Bruckner Vince utanpotlassport.hu 2019.08.13 11:44 Frissítve: 2019.08.13 11:49

Úszás: Petrov Iván utánpótlás-kapitány a budapesti junior-vb-ről

„Az EYOF és a junior Európa-bajnokság eredményeit ismerve azt mondhatom, minden döntős helyezésnek örülni kell a Duna Arénában” – mondja Petrov Iván, az utánpótlás úszóválogatott szövetségi kapitány az egy hét múlva, kedden kezdődő junior-vb rajtja előtt. A szakvezető abban bízik, hogy minél több szurkoló lesz kíváncsi a magyar fiatalokra.

A legek világbajnokságán vehetnek részt a világ legjobb juniorkorú úszói jövő keddtől Budapesten. Európában először nálunk rendezik meg a sportág legrangosabb utánpótlás-viadalát, amelyre minden korábbinál nagyobb mezőny érkezik.

Hét nappal a rajt előtt Petrov Iván utánpótlás szövetségi kapitánnyal beszélgettünk.

Zombori Gábor lehet az egyik magyar, aki meglepetést okozhat a Duna Arénában Fotó: Derencsényi István/MÚSZ

Zombori Gábor lehet az egyik magyar, aki meglepetést okozhat a Duna Arénában  •  Fotó: Derencsényi István/MÚSZ

– Nagyon erős lesz a mezőny. Mit vár a fiataloktól a vb-n, mivel lenne elégedett?

Az EYOF és a junior Európa-bajnokság eredményeit ismerve azt mondhatom minden döntős helyezésnek örülni kell a Duna Arénában. Akik Kazanyban érmet szereztek, azoktól itt is többet várok, mint a tisztes helytállás, ugyanakkor pontos célokat csak a végleges rajtlista, illetve az első napok alapján tudunk megfogalmazni. Míg a korosztályos Eb nagy hagyományokra tekint vissza, addig a világbajnokságot még csak "tanulják" az országok, a budapesti rendezéssel kapcsolatban azonban már a dél-koreai felnőtt-világbajnokságon is izgatottan kérdezgettek a nemzetközi úszótársadalom tagjai, kollégák, sportvezetők egyaránt. Nagy a várakozás, ide mindenki szívesen jár.

– A junior-vb a legnagyobb verseny a felnőttesemények előtt. Milyen tapasztalatszerzési lehetőség ez a fiataloknak? 

Nagy lehetőség ez mindenkinek, de mi Európában szerencsések vagyunk a junior Eb miatt, gyakorlatilag minden évben akad egy magas színvonalú verseny az ifjúsági korosztálynak. Ami érdekesség az idén: az a tripla, amelyet az Eb, az EYOF és a vb jelent, mind az edzőknek, mind a versenyzőknek, mind a prioritások felmérésében, mind a formaidőzítésben.

Petrov Iván szerint a magyar edzőknek is nagy lehetőség a junior-vb, hogy feltérképezzék a nemzetközi trendeket Fotó: Szaka József/MÚSZ

Petrov Iván szerint a magyar edzőknek is nagy lehetőség a junior-vb, hogy feltérképezzék a nemzetközi trendeket  •  Fotó: Szaka József/MÚSZ

– Mit jelent a magyar úszósportnak, hogy junior-világbajnokságnak adhat otthont?

A magyar rendezéseknek óriási a népszerűsége, az egész úszóvilág lelkesen várja, hogy Budapestre jöhessen. Én is nagyon szeretem, amikor itthon van a főverseny, teljesen mindegy, hogy Hódmezővásárhely (junior Európa-bajnokság, 2016), Győr (EYOF, 2017) vagy Budapest (felnőtt-vb 2017; junior-vb, 2019) a házigazda. Mindemellett nagy lehetőség, hiszen rengeteg versenyző és edző megtekintheti a versenyeket, láthatják, mi az a szint, amelyet az junior-világbajnokságon hozni kell. Az okos edző minden világversenyen tanul valamit. Részint meglátja a tanítványában a szezon közben elkövetett felkészülési hibákat, részint pedig a többi versenyző mozdulataiból merít ihletet a következő szezonra. Ez a lehetőség egyébként adott lesz a jövő évi felnőtt Európa-bajnokságon is.

– Mennyit jelenthet, mennyit adhat hozzá a gyerekeknek a hazai pálya? 

– A hazai pálya eddig minden eseményen kedvező volt. Talán a legemlékezetesebb  a 4x100 méteres férfi gyorsváltó vébé bronzérmevolt 2017-ben. Mindig nagy érzés a szeretteid és a hazai szurkolók előtt versenyezni, életre szóló élmény, remélem, sokan kijönnek megnézni a gyerekeket.

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.

2020.05.08 12:21:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Amennyiben a RB Salzburg elfogadná az AC Milan által a Tuttosport szerint tett 20 millió eurós ajánlatot, úgy a 19 éves Szoboszlai Dominik lehetne minden idők legdrágább magyar labdarúgója.

2020.05.01 13:31:16

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A LEN (Európai Úszó Szövetség) vezető testülete úgy határozott, hogy elhalasztja a 2020-as junior Európa-bajnokságot az összes szakágban (úszás, nyílt vízi úszás, műugrás, műúszás, vízilabda).