Bruckner Vince utanpotlassport.hu 2019.08.13 11:44 Frissítve: 2019.08.13 11:49

Úszás: Petrov Iván utánpótlás-kapitány a budapesti junior-vb-ről

„Az EYOF és a junior Európa-bajnokság eredményeit ismerve azt mondhatom, minden döntős helyezésnek örülni kell a Duna Arénában” – mondja Petrov Iván, az utánpótlás úszóválogatott szövetségi kapitány az egy hét múlva, kedden kezdődő junior-vb rajtja előtt. A szakvezető abban bízik, hogy minél több szurkoló lesz kíváncsi a magyar fiatalokra.

A legek világbajnokságán vehetnek részt a világ legjobb juniorkorú úszói jövő keddtől Budapesten. Európában először nálunk rendezik meg a sportág legrangosabb utánpótlás-viadalát, amelyre minden korábbinál nagyobb mezőny érkezik.

Hét nappal a rajt előtt Petrov Iván utánpótlás szövetségi kapitánnyal beszélgettünk.

Zombori Gábor lehet az egyik magyar, aki meglepetést okozhat a Duna Arénában Fotó: Derencsényi István/MÚSZ

Zombori Gábor lehet az egyik magyar, aki meglepetést okozhat a Duna Arénában  •  Fotó: Derencsényi István/MÚSZ

– Nagyon erős lesz a mezőny. Mit vár a fiataloktól a vb-n, mivel lenne elégedett?

Az EYOF és a junior Európa-bajnokság eredményeit ismerve azt mondhatom minden döntős helyezésnek örülni kell a Duna Arénában. Akik Kazanyban érmet szereztek, azoktól itt is többet várok, mint a tisztes helytállás, ugyanakkor pontos célokat csak a végleges rajtlista, illetve az első napok alapján tudunk megfogalmazni. Míg a korosztályos Eb nagy hagyományokra tekint vissza, addig a világbajnokságot még csak "tanulják" az országok, a budapesti rendezéssel kapcsolatban azonban már a dél-koreai felnőtt-világbajnokságon is izgatottan kérdezgettek a nemzetközi úszótársadalom tagjai, kollégák, sportvezetők egyaránt. Nagy a várakozás, ide mindenki szívesen jár.

– A junior-vb a legnagyobb verseny a felnőttesemények előtt. Milyen tapasztalatszerzési lehetőség ez a fiataloknak? 

Nagy lehetőség ez mindenkinek, de mi Európában szerencsések vagyunk a junior Eb miatt, gyakorlatilag minden évben akad egy magas színvonalú verseny az ifjúsági korosztálynak. Ami érdekesség az idén: az a tripla, amelyet az Eb, az EYOF és a vb jelent, mind az edzőknek, mind a versenyzőknek, mind a prioritások felmérésében, mind a formaidőzítésben.

Petrov Iván szerint a magyar edzőknek is nagy lehetőség a junior-vb, hogy feltérképezzék a nemzetközi trendeket Fotó: Szaka József/MÚSZ

Petrov Iván szerint a magyar edzőknek is nagy lehetőség a junior-vb, hogy feltérképezzék a nemzetközi trendeket  •  Fotó: Szaka József/MÚSZ

– Mit jelent a magyar úszósportnak, hogy junior-világbajnokságnak adhat otthont?

A magyar rendezéseknek óriási a népszerűsége, az egész úszóvilág lelkesen várja, hogy Budapestre jöhessen. Én is nagyon szeretem, amikor itthon van a főverseny, teljesen mindegy, hogy Hódmezővásárhely (junior Európa-bajnokság, 2016), Győr (EYOF, 2017) vagy Budapest (felnőtt-vb 2017; junior-vb, 2019) a házigazda. Mindemellett nagy lehetőség, hiszen rengeteg versenyző és edző megtekintheti a versenyeket, láthatják, mi az a szint, amelyet az junior-világbajnokságon hozni kell. Az okos edző minden világversenyen tanul valamit. Részint meglátja a tanítványában a szezon közben elkövetett felkészülési hibákat, részint pedig a többi versenyző mozdulataiból merít ihletet a következő szezonra. Ez a lehetőség egyébként adott lesz a jövő évi felnőtt Európa-bajnokságon is.

– Mennyit jelenthet, mennyit adhat hozzá a gyerekeknek a hazai pálya? 

– A hazai pálya eddig minden eseményen kedvező volt. Talán a legemlékezetesebb  a 4x100 méteres férfi gyorsváltó vébé bronzérmevolt 2017-ben. Mindig nagy érzés a szeretteid és a hazai szurkolók előtt versenyezni, életre szóló élmény, remélem, sokan kijönnek megnézni a gyerekeket.

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.08.22 17:39:15

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

A Tiszavasvári-Balmazújváros-Balatonboglár útvonalat járta be eddigi pályafutása során a fiú U19-es kézilabda-világbajnokság All Star-csapatába választott Kecskés Dániel. A NEKA 17 éves jobbszélsőjével a sikeres vb-ről, az akadémiáról és a céljairól beszélgettünk.

2019.08.22 09:49:18

Utánpótlássport Budai Zoltán utanpotlassport.hu

A 17 éves Bajos Gitta azután, hogy a suhli világkupán két érmet is szerzett, a plzeni Olimpiai Reménységek Versenyén újabb öttel, köztük három arannyal gazdagodott.

2019.08.21 21:09:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az írországi Európa-bajnokságon szerephez jutó játékosokkal harcolta ki a győzelmet a magyar U18-as válogatott, amely 3–2-re múlt felül a lettek korosztályos együttesét. Preisinger Sándor a mieink második félidőben alábbhagyó figyelmét emelte ki a hazai szövetség holnapjának adott nyilatkozatában.

2019.08.20 09:09:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Nem akármilyen teljesítménnyel vétette észre magát a magyar síugrósport egyik legnagyobb ígérete, Vörös Virág. A 20 esztendős lánynak olyasvalami sikerült, ami előtte senkinek hazánkból: pontot szerzett a nyári Grand Prix-sorozatban. Ezzel a 2022-es pekingi olimpiai részvételhez is tett egy óriási lépést.

2019.08.18 20:59:15

Utánpótlássport Krasznai Bence jelenti Tallinnból utanpotlassport.hu

Magyar aranyéremmel zárult a junior birkózók tallinni világbajnoksága: Takács István (82 kg) a júnusi junior Európa-bajnoki címe után a világ mezőnyét is maga mögé utasította a Tondiraba jégcsarnokban − Lám Bálint 2012-es pattajai sikere óta először ünnepelhetett vb-címet ebben a korosztályban a sportág. Szőke Alexért (97 kg) is szoríthattunk vasárnapi helyosztón, ám ő végül ötödik lett.