HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2019.03.15 08:38 Frissítve: 2019.03.15 08:43

Úszás: a 19 éves Barta Márton amerikai kalandja

Remekül sikerült a „bemutatkozás” az amerikai Notre Dame Egyetemen a szombathelyiek 19 éves úszóígéretének, Barta Mártonnak. A junior-világbajnok versenyző beszélt az életében bekövetkezett váltásról, a honvágyáról és a jövőjéről is.

B. V./UP-infoTavaly tavasszal érkezett a hír, hogy a szombathelyiek junior-világbajnok versenyzője a tengerentúlon folytatja sportpályafutását és tanulmányait. Akkoriban a Harvard és a Stanford is csábította, ő azonban a Notre Dame Egyetemet választotta, mert az iskolapadban és a medencében is legmagasabb szinten akart teljesíteni.

Jól kezdődött Barta Márton tengerentúli karrierje Fotó: Derencsényi István

Jól kezdődött Barta Márton tengerentúli karrierje  •  Fotó: Derencsényi István

Már több mint fél évet el is töltött az Egyesült Államokban, s bár komoly próbatétel számára a kétfrontos terhelés, egyelőre állja a sarat.

„Az egyetem és a sport is roppant nehéz és sok is, viszont kizárólag az iskolára kell összpontosítanom ebben a négy évben nyilatkozta a nyugat.hu-nak Barta.Az első félév kifejezetten jól sikerült, és természetesen az a célom, hogy a második szemeszterben is megugorjam ezt a szintet.”

Amellett, hogy elkezdte az egyetemet, egy egészen másik kultúrába is belecsöppent a magyar úszósport egyik ígérete, de ezzel a feladattal is sikerült megbirkóznia.

„Már voltam kint egyszer fél évet, így nagyjából tudtam, mire számíthatok. A hazalátogatás viszont nem egyszerű, például az ünnepeket is az Egyesült Államokban töltöttem. A honvágyam a második-harmadik hónapban volt nagyon erős, de az otthoniak és az itteniek is támogattak, májusban pedig hosszabb időre is hazatérhetek.”

Arról pedig, hogy hol és hogyan képzeli el a jövőjét, mik a hosszú távú céljai, még nem tudott nyilatkozni.

„A jövőmről még nem tudok biztosat mondani, de annyit leszögeznék, hogy hosszabb távon nem Amerikában képzelem el az életemet.”

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.03.23 21:13:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A norvégok elleni döntetlent követően a házigazda horvátoktól vereséget szenvedett U19-es labdarúgó-válogatottunk az Európa-bajnokság elitkörében. Ezzel eldőlt, hogy Németh Antal együttese nem végezhet a csoport első helyén, és lemarad az örményországi kontinensviadalról.

2019.03.17 21:13:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Szép számmal léptek pályára az utánpótláskorú kézilabdázók a női Magyar-kupa debreceni négyes döntőjében; az FTC fiataljai a sírból visszahozták, és kis híján megfordították a Győr elleni finálét, a végén azonban a rutin győzött. Összefoglaló a 1998. január 1. után született játékosok hétvégi teljesítményéről.

2019.03.17 14:03:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Sorozatunkban utazásra invitáljuk olvasóinkat – a sportágak birodalmába. Túrakalauzunk egy-egy utánpótláskorú sportoló, edző és felnőtt klasszis lesz; az ő segítségükkel igyekszünk bemutatni, milyen adottságok birtokában érdemes belevágni egy-egy sportágba, no meg azt, hogy mire számíthatnak azok a fiatalok, akik már ki is nézték maguknak valamelyik edzőtermet, pályát vagy uszodát. Ezúttal annak járunk utána, miért jó a súlyemelés?

2019.03.08 11:23:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

MIÉRT MORZSOLÓDNAK LE A GYEREKSPORTOLÓK? – tette fel tanulmányában a kérdést Tek Dangi és Peter A. Witt, az amerikai Texas A&M Egyetem két kutatója. Két másik tudós, Jeff Crane és Viviene Temple három kontinensen felvett adatai segítségével kirajzolódtak a fő okok. Mi a helyzet itthon?

2019.03.03 19:02:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bár a foggiai korosztályos vívó Európa-bajnokság zárónapján a vártnál többet bukdácsoltak fiataljaink, azért a végére megint fölfelé görbülhettek a szájak: a junior leány tőrcsapat bronzérmes lett, minek nyomán a mérleg tizenhárom dobogós helyezés. A szám a kabbalisztikában nem szerencsés, egy világversenyen kifejezetten az.