utanpotlassport.hu 2019.04.24 09:04 Frissítve: 2019.04.24 09:14

Úszás: biztos alapokon a gyermekvédelmi program

Tavaly júniusban preventív céllal indította el a gyermekvédelmi programját az úszószövetség. Azóta él a forródrót, amelyen bárki – versenyző, szülő, edző – bejelentéseket tehet. A napokban klasszis felnőttversenyzők hívták fel a figyelmet a kezdeményezés fontosságára.

B. V./UP-infoFontos projektet indított útjára tavaly júniusban az úszószövetség. A gyermekvédelmi program a fiatalok versenyzők érdekeit hivatott képviselni. A szövetség elnöke, Wladár Sándor akkor úgy fogalmazott, nem azért vágtak bele, mert gyakori lenne a fizikai vagy verbális erőszak a hazai uszodákban. Azt kívánják demonstrálni, hogy amennyiben mégis előfordulna, azzal szemben kíméletlenül fel akarnak lépni.

Már majdnem egy éve működik a gyermekvédelmi program Forrás: MÚSZ

Már majdnem egy éve működik a gyermekvédelmi program  •  Forrás: MÚSZ

A program kidolgozását az UNICEF korábbi ügyvezetője, Danks Emese vezette, de részt vett benne a MÚSZ utánpótlás-bizottságának vezetője, Törös Károly, az UNICEF részéről Tausz Katalin, Gyömbér Noémi sportpszichológus, Gábor Anna szülő (a Sztankovics testvérek édesanyja) és Fábry György jogász.

Hangsúlyozták, hogy projekt elsősorban a prevenció jegyében született, azt mondják, a fiatal sportolók védelmében a megelőzés a legfontosabb. Ezen kívül magatartási és etikai kódexet alkottak az edzők, a szülők és a versenyzők részére is. Nyár óta pedig él a forródrót, emailen és telefonon is lehet „bejelentéseket” tenni. Az eseteket kivétel nélkül kivizsgálja a gyermekvédelmi bizottság.

A napokban pedig hazai úszóklasszisok hívták fel a figyelmet a kezdeményezés fontosságára: Bohus Richárd, Rasovszky Kristóf és Verrasztó Evelyn is hangsúlyozta, mennyire hasznos a „Merj szólni!”-szlogen alatt futó program.

Bohus ráadásul hazai és tengerentúli tapasztalatait is elmondta:
„Azzal alapvetően nincs probléma, ha megvan az alapvető hierarchia akár az uszodában, akár az élet más területén. A gond az, ha ezzel az erősebbek visszaélnek. Azt gondolom, hogy itthon ez a gimnáziumig tart, utána úgymond normalizálódik a helyzet, míg az Egyesült Államokban az egyetemeken is lehet tapasztalni visszaéléseket. Ilyenkor akár az edző is tud segíteni, de az is jó, hogy most már van kihez fordulni, ha valakinek ilyen jellegű problémája akad.”

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.05.26 16:35:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Mindössze 17 évesen szerzett olimpiai kvótát Mészáros Eszter a müncheni világkupaversenyen. Szucsák László tanítványa a harmadik magyar sportlövő, aki kiharcolta a jövő évi tokiói ötkarikás játékokon való indulás jogát, a pisztolyos Major Veronika és a puskás Péni István után.

2019.05.16 21:05:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Farkas Júlia, Fodor Nadin, Kis Janka, Magyar Hanna, Somhegyi Réka, Varga Lujza összeállítású magyar junior ritmikusgimnasztika-kéziszercsapat öt karika gyakorlatával a 14. helyet érdemelte ki a bakui junior Európa-bajnokságon.

2019.05.15 19:57:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

„A legnagyobb szerencsém az, hogy olyan edzőm van, mint Somlai Béla, aki technikailag olyan dolgokat tanít, amilyeneket talán senki más. Azt mondják, dinamikus, gyors vagyok és a testalkatom is alkalmas a vívásra. Balkezesként pedig van némi előnyöm is, amely nagyon kemény edzéssel párosulva később is meghozhatja a gyümölcsét” − vélekedik sikerének titkáról a 17 éves ifjúsági olimpiai bajnok kardvívó, Rabb Krisztián.

2019.05.15 11:47:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Négy év alatt az NB I-es és EHF-kupa negyeddöntős csapat alapemberévé nőtte ki magát Tatabányán ifj. Rosta Miklós. A 20 éves beállós igazi kézilabdacsaládból származik, az idén góllal mutatkozott be a nagyválogatottban, az ősztől pedig már a bajnoki címvédő MOL-Pick Szeged együttesét erősíti.

2019.05.13 17:24:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek az utánpótláskorú birkózók a három szakág felnőtt magyar bajnokságán. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a harminc súlycsoportból tizennégyet 23 év alatti fiatal nyert meg.