Úszás: Petrov Iván utánpótlás-kapitány a budapesti junior-vb-ről

Vágólapra másolva!
2019.08.13. 11:44
Címkék
„Az EYOF és a junior Európa-bajnokság eredményeit ismerve azt mondhatom, minden döntős helyezésnek örülni kell a Duna Arénában” – mondja Petrov Iván, az utánpótlás úszóválogatott szövetségi kapitány az egy hét múlva, kedden kezdődő junior-vb rajtja előtt. A szakvezető abban bízik, hogy minél több szurkoló lesz kíváncsi a magyar fiatalokra.

A legek világbajnokságán vehetnek részt a világ legjobb juniorkorú úszói jövő keddtől Budapesten. Európában először nálunk rendezik meg a sportág legrangosabb utánpótlás-viadalát, amelyre minden korábbinál nagyobb mezőny érkezik.

Hét nappal a rajt előtt Petrov Iván utánpótlás szövetségi kapitánnyal beszélgettünk.

Zombori Gábor lehet az egyik magyar, aki meglepetést okozhat a Duna Arénában Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
Zombori Gábor lehet az egyik magyar, aki meglepetést okozhat a Duna Arénában Fotó: Derencsényi István/MÚSZ

Zombori Gábor lehet az egyik magyar, aki meglepetést okozhat a Duna Arénában  •  Fotó: Derencsényi István/MÚSZ

– Nagyon erős lesz a mezőny. Mit vár a fiataloktól a vb-n, mivel lenne elégedett?

Az EYOF és a junior Európa-bajnokság eredményeit ismerve azt mondhatom minden döntős helyezésnek örülni kell a Duna Arénában. Akik Kazanyban érmet szereztek, azoktól itt is többet várok, mint a tisztes helytállás, ugyanakkor pontos célokat csak a végleges rajtlista, illetve az első napok alapján tudunk megfogalmazni. Míg a korosztályos Eb nagy hagyományokra tekint vissza, addig a világbajnokságot még csak "tanulják" az országok, a budapesti rendezéssel kapcsolatban azonban már a dél-koreai felnőtt-világbajnokságon is izgatottan kérdezgettek a nemzetközi úszótársadalom tagjai, kollégák, sportvezetők egyaránt. Nagy a várakozás, ide mindenki szívesen jár.

– A junior-vb a legnagyobb verseny a felnőttesemények előtt. Milyen tapasztalatszerzési lehetőség ez a fiataloknak?

Nagy lehetőség ez mindenkinek, de mi Európában szerencsések vagyunk a junior Eb miatt, gyakorlatilag minden évben akad egy magas színvonalú verseny az ifjúsági korosztálynak. Ami érdekesség az idén: az a tripla, amelyet az Eb, az EYOF és a vb jelent, mind az edzőknek, mind a versenyzőknek, mind a prioritások felmérésében, mind a formaidőzítésben.

Petrov Iván szerint a magyar edzőknek is nagy lehetőség a junior-vb, hogy feltérképezzék a nemzetközi trendeket Fotó: Szaka József/MÚSZ
Petrov Iván szerint a magyar edzőknek is nagy lehetőség a junior-vb, hogy feltérképezzék a nemzetközi trendeket Fotó: Szaka József/MÚSZ

Petrov Iván szerint a magyar edzőknek is nagy lehetőség a junior-vb, hogy feltérképezzék a nemzetközi trendeket  •  Fotó: Szaka József/MÚSZ

– Mit jelent a magyar úszósportnak, hogy junior-világbajnokságnak adhat otthont?

A magyar rendezéseknek óriási a népszerűsége, az egész úszóvilág lelkesen várja, hogy Budapestre jöhessen. Én is nagyon szeretem, amikor itthon van a főverseny, teljesen mindegy, hogy Hódmezővásárhely (junior Európa-bajnokság, 2016), Győr (EYOF, 2017) vagy Budapest (felnőtt-vb 2017; junior-vb, 2019) a házigazda. Mindemellett nagy lehetőség, hiszen rengeteg versenyző és edző megtekintheti a versenyeket, láthatják, mi az a szint, amelyet az junior-világbajnokságon hozni kell. Az okos edző minden világversenyen tanul valamit. Részint meglátja a tanítványában a szezon közben elkövetett felkészülési hibákat, részint pedig a többi versenyző mozdulataiból merít ihletet a következő szezonra. Ez a lehetőség egyébként adott lesz a jövő évi felnőtt Európa-bajnokságon is.

– Mennyit jelenthet, mennyit adhat hozzá a gyerekeknek a hazai pálya?

– A hazai pálya eddig minden eseményen kedvező volt. Talán a legemlékezetesebb a 4x100 méteres férfi gyorsváltó vébé bronzérmevolt 2017-ben. Mindig nagy érzés a szeretteid és a hazai szurkolók előtt versenyezni, életre szóló élmény, remélem, sokan kijönnek megnézni a gyerekeket.

További korosztályos hírekÚSZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik