UP-info utanpotlassport.hu 2020.09.21 14:08 Frissítve: 2020.09.21 14:10

Utánpótlásprogram: pénteken lesz az európai diáksport napja

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) kezdeményezésére indított európai diáksport napját az idén szeptember 25-én ünnepeljük. A koronavírus-járvány okozta helyzet miatt az MDSZ azt javasolja, hogy az iskolák a testnevelésórák keretei között szervezzék meg az eseményhez kapcsolódó programokat.

A diáksportnap idehaza másfél évtizedes múltra tekint vissza, de a magyar ötletből európai kezdeményezés alakult ki: immár több mint öt éve hirdetik a kontinensen.

Szeptember 25-én rendezik az európai diáksport napját Forrás: MDSZ

Szeptember 25-én rendezik az európai diáksport napját  •  Forrás: MDSZ

Az iskolák hagyományosan azt vállalják, hogy az eseményhez kapcsolódóan 120 perces mozgás- és sportprogramot szerveznek a tanulóknak. A koronavírus-járvány miatt azonban az idén más a cél: lehetővé vált, hogy az iskolák a tantervben előírt, az adott témával összefüggő tanítási órákat a témanap keretében szervezzék meg.

Az MDSZ ezért arra kéri az intézményeket, hogy a testnevelésórák tematikus feldolgozásával csatlakozzanak az eseményhez, és a jelenlegi kihívásokhoz igazodva a mindennapos testnevelés tanórai keretei között, osztálybontásban szervezzék meg a diáksportnapot. A szervezet lehetőséget ad arra is, hogy az iskolák ne csak szeptember 25-én, hanem az európai sporthét (szeptember 23-30.) bármelyik napján zajló testnevelésórákkal is regisztrálhassanak, támogatva a tanulók immunrendszerének erősítését, amelynek a pandémia miatt most nagyobb a jelentősége, mint valaha − áll a szövetség sajtóközleményében. Az órák biztonságos lebonyolításhoz az MDSZ az elmúlt hetekben közzétett fertőzésmegelőzési iránymutatásai nyújtanak szakmai segítséget, amely ebben a dokumentumban olvasható.

Mivel a diáksportnap idei fókusztémája a mentális egészség és az egészséges önkép, az MDSZ arra kéri az iskolákat, hogy ezeket a kérdéseket is boncolgassák. A szövetség és a nemzetközi partnerei ehhez immár magyarul is elérhető eszköztárat dolgoztak ki a pedagógusoknak (elérhető itt).

Az MDSZ  az előző két évhez hasonlóan az idén is az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága támogatásának köszönhetően tudja díjazásban részesíteni a diáksportnapon legaktívabb, legkreatívabb iskolák munkáját.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.