Úszás: Petrov Iván szerint egyre nehezebb berobbanniuk a fiataloknak

G. G. utanpotlassport.huG. G. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.12.09. 16:43
Címkék
Elégedetten értékelte a fiatal versenyzők teljesítményét a Glasgow-ban rendezett felnőtt rövid pályás úszó Európa-bajnokságon Petrov Iván. Az utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya, aki az M4 Sport szakkommentátoraként is dolgozott a kontinensviadalon, honlapunknak a helyszínen adott interjújában ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a sportág olyan változásokon megy keresztül, melyek elsősorban a fiatalok és felkészítőik feladatait nehezítik meg.

A rövid pályás kontinensviadalonaz utánpótláskorú úszók közül hárman képviselték a magyar színeket. Petrov Iván szerint Zombori Gábor, Szabó-Feltóthy Eszter és Békési Eszter teljesítménye is megsüvegelendő, ugyanis utóbbi 50 méter mellen mutatott teljesítményét leszámítva minden egyes számban egyéni csúcsot úsztak, tették mindezt egy rendkívül kemény és hosszú szezon lezárásaképpen.Petrov Iván szerint Zombori Gábor, Szabó-Feltóthy Eszter és Békési Eszter teljesítménye is megsüvegelendő, ugyanis utóbbi 50 méter mellen mutatott teljesítményét leszámítva minden egyes számban egyéni csúcsot úsztak, tették mindezt egy rendkívül kemény és hosszú szezon lezárásaképpen.

Békési Eszter is helyt állt a rövid pályás Eb-n Forrás: MÚSZ
Békési Eszter is helyt állt a rövid pályás Eb-n Forrás: MÚSZ

Békési Eszter is helyt állt a rövid pályás Eb-n  •  Forrás: MÚSZ

„Ezek a versenyzők augusztus 25-én a Duna Arénában rendezett junior-világbajnokságon fejezték be az idényt, és egy nagyon rövid felkészüléssel, gyakorlatilag rágyorsítás nélkül tudtak ilyen időket úszni. Ez őket és kiváló felkészítőiket minősíti, hiszen Kovács Ottó Egerben, Horváth Tamás a Budafókában és dr. Egressy János a Vasasban mind rutinos szakemberek, többek között ők azok, akik miatt azt mondhatjuk, hogy a magyar úszósport utánpótlása nem fog elveszni tíz év múlva sem" - mondja Petrov.

A Duna Aréna egyetlen augusztusi magyar aranyérmeséről, Zombori Gáborról azt mondta a szakember, még mindig képlékeny, hogy mire lehet képes, hiszen háton is jó volt Glasgow-ban, 100 méter vegyesen pedig korosztályos országos rekordot döntött, a junior vb-n a 3:46-os idejével pedig gyakorlatilag már a felnőttmezőnyre rúgta rá az ajtót.

A Győri Úszó SE vezetőedzője Szabó-Feltóthy Eszterrel kapcsolatban megjegyezte, óriási teljesítmény, hogy 200 méter háton majdnem bejutott a döntőbe– véleménye szerint ez egy korábban elindított hajrával talán össze is jöhetett volna –, ráadásul egy törékeny alkatú pici lányról beszélünk, akinek a fordulók nem kedveznek, de a TF-en megszerzett úszótudás kiváló eredményekkel ajándékozta meg.

Szabó-Feltóthy Eszter a döntő közelébe került pályafutása első felnőtt-világversenyén Forrás: MÚSZ
Szabó-Feltóthy Eszter a döntő közelébe került pályafutása első felnőtt-világversenyén Forrás: MÚSZ

Szabó-Feltóthy Eszter a döntő közelébe került pályafutása első felnőtt-világversenyén  •  Forrás: MÚSZ

Elmondta, ezen a versenyen ők már Sós Csaba szövetségi kapitány irányítása alá tartoztak, de azért amikor találkoztak, mindig próbálta őket megnyugtatni, hiszen egy ilyen eseményen a tapasztalatszerzés a legfontosabb.

Majd felhívta a figyelmet arra is, hogy a fiataloknak egyre nehezebb berobbanniuk a nemzetközi élmezőnybe:

„Mindhárman egyéni csúcsokat úsztak, de kicsit keserédes ez a dolog, hiszen régebben mindig azt mondtuk, hogy az a magyar úszósport problémája, hogy nincsenek felnőtt versenyzőink, csak az olimpiai érmeseink maradnak meg. Ez ma már egyáltalán nem így van, hiszen látunk olyan 96-os születésű versenyzőket, mint például Szentes Bence, Szabó Szebasztián vagy Lobanovszkij Maxim, akik most értek be a válogatott kategóriába, és most szereztek érmet. A biológiai és a kronológiai kor teljesen más, Szentes Bencénél például hiszek abban, hogy két-három éven belül ott lesz, ahol az előbbi két versenyző. Ez a türelem viszont csak akkor lehet meg, ha van hozzá megfelelő háttér, és a szövetségnek erre kell figyelnie. Szerintem most már nem 18 éves korban fejeződik be az utánpótláskor, hanem sokkal később, 22-23 éves korban. Ezért is mondjuk sokan az edzők közül, hogy szükség lenne egy U23-as korosztályra. Késely és Milák berobbant ugyan, de például Németh Nándor most kezd el döntőkbe jutni, idő kell neki. Ráadásul neki még szerencséje, hogy itthon ő a legjobb ebben a számban, de például gondoljunk Berecz Blankára, aki ifjúsági szinten mindent megnyert, itt pedig nem tudott elindulni."

A korosztályos válogatottat irányító tréner szerint vannak a szupersztárok - mint például Milák Kristóf és Késely Ajna, akik az ifjúsági korosztályból átlépve a felnőttek között is rögtön szállítják az érmeket –, valamint a „keményen dolgozó kisemberek”, az olyanok, mint például Holló Balázs, aki a korosztályos versenyek után két-három évig keményen melózott, és ma már döntőket úszik.

Zombori Gáborról Petrov Iván sem tudja még, hogy mire lehet képes Forrás: MÚSZ
Zombori Gáborról Petrov Iván sem tudja még, hogy mire lehet képes Forrás: MÚSZ

Zombori Gáborról Petrov Iván sem tudja még, hogy mire lehet képes  •  Forrás: MÚSZ

Tehát megváltozott az úszósport, hiszen jelentősen emelkedett a versenyzők átlagéletkora: amíg tíz évvel ezelőtt a férfiak között 22, a nőknél pedig 20-21 év volt a döntősök átlagéletkora, addig ma már nem ritkaság, hogy 30 éves sportolók vannak ott a finálékban, ez pedig természetesen tovább nehezíti a fiatalok dolgát. Kifejtette, Hosszú és Jakabos generációja már 15 évesen olimpiai szinteket úszott, most viszont például Szabó-Feltóthy Eszternek éppen ezt a két versenyzőt kellene legyőznie ahhoz, hogy esélye legyen akár egy ötkarikás szereplésre. Hozzátette, tovább tolódik kifelé az átlagéletkor annak köszönhetően is, hogy a sportágba egyre több pénz áramlik, komoly összegeket lehet keresni a versenyekkel, így ki tudja, a legjobbak mikor hagynak fel az élsporttal.

Petrov szerint éppen ez az egyik fő feladata a szövetség által indított Héraklész Csillagprogramnak, amely azokat a fiatalokat segíti, akik éppen kikerültek az ifjúsági korosztályból, de a felnőttkeretbe még nem kapnak szerepet.

További korosztályos hírekÚSZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik