Úszás: Petrov Iván utánpótlás szövetségi kapitány a hogyan továbbról

Bruckner Vince utanpotlassport.huBruckner Vince utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.05.29. 08:59
Címkék
Az úszósport, azon belül pedig az utánpótlás is megsínyli a koronavírus-járványt: Petrov Iván, a korosztályos válogatott szövetségi kapitánya szerint akár a következő Milák Kristóf is elveszhet a kényszerpihenőben.

A járvány miatt már több mint két hónap kimaradt a világ sportéletéből, s ha lehet ilyet mondani, az úszók különösen megérezték a kényszerszünetet. A korlátozásokat azonban az elmúlt hetekben megkezdték feloldani, ám az uszodák újranyitására egyelőre várni kell. Az utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya, Petrov Iván az Utanpotlassport.hu Hogyan tovább, magyar sport? című konferenciáján beszélt a nehézségekről.Petrov Iván az Utanpotlassport.hu Hogyan tovább, magyar sport? című konferenciáján beszélt a nehézségekről.

Több mint két hónapja pihennek a fiatal úszók Forrás: MÚSZ
Több mint két hónapja pihennek a fiatal úszók Forrás: MÚSZ

Több mint két hónapja pihennek a fiatal úszók  •  Forrás: MÚSZ

„Az úszáshoz olyan szintű áldozatra van szükség valamennyi szereplőtől, amit más munkakultúrájú sportágak képviselői talán fel sem fognak. Nyolc-tízéves korban már elkezdődnek a reggeli edzések, a kamaszkorú úszók esetében pedig már nem kérdés, hogy heti huszonöt-harminc órát beletesznek a sportágba. Ezért hatalmas gond, ha egy úszó nem tud úszni. Fiatalon beleállnak a kőkemény rutinba, most pedig jön két-három hónap szünet, és megszokják, hogy létezik kényelmesebb életvitel is, amiből nehéz lesz visszajönni. Mert még mindig nagyon kevés uszoda van nyitva országszerte.”

A kényszerpihenő idején a motiváció és a cél is elveszett a versenyzők elől. Törölték a tokiói olimpiát, a budapesti felnőtt Európa-bajnokságot, a napokban pedig az abu-dzabi rövid pályás világbajnokságot is lemondták. De nemcsak a felnőtteket, hanem az utánpótláskorúakat is sújtják a döntések: az aberdeeni junior Európa-bajnokság szintén kikerült a versenynaptárból.

Petrov Iván szerint sok karriert törhet ketté a hosszú kényszerszünet Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport
Petrov Iván szerint sok karriert törhet ketté a hosszú kényszerszünet Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport

Petrov Iván szerint sok karriert törhet ketté a hosszú kényszerszünet  •  Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport

„Nagyon sok versenyzőnk készül úgy, hogy ez az utolsó olyan éve, amikor még mindent feltesz a sportra. Elképzelhető, hogy akad közöttük, akinek éppen most jött volna el az áttörés, és ugyanúgy robbant volna be, mint például annak idején Milák Kristóf. És eközben a szülők fejében is megfordulhat, hogy valóban szükség van-e ezekre a hatalmas áldozatokra. Ráadásul egy ideig még biztosan nem lesz verseny, az országos bajnokságokat is csak jövőre tudjuk pótolni.”

Az új helyzet új kihívások elé állítja az (úszó)sportban dolgozókat. Petrov a hazai trénereket nem félti, és azt reméli, az egész sportvilág kicsit jobban, tisztábban jön ki ebből a borzalomból.

„A magyar edzők rendkívül felkészültek, nem ötletszerűen, hanem tervszerűen dolgoznak, ezért nem okozhat gondot nekik, hogy átírják a forgatókönyveket. A darwinista szemlélet szerintem ebben az esetben helytálló: aki erős, úgyis túl fog élni. A válság a sok-sok rossz mellett lehetőséget is adhat a megtisztulásra: azok a szereplők, akik másodlagos tevékenységként tekintenek az sportra, eltűnhetnek, lemorzsolódhatnak.”

További korosztályos hírekÚSZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik