HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.11.11 09:06 Frissítve: 2018.11.11 09:48

Úszás: 5 új tag a Hírsségek Csarnokában, 9 díjazott „Jövő Bajnoka”

A szombati nap a magyar úszósport ünnepe volt. Százhalombattán, a felnőtt rövid pályás országos bajnokság utolsó napján számos egyéni és korosztályos csúcs dőlt meg, miközben öt újabb taggal (dr. Sós Csaba, id. Knézy Jenő, Gyenge Valéria, Pásztory Dóra, Risztov Éva) bővült a Hírességek Csarnoka. Emellett a Jövő Bajnokai-program 2018-as díjazottjait is kihirdették.

HIRDETÉS

Bruckner Vince – utanpotlassport.huAz idén talán soha nem látott sikereket produkált a magyar utánpótlás úszóválogatott: júliusban a küldöttség tizenkét aranyérmet hozott haza a junior Eb-ről Helsinkiből, egy hónappal később a hét elején a Budapesti Honvédba szerződő Milák Kristóf aranyérmet szerzett Glasgow-ban a felnőtt Európa-bajnokságon, továbbá a Kőbánya SC kiválósága, Késely Ajna háromszor is dobogóra állhatott (két ezüst- egy bronzérem). És a ráadás: októberben a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián Milák és Késely is triplázott, míg a szintén kőbányai Berecz Blanka 200 m pillangón csapott elsőként a célba.

Múlt, jelen és jövő egyszerre a színpadon az Úszó Hírességek Csarnokának gálavacsoráján Fotó: Tumbász Hédi

Múlt, jelen és jövő egyszerre a színpadon az Úszó Hírességek Csarnokának gálavacsoráján  •  Fotó: Tumbász Hédi

De a már hagyományosan szezon végi százhalombattai felnőtt rövid pályás országos bajnokságon sem maradtak el a sikerek. A 18 éves Milák Kristóf bizonyította, hogy a fővárosba igazolása után nem kevésbé veszélyes, mint érdi versenyzőként: öt számban is aranyérmet nyert, a záró napon ráadásul ötven perc leforgása alatt három számban diadalmaskodott (sorrendben: 50 m hát, 100 m pillangó, 200 m gyors).

A lányok mezőnyében jobban megoszlottak az elsőségek. Késely Ajna – mielőtt elutazott volna Marbellára, ahol egyébként Európa második legjobb ifjúsági korú sportolónőjének választották – szerdán beugrott a 800 m gyorsra, és „természetesen” meg is nyerte azt. Mellette a hazai környezetben versenyző Ilyés Laura Vanda és a mindössze 16 éves – azaz még jövőre utánpótláskorú – Fábián Fanni is duplázott.

UTÁNPÓTLÁSKORÚ ARANYÉRMESEK A FELNŐTT RÖVID PÁLYÁS ORSZÁGOS BAJNOKSÁGON:
Fiúk:
Milák Kristóf (200 m gyors, 50 m hát, 100 m hát, 100 m pillangó, 200 m pillangó)
Leányok:
Fábián Fanni (400 m gyors, 400 m vegyes), Ilyés Laura Vanda (50 m hát, 100 m hát), Késely Ajna (800 m gyors)

Az esti gálavacsorán, az Úszó Hírességek Csarnokának idei beiktató-ünnepségén a múlt nagyjai közül ezúttal dr. Sós Csaba, Gyenge Valéria, Pásztory Dóra, Risztov Éva, valamint a médiadíjas id. Knézy Jenő került be az illusztris társaságba. A rendezvényen természetesen a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Wladár Sándor is köszöntötte a díjazottakat, megjelenteket.

Wladár Sándor a múlt és a jövő nagyjait is köszöntötte Százhalombattán Fotó: Tumbász Hédi

A hazai szövetség elnöke, Wladár Sándor a múlt és a jövő nagyjait is köszöntötte Százhalombattán  •  Fotó: Tumbász Hédi

„Az év ezen pontján a jelen és a jövő a múltat ünnepli, és tapasztalatból mondom, ez igen jól esik azoknak, akiket adott esztendőben a színpadra szólítanak. Ez a gesztus sokkal több annál a néhány percnél, amit újra a reflektorfényben tölthetünk, a tettek megidézésénél, a méltató szavaknál, a szobor átvételénél. Őszintén remélem, hogy az idei ünnepeltek, a múlt nagyjai is átérzik mindezt. A jelen és a jövő klasszisai pedig azt, hogy igen, valóban megéri ma és holnap mindent, de mindent beletenni az úszásba, mert piszok jó érzés ebbe a körbe tartozni.”

A legújabb Hall of Fame-tagok mellett a jövő reménységei is figyelmet kaptak – pontosabban a Jövő Bajnokai. Ugyanis a rendezvény végén hirdették ki a méltán elismert és rendkívül sikeres program 2018-as díjazottjait. A honi úszósport erejéről eleve sokat elárul, hogy a kilenc elismert fiatal kilenc különböző egyesületből érkezett. És persze az is, hogy közülük kettő, az egyaránt 15 éves Kós Hubert és Nagy Réka résztvevője volt a nyári junior Európa-bajnokságnak.

Az évadot lezáró eseményen – bár a felnőtt rövid pályás világbajnokság még hátra van – újra bizonyítást nyert, hogy nemcsak a múlt és a jelen, de a jövő is fényes reményekkel kecsegtet a magyar úszósportban.

A JÖVŐ BAJNOKAI PROGRAM 2018-AS DÍJAZOTTJAI
2003:
Kós Hubert (UTE), Nagy Réka (BVSC-Zugló)
2004: Cserfalvi Olaf (Nyíregyházi Sportcentrum), Ugrai Panna (Hód Úszó SE)
2005: Marosi Bálint (Százhalombattai VUK SE), Pál Adél (Debreceni Sportcentrum)
2006: Cséplő Simon (Kőbánya SC), Katula Panni (Vasas), Komoróczy Lora Fanni (Bálinti SE)

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.11.11 09:08:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A szombati nap a magyar úszósport ünnepe volt. Százhalombattán, a felnőtt rövid pályás országos bajnokság utolsó napján számos egyéni és korosztályos csúcs dőlt meg, miközben öt újabb taggal (dr. Sós Csaba, id. Knézy Jenő, Gyenge Valéria, Pásztory Dóra, Risztov Éva) bővült a Hírességek Csarnoka. Emellett a Jövő Bajnokai-program 2018-as díjazottjait is kihirdették.

2018.11.10 13:40:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az év második legjobb európai ifjúsági korú sportolónőjének választották Késely Ajnát. A Kőbánya SC tizenötszörös junior Európa-bajnok és háromszoros ifjúsági olimpiai aranyérmes 17 éves versenyzőjét az osztrák kerékpáros Laura Stigger előzte meg, Késely a díjátadóról nyilatkozott az SzPress Hírszolgálatnak.

2018.11.07 12:08:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Megszerezte első győzelmét a 2018/19-es évadban a női junior kézilabda-válogatott, a fiatalok az MTK Budapest elleni vereség után 28–26-ra legyőzték edzőmeccsen a Kisvárda alakulatát.

2018.11.07 08:18:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Legutóbb egy tizenegyszer újjáélesztett, végül sikerrel meggyógyított tizenhét éves dabasi labdarúgó esetével hallatott magáról Dr. Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora, a városmajori szívklinika igazgatója, aki nagy tapasztalatú szívgyógyászként az életmentő műveletekből is folyamatosan kiveszi a részét, miközben szakértő csapatával szervezetten éppen egy évtizede dolgozik azért, hogy kivédhető legyen a hirtelen szívhalál a sportolóknál. A nemzetközi hírű szakember – aki a fiatalkori szűrések fontosságáról is beszélt honlapunknak – meggyőződéssel vallja: a sportpályán, verseny, mérkőzés közben bekövetkező váratlan tragédia igenis megelőzhető.

2018.11.05 19:18:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Több, mint tíz év után hagyta el az érdi úszóklubot, és igazolt a Budapesti Honvédba a világ úszósportjának egyik legnagyobb ígérete, Milák Kristóf. A 18 éves versenyző, ahogyan ő fogalmazott, kicsit kinőtte előző egyesületét, ezért döntött a váltás mellett. Legfőbb célja, hogy nyugodt és tökéletes körülmények között készülhessen tovább két évvel a tokiói olimpia előtt.

HIRDETÉS
HIRDETÉS