Úszás: Plagányi Zsolt beszél az edzői szakma rejtelmeiről

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.17. 08:13
Címkék
Mestermunka című sorozatunkban hétről hétre olyan edzőket mutatunk be, akik a pályafutásuk során példaértékű utánpótlás-nevelő munkát végeztek. Akikre tanítványaik nemcsak jó szívvel gondolnak, hanem büszkék is rájuk; arra, hogy a kezük alatt fejlődhettek élsportolókká. E heti beszélgetőtársunk Plagányi Zsolt, aki gyermekkorukban olyan későbbi klasszisokkal dolgozott együtt, mint Cseh László vagy Kovács Ágnes, most pedig a tavalyi országos bajnokságok pontversenyében az élen végző Eger törökbálinti részlegét irányítja.

Kocsmár-Tóth István - utánpótlássport.hu 14 óra 33 perc. Németh Nándor medencébe ugrik, és nekikezd a bemelegítésnek. Néhány perc, és a többszörös ob-dobogós Takács Tamás, Burián Kata, valamint a felnőttek közé most beszálló M. Kiss Mia is követi a már felnőtt vb-bronzérmes junior-világbajnokot. A rajtkő mellett a tévéközvetítésekben látottakhoz képest nagy hajat növesztő, ám ismerős arcú férfiember áll.Kocsmár-Tóth István - utánpótlássport.hu 14 óra 33 perc. Németh Nándor medencébe ugrik, és nekikezd a bemelegítésnek. Néhány perc, és a többszörös ob-dobogós Takács Tamás, Burián Kata, valamint a felnőttek közé most beszálló M. Kiss Mia is követi a már felnőtt vb-bronzérmes junior-világbajnokot. A rajtkő mellett a tévéközvetítésekben látottakhoz képest nagy hajat növesztő, ám ismerős arcú férfiember áll.

„Laci, gyere te is!” – hallatszik Plagányi Zsolt hangja a Törökbálinti Sportcentrum uszodájában. Cseh László pedig fél perccel később már szintén a vízben melegít.

Telnek a percek, a karrierjét 1989-ben a Budapesti Spartacus utánpótlás-nevelőjeként kezdő Plagányi a medence szélén „rója” a lassan kilométerekké összeálló 25 métereket. Középen Cseh László és Németh Nándor egymás mellett tempózik.

… „19, megy ez nektek jobban is!” … „15, alakul!”… „13 közepe, ez lesz az!” – nézi a stoppert Plagányi Zsolt, és diktálja a sorozatok végén az időt.

A tavalyi budapesti vizes-vb hősei felváltva vezetnek, hosszról-hosszra, hol az egyikük, hol a másikuk „húzza” meg az éppen kissé lemaradót. Talán az ötödik sorozat végén járnak, mikor Cseh először látványosabb különbséggel lemarad.

A mester ismét bemondja az időt, az idén krisztusi korba lépő kétszeres világbajnok megszívja a fogát, fújtat egyet, majd újra úszni kezd. És ez így megy még bő másfél órán át.

Plagányi Zsolt, tanítványaival a tavalyi, indianapolisi junior vb-n. Forrás: heol.hu
Plagányi Zsolt, tanítványaival a tavalyi, indianapolisi junior vb-n. Forrás: heol.hu

Plagányi Zsolt, tanítványaival a tavalyi, indianapolisi junior vb-n.  •  Forrás: heol.hu

16.42. Az asztal túlsó felén cappuccino, cukor nélkül. Plagányi Zsolt belekortyol, majd mesélni kezd. Cseh Laci kitartása a téma.

„Minden nap, amit velünk tölt, aranyat ér. Mostanság fáj a háta, ezért jobban oda kell figyelni rá, de így is csinálja, amíg bírja. Élete a sport, és ez jó hatással van a többiekre is.Mindig öröm a munka, de vele még jobb” – meséli az Egri Úszó Klub törökbálinti divíziójának vezetője a négyszeres olimpiai ezüstérmesről.

Az edző és az úszóklasszis közös múltja bő két évtizedre nyúlik vissza. Egészen a Kőér utcai uszodába járó iskolás csoportokig.

„Már nyolc-tíz éves korában sütött róla, hogy világklasszis lesz. Nem kellett hozzá különösebben éles szem. Emlékszem, néhány edzés után azt mondtam, hozzá mérhető tehetséget még nem láttam. Úgy fogta a vizet, mint senki a korosztályában” – idézi fel a kilencvenes években együtt töltött, spartacusos időket.

Plagányi egyáltalán nem számított arra, hogy tizenhét évvel később az egykori tanítvány újra felkeresi. Pedig a riói olimpia előtt másfél évvel így történt.

„Ha nem lettem volna biztos abban, hogy tudok segíteni Lacinak, akkor nem vállalom el. A görcsösségét kellett feloldani, levenni a válláról a terhet, és úgy érzem, ez jól sikerült.

A sokak szerint csak levezetni vágyó Cseh László a 2016-os olimpián emlékezetes ezüstérmet szerzett 200 pillangón. Hármas holtversenyben állhatott fel a dobogó második fokára két korszakos riválisa, az amerikai Michael Phelps és a dél-afrikai Chad Le Clos oldalán.

Plagányi a Sydneyben aranyérmet nyerő Kovács Ágnesre is nagyon büszke.

„Későn érő típus volt. Tizenhárom-tizennégy évesen is csak napi egyszer edzett. Ez már akkor sem fért bele az élsportra készülő versenyzőknek. Az eredményei sem igazán jöttek, ki is akarták tenni a Spartacusból, de nagyon ragaszkodtam hozzá. Látszott rajta is, hogy minden tehetsége megvan, csak megfelelően kell terhelni. Lehetett volna erőltetni gyerekként a két edzést, de akkor lehet, ő maga áll fel, hogy elég. Az atlantai olimpiai bronzérme aztán mindent megváltoztatott.”

A fáma szerint a tréner volt az, aki a múlt esztendő nagy felfedezettjének, Milák Kristófnak először igazi úszónadrágot adott; 2014-ig dolgoztak együtt Érden. A feltörekvő generáció másik szupertehetsége, Németh Nándor pedig még mindig a kezei alatt készül.

„Már-már Phelps-es felépítése van: százkilencven centi, a törzséhez képest viszonylag rövid lábakkal és hosszú kezekkel. Az ideális rövidtávúszó valahogy így néz ki. Ötvenen, százon, kétszázon, de még négyszázon is nagyon-nagy lehetőségek vannak benne” – ad gyors leírást az egriek üdvöskéjéről a tréner.

Plagányi ugyanakkor úgy véli, a jó fizikai adottság vagy a tehetség másodlagos. A siker kulcsa az elvégzett munka és a tiszta fej.

„Nekünk kicsit pszichológusnak is kell lennünk. Minden sportolónak szüksége van arra, hogy a lelkét ápolják, még ha más-más mértékben is. Harminc éve vagyok a pályán. Mostanra érzem azt, már megvan a kellő rutin és tudás ahhoz, hogy mindenkinek megfelelő mondatokat tudjak mondani.”

Az 53 esztendős edző példaként arról beszél, hogy a minap elaludt az egyik tanítványa. „Semmi gond, most ennyivel kevesebb munkát tudunk az Eb-felkészülésedbe tenni” – morgolódás, vagy büntetés helyett ezzel tudták le a bakit.

„Ha üvöltöttem volna vele egy sort, az mennyivel jobb?” – teszi fel Plagányi a költői kérdést, majd lehajtja a capuccino maradékát.

További korosztályos hírekÚSZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik