B. V. utanpotlassport.hu 2020.05.24 19:40 Frissítve: 2020.05.24 19:52

Úszás: többen is a nagy dobásukra vártak a törölt junior Eb-n

A koronavírus-járvány miatt törölték az aberdeeni junior úszó Európa-bajnokságot, amelyre az idén is több magyar éremesélyes várt.

Május 1-jén jelentette be a LEN (a vizes sportágakat tömörítő európai szövetség), hogy törlik az idei versenynaptárból az aberdeeni junior úszó Európa-bajnokságot. A rendre kitűnő hangulatú eseményt is a koronavírus-járvány miatt halasztották el, mint ahogyan egyébként a nyílt vízi úszók, a szinkronúszók, a műugrók és a vízilabdázók kontinensviadalait is.

Akkor a magyar utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya, Petrov Iván így kommentálta a döntést:

„Nem volt reális az a terv, hogy augusztusban vagy szeptemberben megrendezzék a junior Európa-bajnokságot. Bár úgy látszik, hogy a járványhelyzet a nyárra enyhül, sokat hagytak ki a versenyzők, ezért azt gondolom, minden szempontból jó döntés született. Megváltoztak volna az erőviszonyok attól függően, hogy ki tudott készülni és ki nem.”

Azt is mondta, hogy még nem eldöntött kérdés, hogy jövőre az egy évvel idősebbek is versenyezhetnek-e a korosztályos Eb-n, ő személy szerint nem bontaná meg a bevált rendszert.

A törlés azonban azt is jelenti, hogy sokaknak éppen az utolsó lehetősége úszott el utánpótláskorúként a nemzetközi szereplésre. Több korábbi érmesnek most lett volna esélye arra, hogy feltegye a koronát a korosztályos sportban eltöltött éveire.

Hatházi Dóra 200 m pillangón az egyik legnagyobb esélyes lett volna Forrás: MÚSZ

Hatházi Dóra 200 m pillangón az egyik legnagyobb esélyes lett volna  •  Forrás: MÚSZ

Az egyikük Hatházi Dóra, aki 2018-ban, Helsinkiben mindössze 15 évesen lett bronzérmes 200 m pillangón. Egy évvel később, Kazanyban nem jutott tovább az előfutamból, na de nem azért, mert gyengén úszott: két magyar is megelőzte, Berecz Blanka végül első, Fábián Fanni második lett. Az idén viszont a kiöregedések után az első számú pillangóúszóvá, az Eb egyik legnagyobb esélyesévé lépett elő.

A júliusi Európa-bajnokság lebeg a szemem előtt, egyértelműen arra a versenyre hegyezzük ki a formát. Szeretnék a lehető legjobban szerepelni, meglátjuk, mit tudok kihozni belőle, de nem titkolom: most már csak az aranyéremmel lennék teljesen elégedett.”

A már említett tavalyi kazanyi Eb-n két érmet nyert (400 m vegyes ezüst, 1500 m gyors bronz) Mihályvári Farkas Viktória, míg Török Dominik Márk szintén a „magyar számon”, 200 m pillangón alakított nagyot, egészen az ezüstéremig szárnyalt. Török februárban így nyilatkozott az esélyeiről:

„Nem lehet más a célom, mint hogy újra érmet, érmeket nyerjek az Európa-bajnokságon. Ez lesz az utolsó ilyen versenyem, szeretném emlékezetessé tenni. Ezúttal is a pillére és a vegyesre készülök elsősorban, a mezőnyt figyelve kétszáz méter pillangón akár az aranyérem is összejöhet.”

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.06.08 14:13:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Kovács Bálint, a H-Moto Team 18 éves gyorsaságimotorosa harmadik lett a cseh bajnokság elmúlt hétvégén rendezett brnói fordulójának első futamán.

2020.06.03 09:13:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A korlátozások enyhítésével kijelenthető, hogy – bár szigorú ellenőrzés mellett – újraindult a sportélet hazánkban. Lássuk, miként „rajtoltak” az utánpótlássport legjobbjai!

2020.05.30 15:13:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Borussia Dortmund 19 éves norvég csatárzsenije, Erling Braut Haaland 2019. május 30-án írta be magát először a futball történelemkönyvébe, amikor egymaga 9 gólt rúgott a hondurasi válogatott ellen a lengyelországi U20-as világbajnokságon.

2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.