Utánpótlásprogram: pénteken lesz az európai diáksport napja

UP-info utanpotlassport.huUP-info utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.09.21. 14:08
Címkék
A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) kezdeményezésére indított európai diáksport napját az idén szeptember 25-én ünnepeljük. A koronavírus-járvány okozta helyzet miatt az MDSZ azt javasolja, hogy az iskolák a testnevelésórák keretei között szervezzék meg az eseményhez kapcsolódó programokat.

A diáksportnap idehaza másfél évtizedes múltra tekint vissza, de a magyar ötletből európai kezdeményezés alakult ki: immár több mint öt éve hirdetik a kontinensen.

Szeptember 25-én rendezik az európai diáksport napját Forrás: MDSZ
Szeptember 25-én rendezik az európai diáksport napját Forrás: MDSZ

Szeptember 25-én rendezik az európai diáksport napját  •  Forrás: MDSZ

Az iskolák hagyományosan azt vállalják, hogy az eseményhez kapcsolódóan 120 percesmozgás- és sportprogramotszerveznek a tanulóknak. A koronavírus-járvány miatt azonban azidén más a cél:lehetővé vált,hogy az iskolák a tantervben előírt, az adott témával összefüggő tanítási órákat a témanap keretében szervezzék meg.

Az MDSZ ezért arra kéri az intézményeket, hogy a testnevelésórák tematikus feldolgozásával csatlakozzanakaz eseményhez, és a jelenlegi kihívásokhoz igazodva a mindennapos testnevelés tanórai keretei között, osztálybontásban szervezzék meg a diáksportnapot. A szervezetlehetőséget ad arra is, hogy aziskolák ne csak szeptember 25-én, hanem az európai sporthét (szeptember 23-30.) bármelyik napján zajló testnevelésórákkal is regisztrálhassanak, támogatva a tanulók immunrendszerének erősítését, amelynek a pandémia miatt most nagyobb a jelentősége, mint valaha− áll a szövetség sajtóközleményében. Az órák biztonságos lebonyolításhoz az MDSZ az elmúlt hetekben közzétett fertőzésmegelőzési iránymutatásai nyújtanak szakmai segítséget, amelyebbenadokumentumban olvasható.

Mivela diáksportnap idei fókusztémája amentális egészség és az egészséges önkép, az MDSZ arra kéri az iskolákat, hogyezeket a kérdéseket is boncolgassák. A szövetség és a nemzetközi partnerei ehhez immár magyarul is elérhető eszköztáratdolgoztak kia pedagógusoknak (elérhetőitt).

Az MDSZ az előző két évhez hasonlóan az idén is az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága támogatásának köszönhetően tudja díjazásban részesíteni a diáksportnapon legaktívabb, legkreatívabb iskolák munkáját.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik