Bruckner Vince utanpotlassport.hu 2020.02.18 16:41 Frissítve: 2020.02.18 16:42

Úszás: tokiói álom lebeg Zombori Gábor előtt

Külföldi edzőtáborokkal és belgiumi versennyel hangol az évre a junior-világbajnok Zombori Gábor. A Budafóka SE 17 éves úszója, ha minden a tervek szerint halad, ott lesz a tokiói olimpián, ahhoz azonban a márciusi felnőtt országos bajnokságon is jól kell teljesítenie.

Három hét Thaiföld, három hét Dél-Afrika, utána pedig jöhet a felnőtt országos bajnokság a Duna Arénában – röviden így néz ki a junior-világbajnok úszó, Zombori Gábor programja az első negyedévben.

Zombori Gábor thaiföldi és dél-afrikai edzőtáborral készül az idei eseményekre Forrás: MÚSZ

Zombori Gábor thaiföldi és dél-afrikai edzőtáborral készül az idei eseményekre  •  Forrás: MÚSZ

A Budafóka SE 17 éves sportolója augusztusban a budapesti korosztályos vb-n bombameglepetésre világbajnoki csúccsal nyert 400 m gyorson, akkor őszintén bevallotta, nem is nagyon álmodott egy ahhoz hasonló kiugró eredményről.

Most azonban már az sem lenne nagy szenzáció, ha a tokiói olimpián is láthatnánk medencébe ugrani, hiszen egyelőre ő az egyetlen A-szintes versenyző a magyar csapatban.

„Természetesen az országos bajnokság most a fő cél, annak rendelünk alá mindent a felkészülésben kezdte Zombori az Utanpotlassport.hu-nak.A négyszáz gyorsra készülünk elsősorban, nem feltétlenül kell megúszni, de jó lenne megközelíteni az augusztusi időt, mert ezen múlik majd az olimpia. Ezen kívül kétszázat is meg fogom nyomni, mert biztos tagja szeretnék lenni a váltónak is.”

Az ob előtt természetesen kőkemény munka folyik, mint ahogy azt már megszokhattuk a világ különböző pontjain: Zomboriék nemrég jöttek haza a háromhetes thaiföldi edzőtáborból, és nem egészen egy hét múlva Dél-Afrikába utaznak hasonló időintervallumra.

„Persze, kicsit fárasztó a sok utazás, de nagyon hasznos időszakokat töltünk el ezekben az edzőtáborokban. Thaiföldön az első hét az átállás miatt kissé nehézkes volt, de utána kifejezetten jól ment a munka, gyakran még túl is teljesítettem, az edzőm, Horváth Tamás által előírtakat. Ugyanezt várom Dél-Afrikától is, azt remélem, hogy csúcsformában ugorhatok neki márciusban az országos bajnokságnak.”

A Budafóka SE junior-világbajnoka az idén is a gyorsúszásra koncentrál Fotó: Mura László/utanpotlassport.hu

A Budafóka SE junior-világbajnoka az idén is a gyorsúszásra koncentrál  •  Fotó: Mura László/utanpotlassport.hu

A két melegégövi edzőtábor között Belgiumban szerepelt versenyen, ahol bár az idők kissé elmaradtak a várttól, de pánik nincs, hiszen szó sem volt még formaidőzítésről. Azt inkább az év hátralévő részére tartogatná, főleg ha valóra válna a nagy álom, az olimpia.

„Barátkozom már a gondolattal, hogy lehet, én is részese lehetek a játékoknak, de nem akarom görcsösen, nem leszek, akkor sem nagyon elkeseredve, ha nem sikerült. Még ifjúsági korú vagyok, van időm, de óriási lehetőség lenne számomra a részvétel.”

Ha minden úgy alakul, ahogyan azt Zombori szeretné, a májusi budapesti felnőtt Eb-n és a július végi, augusztus eleji tokiói olimpián is indulhat. Az még kérdés, hogy mennyire férne bele eközben a júliusi, aberdeeni junior Európa-bajnokság, ezzel kapcsolatban egyelőre ő sem tud biztosat mondani.

Úgy van vele, hogy előbb sikerüljön jól az ob, és legyen meg az olimpia.

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.04.04 14:29:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztrál bajnokságban vitézkedő Illawara Hawks kosárlabdacsapata súlyos anyagi gondokkal küzd, a klub év újoncának választott fiatalja, LaMelo Ball pedig a jelek szerint nem tétlenkedik: az NBA-be igyekvő 18 éves srác nemes egyszerűséggel megvásárolja imádott együttesét – minderről az ifjú menedzsere, Jermaine Jackson számolt be az ESPN-nek.

2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.