Úszás: a 19 éves Barta Márton amerikai kalandja

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.03.15. 08:38
Címkék
Remekül sikerült a „bemutatkozás” az amerikai Notre Dame Egyetemen a szombathelyiek 19 éves úszóígéretének, Barta Mártonnak. A junior-világbajnok versenyző beszélt az életében bekövetkezett váltásról, a honvágyáról és a jövőjéről is.

B. V./UP-infoTavaly tavasszal érkezett a hír, hogy a szombathelyiek junior-világbajnok versenyzője a tengerentúlon folytatja sportpályafutását és tanulmányait. Akkoriban a Harvard és a Stanford is csábította, ő azonban a Notre Dame Egyetemet választotta, mert az iskolapadban és a medencében is legmagasabb szinten akart teljesíteni.B. V./UP-infoTavaly tavasszal érkezett a hír, hogy a szombathelyiek junior-világbajnok versenyzője a tengerentúlon folytatja sportpályafutását és tanulmányait. Akkoriban a Harvard és a Stanford is csábította, ő azonban a Notre Dame Egyetemet választotta, mert az iskolapadban és a medencében is legmagasabb szinten akart teljesíteni.

Jól kezdődött Barta Márton tengerentúli karrierje Fotó: Derencsényi István
Jól kezdődött Barta Márton tengerentúli karrierje Fotó: Derencsényi István

Jól kezdődött Barta Márton tengerentúli karrierje  •  Fotó: Derencsényi István

Már több mint fél évet el is töltött az Egyesült Államokban, s bár komoly próbatétel számára a kétfrontos terhelés, egyelőre állja a sarat.

„Az egyetem és a sport is roppant nehéz és sok is, viszont kizárólag az iskolára kell összpontosítanom ebben a négy évben nyilatkozta a nyugat.hu-nak Barta.Az első félév kifejezetten jól sikerült, és természetesen az a célom, hogy a második szemeszterben is megugorjam ezt a szintet.”

Amellett, hogy elkezdte az egyetemet, egy egészen másik kultúrába is belecsöppent a magyar úszósport egyik ígérete, de ezzel a feladattal is sikerült megbirkóznia.

„Már voltam kint egyszer fél évet, így nagyjából tudtam, mire számíthatok. A hazalátogatás viszont nem egyszerű, például az ünnepeket is az Egyesült Államokban töltöttem. A honvágyam a második-harmadik hónapban volt nagyon erős, de az otthoniak és az itteniek is támogattak, májusban pedig hosszabb időre is hazatérhetek.”

Arról pedig, hogy hol és hogyan képzeli el a jövőjét, mik a hosszú távú céljai, még nem tudott nyilatkozni.

„A jövőmről még nem tudok biztosat mondani, de annyit leszögeznék, hogy hosszabb távon nem Amerikában képzelem el az életemet.”

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik