukat: az esélylatolgatások közben maximunként megjelölt harmadik helyüknek köszönhetően az utolsó napi eredményhirdetések sem zajlottak a mieink nélkül.

A kulcsmeccset a lengyelekkel szemben kellett megvívni, miután a dánokat lemosta a Hajas Nóra, Pölz Anna, Szántay Anna összetételű együttes (45:21). Bár a „házi rangsorban” csak a harmadik helyen áll, ezen a találkozón szárnyalt a Honvéd fiatalja, Szántay, aki három asszóját plusz 8 találatos mutatóval abszolválta. S mivel Hajas és Pöltz sem okozott csalódást, a lányok már készülődhettek is a top favorit olaszok elleni elődöntőre (43:37).

Ott – ahogyan azt várni lehetett – nem volt mese (24:45), a németekkel szembeni bronzmérkőzés viszont nagyon is meseszerűen alakult. Az első asszó után egyszer sem vezetett az ellenfél, a négy-öt találatnyi folyamatos különbség pedig éppen elegendő volt ahhoz, hogy a soros szereplő mindig önbizalomtól duzzadva köthessen be a következő párharcra. Megint csak Szántay volt a leghatékonyabb (plusz 3), de az elismerés persze egyformán megilleti mindhármukat a 43:39-es győzelemért, s még az értük a tartaléksorból szorító negyed társnak, Hanzl Lillának is megadatott, hogy felállhatott az emelvényre átvenni a bronzérmet.

Azt a medált, amely az olasz és az orosz mellett a mezőnyből messze kiemelkedő magyar küldöttség utolsó, egyben tizenharmadik foggiai dobogós helyezéséért járt.

Öt arany, három ezüst, öt bronz, harmadik hely az éremtáblázaton! Mi egyéb dukálna, mint pukedli és kalaplengetés, na meg az a zárómondat, hogy nagyon úgy fest: a hazai vívósportnak nemcsak múltja meg jelene van, a jövője miatt sem kell vizesre sírni a párnát.

KOROSZTÁLYOS EURÓPA-BAJNOKSÁG, FOGGIA
Juniorok. Fiúk. Párbajtőrcsapat: 1. Lengyelország, 2. Olaszország, 3. Franciaország, …5. Magyarország (Andrásfi Tibor, Bende Bence, Koch Máté, Nagy Dávid). Kardcsapat: 1. Franciaország, 2. Olaszország, 3. Oroszország, …10. Magyarország (György Lehel, Kaiser Balázs, Rabb Krisztián, Urbán Tamás)
Leányok. Tőrcsapat: 1. Olaszország, 2. Oroszország, 3. Magyarország (Hajas Nóra, Hanzl Lilla, Pöltz Anna, Szántay Anna)
ÉREMTÁBLÁZAT: 1. Olaszország: 9 arany, 6 ezüst, 9 bronz, 2. Oroszország: 5/12/6, 3. Magyarország 5/3/5

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.

2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.