Bruckner Vince utanpotlassport.hu 2020.05.30 08:58 Frissítve: 2020.05.30 17:13

Úszás: bajba került az utánpótlás egyik fellegvára, az Egri Úszó Klub

Az edzők március óta nem kaptak fizetést, az uszoda pedig jelenleg is zárva tárt; így áll a helyzet Egerben, ahol az ország egyik legsikeresebb úszóműhelye működik. A vezetőedzőt, Kovács Ottót kérdeztük.

„Most minden összejött” – kezdte Kovács Ottó, az Egri Úszó Klub elnöke és vezetőedzője, amikor arról kérdeztük, mi a helyzet a koronavírus-járvány után a hazai utánpótlás-nevelés egyik fellegvárának számító egyesülettel. Miért kerültek nehéz helyzetbe?

„Nagy bizonytalanságban vagyunk, körülbelül óráról órára változik a helyzet – mondta a többek között Holló Balázs és Békési Eszter felkészülését irányító tréner. –  Kettős problémával küzdünk: az egyik, hogy nagyjából három hete írtam egy levelet a polgármester úrnak, hatvan szülő aláírásával, hogy mikor tudjuk elkezdeni az edzéseket, mikor nyitják az uszodát, arra azóta sem kaptunk választ. A másik kérdésünk pedig, hogy anyagilag mikor támogat minket az önkormányzat, ami immár öt hónapja nem történt meg. Illetve március végén kaptunk egymillió forintot, de az csupán a befizetési kötelezettségeinkre volt elegendő.”

Kovács Ottó és egyik legsikeresebb tanítványa, Békési Eszter Forrás: MÚSZ

Kovács Ottó és egyik legsikeresebb tanítványa, Békési Eszter  •  Forrás: MÚSZ

A klub edzői viszont három hónapja nem kaptak fizetést, az edzések pedig március óta szünetelnek. Kovács elmondta, az év első hónapjaiban már évek óta nehézséget jelent számukra a forráshiány, de ilyen mértékű problémával még nem találkoztak. Ráadásul nemrégiben azt a hírt kapták, hogy az idén a tavalyi költségkeret felével gazdálkodhatnak. Majd ha megjön.

„Jelenleg száz-százhúsz gyereket foglalkoztunk, ennyien nem tudnak edzésre jönni. Igaz, az utóbbi évben csökkent a bázisunk, mert az anyagilag sokkal jobb helyzetben lévő vízilabdával nem tudunk versenyezni, de ez így is szép szám. Mégis az országban gyakorlatilag minden uszodát kinyitottak, csak az egrit nem. Tehát mindenki edz már, csak mi nem. Úgy számolunk, hogy június nyolcadikán már tudunk normális edzést tartani, de már most többektől hallottuk, nincs kedvük tovább csinálni, ezért biztosan lesz létszámveszteségünk is.”

Az elmúlt években egyébként sorra halmozta a sikereket a Heves megyei egyesület. 2017-ben megnyerte az egyesületi pontversenyt, tavaly az ifjúsági országos bajnokság legeredményesebb szakosztálya volt, Egerben pedig Holló Balázst, illetve Békési Esztert választották az év sportolójának, míg Kovács Ottót az év edzőjének. Jelenleg mégis komoly gondokkal küzdenek, és még az olimpiára készülő versenyzők edzéslehetősége sem tökéletesen biztosított.

„A szövetség jóvoltából a két A szintes versenyzőnk Balatonfűzfőn készülhetett az elmúlt hetekben, de mivel jöttek az enyhítések, joggal gondolták úgy, hogy innentől a klubok biztosítani tudják az edzéslehetőséget. De nálunk nem így történt, most valószínűleg számukra is tíznapos kihagyás következik, tehát mindent lehet elölről kezdeni. A többiekről meg nem is beszélve, akik több mint két hónapot hagytak ki, ez nagy lemaradást jelent.”

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.06.08 14:13:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Kovács Bálint, a H-Moto Team 18 éves gyorsaságimotorosa harmadik lett a cseh bajnokság elmúlt hétvégén rendezett brnói fordulójának első futamán.

2020.06.03 09:13:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A korlátozások enyhítésével kijelenthető, hogy – bár szigorú ellenőrzés mellett – újraindult a sportélet hazánkban. Lássuk, miként „rajtoltak” az utánpótlássport legjobbjai!

2020.05.30 15:13:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Borussia Dortmund 19 éves norvég csatárzsenije, Erling Braut Haaland 2019. május 30-án írta be magát először a futball történelemkönyvébe, amikor egymaga 9 gólt rúgott a hondurasi válogatott ellen a lengyelországi U20-as világbajnokságon.

2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.