utanpotlassport.hu 2019.04.24 09:04 Frissítve: 2019.04.24 09:14

Úszás: biztos alapokon a gyermekvédelmi program

Tavaly júniusban preventív céllal indította el a gyermekvédelmi programját az úszószövetség. Azóta él a forródrót, amelyen bárki – versenyző, szülő, edző – bejelentéseket tehet. A napokban klasszis felnőttversenyzők hívták fel a figyelmet a kezdeményezés fontosságára.

B. V./UP-infoFontos projektet indított útjára tavaly júniusban az úszószövetség. A gyermekvédelmi program a fiatalok versenyzők érdekeit hivatott képviselni. A szövetség elnöke, Wladár Sándor akkor úgy fogalmazott, nem azért vágtak bele, mert gyakori lenne a fizikai vagy verbális erőszak a hazai uszodákban. Azt kívánják demonstrálni, hogy amennyiben mégis előfordulna, azzal szemben kíméletlenül fel akarnak lépni.

Már majdnem egy éve működik a gyermekvédelmi program Forrás: MÚSZ

Már majdnem egy éve működik a gyermekvédelmi program  •  Forrás: MÚSZ

A program kidolgozását az UNICEF korábbi ügyvezetője, Danks Emese vezette, de részt vett benne a MÚSZ utánpótlás-bizottságának vezetője, Törös Károly, az UNICEF részéről Tausz Katalin, Gyömbér Noémi sportpszichológus, Gábor Anna szülő (a Sztankovics testvérek édesanyja) és Fábry György jogász.

Hangsúlyozták, hogy projekt elsősorban a prevenció jegyében született, azt mondják, a fiatal sportolók védelmében a megelőzés a legfontosabb. Ezen kívül magatartási és etikai kódexet alkottak az edzők, a szülők és a versenyzők részére is. Nyár óta pedig él a forródrót, emailen és telefonon is lehet „bejelentéseket” tenni. Az eseteket kivétel nélkül kivizsgálja a gyermekvédelmi bizottság.

A napokban pedig hazai úszóklasszisok hívták fel a figyelmet a kezdeményezés fontosságára: Bohus Richárd, Rasovszky Kristóf és Verrasztó Evelyn is hangsúlyozta, mennyire hasznos a „Merj szólni!”-szlogen alatt futó program.

Bohus ráadásul hazai és tengerentúli tapasztalatait is elmondta:
„Azzal alapvetően nincs probléma, ha megvan az alapvető hierarchia akár az uszodában, akár az élet más területén. A gond az, ha ezzel az erősebbek visszaélnek. Azt gondolom, hogy itthon ez a gimnáziumig tart, utána úgymond normalizálódik a helyzet, míg az Egyesült Államokban az egyetemeken is lehet tapasztalni visszaéléseket. Ilyenkor akár az edző is tud segíteni, de az is jó, hogy most már van kihez fordulni, ha valakinek ilyen jellegű problémája akad.”

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".