Úszás: berobbant az élvonalba a 16 éves Békési Eszter

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.26. 08:59
Címkék
Valósággal berobbant az élvonalba Békési Eszter, az Egri Úszó Klub mindössze 16 éves versenyzője, aki 200 méter mellen jelenleg a második a felnőtt országos ranglistán, és gőzerővel készül a júliusban Helsinkiben sorra kerülő junior Európa-bajnokságra, amelyen – ha olyan ütemben fejlődik, mint a közelmúltban – akár a dobogóra is odaérhet.

G. G. Ahogyan a legtöbben, a debreceni születésű sportoló is szülei hatására kezdett úszni, kiscsoportos óvodásként íratták be, ahogy ő fogalmazott, annak érdekében, hogy ne süllyedjen el egy pocsolyában.G. G. Ahogyan a legtöbben, a debreceni születésű sportoló is szülei hatására kezdett úszni, kiscsoportos óvodásként íratták be, ahogy ő fogalmazott, annak érdekében, hogy ne süllyedjen el egy pocsolyában.

Békési Eszter remek formába lendült az utóbbi hónapokban, a finnországi junior Eb-re is szép reményekkel utazik Forrás: haon.hu
Békési Eszter remek formába lendült az utóbbi hónapokban, a finnországi junior Eb-re is szép reményekkel utazik Forrás: haon.hu

Békési Eszter remek formába lendült az utóbbi hónapokban, a finnországi junior Eb-re is szép reményekkel utazik  •  Forrás: haon.hu

„Az elején egy kicsit féltem, ráadásul a víz is hideg volt, de aztán fokozatosan megszerettem és itt ragadtam” – mondta Békési Eszter, aki Berettyóújfalun pallérozódott, majd Hajdúszoboszlóra került, s egészen a tavalyi év végéig ott készült, amikor is Egerbe szerződött.

Érdekesség, hogy nevelőklubjában leginkább a sprintekkel foglalkoztak, így hosszú évekig 50 és 100 méteres specialistának számított, így azonban elmaradtak a kiemelkedő eredmények. A Gárdonyi Géza Gimnáziumban másodikos úszó szárnyala váltás óta, és nagyon várja már a helsinki kontinensviadalt, amelyet megelőz ugyan a hazai korosztályos országos bajnokság, utóbbira azonban ezúttal elmarad a formába hozás.

Honlapunknak nyilatkozott Kovács Ottó, az úszó edzője is, akinél január 1. óta készül.

„A szülők úgy érezték, hogy Egerben többet tud fejlődni, így került hozzánk az év elején, s akkor még papíron sprinter volt, azaz 50 és 100 méteres versenyző. Ugyanakkor első ránézésére az alkatából azt mondtam, majd néhány hét edzésmunka meg is erősített abban, hogy ő sokkal jobban tudna teljesíteni 200 méteren. Mondhatni beletaláltunk, márciusban, szűk negyedévvel később ugyanis 100 méteren egy-, 200 méteren pedig nem kevesebb, mint öt másodpercet javított egyéni legjobbján, az országos bajnokságon pedig mindkét távon legyőzte a korosztályában legnagyobb hazai riválisát, a miskolci Vécsei Rékát is .”

A szakember hozzátette, jövő héten Hódmezővásárhelyen lesz az ifjúsági országos bajnokság, ám mivel egy hónappal később Helsinkiben korosztályos Európa-bajnokságon kell rajtkőre állnia Eszternek, utóbbit helyezik előtérbe.

„Azt gondolom, képes arra, hogy tovább javuljon. Jelenlegi 2:31 perces idejét szerintem 1:30 alá tudja vinni, de az sem kizárt, hogy 27-28-as időt ússzon, amivel már döntőbe lehet kerülni.”

A tréner leszögezte, Békési Eszter „csodálatos alany”, minden edző álma, aki szó nélkül teljesíti a taktikai utasításokat, és mindent megcsinál az edzéseken.

Az „alany” úgy fogalmazott, addig szeretne úszni, ameddig csak lehet, s ezt követően is szeretne imádott sportágában elhelyezkedni, akár edzőként is.

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik