Vívás: a kardozó Ondrik Konrád bronzérmes a kadét Eb-n

Vágólapra másolva!
2020.02.24. 19:34
Címkék
A kardvívó Ondrik Konrád bravúrokat bemutatva jutott el egészen a poreci utánpótlás Európa-bajnokság kadétversenyének elődöntőjéig, amelyben alulmaradt a német Colin Heathcockkal szemben. Szomorkodásra ugyanakkor nincs oka, hiszen Eb-bronzot ünnepelhetett a Zatika Sportcentrumban. Helyszíni jelentésünk Horvátországból.

Ahogyan arról a kora délutáni cikkünkben már beszámoltunk, a poreci utánpótlás vívó Európa-bajnokság harmadik, hétfői kadét versenynapján a leány tőrözők és a fiú kardozók küzdöttek.A srácok nem szerepeltek jól a csoportkörben:Tóth PatrikésVigh Benedekegyaránt hatból négy asszót,Ondrik Konrádötből hármat,Szabó Mártonpedig hatból kettőt nyert meg, ez mégis elég volt ahhoz, hogy valamennyien a 64-es táblára kerüljenek a Zatika Sportcentrumban.Ahogyan arról a kora délutáni cikkünkben már beszámoltunk, a poreci utánpótlás vívó Európa-bajnokság harmadik, hétfői kadét versenynapján a leány tőrözők és a fiú kardozók küzdöttek.A srácok nem szerepeltek jól a csoportkörben:Tóth PatrikésVigh Benedekegyaránt hatból négy asszót,Ondrik Konrádötből hármat,Szabó Mártonpedig hatból kettőt nyert meg, ez mégis elég volt ahhoz, hogy valamennyien a 64-es táblára kerüljenek a Zatika Sportcentrumban.

Ondrik Konrád (balról) a belorusz Szcijapan Koval elleni negyeddöntőben Forrás: EFC
Ondrik Konrád (balról) a belorusz Szcijapan Koval elleni negyeddöntőben Forrás: EFC

Ondrik Konrád (balról) a belorusz Szcijapan Koval elleni negyeddöntőben  •  Forrás: EFC

„Ebben a korosztályban talán az a legfontosabb, hogy megpróbáljuk levenni a stresszt a vállukról, muszáj higgadtnak maradniuk. Ez most felemásan sikerült. Nem vívtak túl jól a körben. Ennek meg is lett az eredménye, nagyon erős vetélytársakkal kerülnek szembe a folytatásban”mondta honlapunknak a szakágvezető,Ravasz Etelea helyszínen.

Szabó és Tóth már a következő körben búcsúzott, Ondrik és Vigh viszont mondhatni, könnyedén jutott tovább.

„Két olyan riválissal találkoznak a tizenhatos tábláért, aki törhet borsot az orruk alá. Konrád a második kiemelttel, míg Benedek talán egy fokkal verhetőbb franciával méri össze a tudását. Legalább az egyiküktől győzelmet várok.”

A srácok túlszárnyalták a szakember elképzeléseit: Ondrik nagy csatában verte 15:12-reEdoardo Continit, Benedek pedig 15:11-re húzta be azAlbin Guconnaudelleni párharcot.

„Szerencsére nem lett igazam! Mind a két fiút megilleti a dicséret, nem remegett meg a kezük. Stabilan menetelnek a főtáblán, remekül vívnak. A negyeddöntőért ráadásul olyan versenyzők ellen küzdenek, akik kezelhetők. Kíváncsian várom a folytatást”− így a mester.

Vigh Benedek (jobbról) könyeddén győzte le 15:9-re a spanyol Yago Morgant a 64-es táblán Forrás: EFC
Vigh Benedek (jobbról) könyeddén győzte le 15:9-re a spanyol Yago Morgant a 64-es táblán Forrás: EFC

Vigh Benedek (jobbról) könyeddén győzte le 15:9-re a spanyol Yago Morgant a 64-es táblán  •  Forrás: EFC

Hajszálnyira voltak attól a fiúk, hogy mindketten az éremért lépjenek pástra: Konrád 15:8-as diadalt aratott a román Cosmin Stannal szemben, Benedek pedig 14:11-re is vezetett Todor Sztojcsev ellen, visszavághatott volna a körben elszenvedett vereségért, ám a bolgár jobban bírta fejben a végét, és megfordította a párharcot (14:15).

Ondrik a következő lépcsőfokra is fellépett, végig irányította a belorusz Szcijapan Koval elleni negyedöntőt, amelyet végül meg is nyert15:10-re. Időközben az is kiderült, hogy az aranycsatáért a német Colin Heathcock következhet.

„Olyan típus vagyok, aki nagyon izgul, ha nem melegít be kellőképpen. Nem tudom, miért, de a csoportkör előtt inkább arra koncentráltam, hogy ne stresszeljek, és háttérbe helyeztem a melegítést. Az edzőm, Szabó Benjamin a főtábla előtt elküldött mozogni egy órára. Ez olyan jól esett, hogy minden terhet levett a vállamról. Csak az asszóimra összpontosítok, ráéreztem a ritmusra. Örülök az éremnek, de nem szeretnék itt megállni, verhető a német srác!”− vélekedett boldogan, mégis higgadtan az ifjú a negyeddöntőt követően.

Fej-fej mellett haladtak 2:2-ig a fiúk, ekkor robbantott a német: folyamatosan négy-öttusos előnyben tartotta a csörtét, és ezt a különbséget egészen a végéig megtartotta. A későbbi aranyérmes dominálta az ütközetet, és megérdemelten ért el 15:9-es sikert. Konrádnak ugyanakkor nem szabad búsulnia, bravúrokat bemutatva jutott el az Európa-bajnoki dobogó harmadik fokáig:

„Kapkodtam. Éreztem az asszó közben, hogy nem működik, amit csinálok, de nem tudtam váltani. Igyekeztem megtenni minden tőlem telhetőt, ebben most ennyi volt. Egyelőre még szomorú vagyok, ám biztos vagyok benne, hogy ez rövid időn belül megváltozik.”

A leány tőrözők nagy lehetőséget szalajtottak el:

Kalocsai Luca (jobbról) az orosz Darija Maliseva ellen a csoportkörben Forrás: EFC
Kalocsai Luca (jobbról) az orosz Darija Maliseva ellen a csoportkörben Forrás: EFC

Kalocsai Luca (jobbról) az orosz Darija Maliseva ellen a csoportkörben  •  Forrás: EFC

„Azt mondtam nekik, ha bármelyikük nyolc közé jut, akkor fejest ugrok a tengerbe. Remélem, ezzel kellőképpen motiválom őket, a víz ugyanis jelenleg alig tíz fokos Porecben…”− mesélte még a csoportkör előtt a szakágvezető, Kreiss Gábor.

Fenyvesi Viktória és Kovács Réka a 64 között, Kalocsai Luca a 32-es táblán, Wolf Eszter pedig a nyolcaddöntőben búcsúzott. A magyarok mumusa a későbbi ezüstérmes orosz Darja Maliseva volt, hiszen Viktóriát (15:3) és Esztert (15:10) is ő győzte le.

„Amiatt maradt bennem hiányérzet, mert így nem látom a mestert beleugrani a hideg tengerbe − kezdte mosolyogva Eszter.− Ezt leszámítva elégedett vagyok a nappal. Ez az első Európa-bajnokság, amin részt veszek, és habár a célom a nyolc közé jutás volt, nem vagyok csalódott, hiszen mindent beleadtam, és a tudásom legjavát nyújtottam.”

A kadétok egyéni erőpróbái ezzel véget értek, kedden a kadét fiú párbajtőr- és tőr-, valamint a leány kardcsapatért szoríthatunk.

UTÁNPÓTLÁS EURÓPA-BAJNOKSÁG, POREC, HARMADIK VERSENYNAP
A magyarok asszói
KADÉT FIÚ KARD
A 32 közé jutásért
Ondrik Konrád−Ian Ho (brit) 15:6
Vigh Benedek−Yago Morgan (spanyol) 15:9
Nyikita Kiszin (orosz)−Szabó Márton 15:6
Radu Nitu (román)−Tóth Patrik 15:9
A 16 közé jutásért
Ondrik Konrád−Edoardo Contini (olasz) 15:12
Vigh Benedek−Albin Guyonnaud (francia) 15:11
Nyolcaddöntő
Ondrik Konrád−Cosmin Stan (román) 15:8
Todor Sztojcsev (bolgár)−Vigh Benedek 15:14
Negyeddöntő
Ondrik Konrád−Szcijapan Koval (belorusz) 15:10
Elődöntő
Colin Heathcock (német)−Ondrik Konrád 15:9
KADÉT LEÁNY TŐR
A 32 közé jutásért
Kalocsai Luca−Chiara Groess (osztrák) 15:13
Wolf Eszter−Szonja Sztojanovics (szerb) 15:3
Darja Maliseva (orosz)−Fenyvesi Viktória 15:3
Karolina Zurawska (lengyel)−Kovács Réka 15:5
A 16 közé jutásért
Wolf Eszter−Darija Ulaszava (belorusz) 15:13
Cyrelle Darde (francia)−Kalocsai Luca 15:13
Nyolcaddöntő
Darja Maliseva (orosz)−Wolf Eszter 15:10

AMIT EDDIG AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGRÓL ÍRTUNK
Szombaton kezdődik a junior és kadét Európa-bajnokság Porecben
Kó Benedek nyolcaddöntős
„Óriási csalódás volt ez a nap”
Hat magyar még versenyben a második napon
Szemes Gergő kadét Európa-bajnok
Szemes Gergő felébredt, és kadét Európa-bajnok lett

További korosztályos hírekVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik