utanpotlassport.hu 2019.03.15 08:38 Frissítve: 2019.03.15 08:43

Úszás: a 19 éves Barta Márton amerikai kalandja

Remekül sikerült a „bemutatkozás” az amerikai Notre Dame Egyetemen a szombathelyiek 19 éves úszóígéretének, Barta Mártonnak. A junior-világbajnok versenyző beszélt az életében bekövetkezett váltásról, a honvágyáról és a jövőjéről is.

B. V./UP-infoTavaly tavasszal érkezett a hír, hogy a szombathelyiek junior-világbajnok versenyzője a tengerentúlon folytatja sportpályafutását és tanulmányait. Akkoriban a Harvard és a Stanford is csábította, ő azonban a Notre Dame Egyetemet választotta, mert az iskolapadban és a medencében is legmagasabb szinten akart teljesíteni.

Jól kezdődött Barta Márton tengerentúli karrierje Fotó: Derencsényi István

Jól kezdődött Barta Márton tengerentúli karrierje  •  Fotó: Derencsényi István

Már több mint fél évet el is töltött az Egyesült Államokban, s bár komoly próbatétel számára a kétfrontos terhelés, egyelőre állja a sarat.

„Az egyetem és a sport is roppant nehéz és sok is, viszont kizárólag az iskolára kell összpontosítanom ebben a négy évben nyilatkozta a nyugat.hu-nak Barta.Az első félév kifejezetten jól sikerült, és természetesen az a célom, hogy a második szemeszterben is megugorjam ezt a szintet.”

Amellett, hogy elkezdte az egyetemet, egy egészen másik kultúrába is belecsöppent a magyar úszósport egyik ígérete, de ezzel a feladattal is sikerült megbirkóznia.

„Már voltam kint egyszer fél évet, így nagyjából tudtam, mire számíthatok. A hazalátogatás viszont nem egyszerű, például az ünnepeket is az Egyesült Államokban töltöttem. A honvágyam a második-harmadik hónapban volt nagyon erős, de az otthoniak és az itteniek is támogattak, májusban pedig hosszabb időre is hazatérhetek.”

Arról pedig, hogy hol és hogyan képzeli el a jövőjét, mik a hosszú távú céljai, még nem tudott nyilatkozni.

„A jövőmről még nem tudok biztosat mondani, de annyit leszögeznék, hogy hosszabb távon nem Amerikában képzelem el az életemet.”

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.