utanpotlassport.hu 2019.07.17 13:18 Frissítve: 2019.07.21 19:19

Dunaföldvár: újjáépítették a leégett csónakházat

Tavaly januárban leégett a dunaföldvári csónakház, amely – egyebek között – a vízi turizmus egyik bázisa volt, de évtizedek óta szolgálta a város sportéletét is. Mostanra újjáépítették a házat, de tovább dolgoznak azért, hogy a telep jobb és komfortosabb legyen, mint új korában.

Szekeres István – utanpotlassport.hu A csónakház a klasszikus meghatározás szerint vízi járművek tárolója; vízpart melletti épület, amelyben a kisebb járműveket, eszközöket, felszereléseket tartják és javítják. Jelentős részük azonban jóval több ennél: a vízi élet bázisa.

Ilyen volt a dunaföldvári is, amely tavaly januárban – amint arról annak idején beszámoltunk – leégett.

Az 1561. folyamkilométeren évtizedek gondos munkájával kiépített vízitelep jó kikötési lehetőséggel, füves sátorhellyel várta a Duna vándorait. Maga a csónakház a vendégek komfortját is szolgálta, méltán volt népszerű.

Jelentős szerepe volt a város sportjában is. 1980-ban, iskolai vízitúra-szakkörökkel kezdték meg a működésüket. Eleinte vándortáborokat szerveztek, kölcsön hajókkal. A későbbi csónakház akkor düledező romhalmaz volt, rossz tetővel, földes padlózattal, és sem víz, sem villany nem volt benne. Önkormányzati támogatással, társadalmi segítséggel, pályázati lehetőségek kiaknázásával hozták rendbe. És felmérhetetlen értékű társadalmi munkával. Az azóta megalakult Beszédes József Vízitúra Sportklubnak hetven tagja van, és tevékenysége középpontjában a gyerekek állnak, akik jórészt a hajdan itt foglalkoztatott gyerekek gyermekei. Nagyon népszerűek a Vizicsibe táborok, már a tűz előtt, az év elején betelt a 2018-as létszám. Csak hát elégtek a kajakok, kenuk, evezők, mentőmellények, sátrak, matracok, a tűz martaléka lett a Vízicsibe nélkülözhetetlen vizesblokkja és konyhája, a berendezett közösségi helyiség, s még a sátorhely karbantartásához szükséges eszközök is. A leszerelt szúnyogháló, a csodálatos és egyedi, Dunára néző teraszon lévő asztalok, padok szintén az enyészeté lettek.

A pusztító tűz szörnyű látványa. A tűzoltóság felvétele

A pusztító tűz szörnyű látványa. A tűzoltóság felvétele

Linka Jánosné, az egyesület elnöke, vagyis Éva asszony úgy idézte fel a történteket, hogy őt éjjel fél 12-kor riasztották, s mire a partra ért, a dunaföldvári és a solti tűzoltók már küzdöttek a lángokkal. De a teljes tetőzet égett, lehetetlen volt megmenteni az épületet és a benne tárolt sportszereket.

Bár elnök asszonynak természetesen nagyon fájt a pusztulás, a veszteség, nem siránkozott. Hanem azt mondta: újra nekilátnak, mint harmincnyolc éve. A legelső feladat a vízitúrázáshoz és az evezéshez szükséges eszközök pótlása, hogy nyáron ne maradjon el a gyerekek vízitúrája. Az pedig fontos a magyar vízi sportágak utánpótlás-nevelésében is, mert nagyon sok lurkó ment el evezni, kajakozni, miután itt megbarátkozott a vízzel és a sporteszközökkel.

Éva asszony, az elnöknő

Éva asszony, az elnöknő

Az egyesület közleménye azt fogalmazza meg: „Hiszünk az összefogásban, támogatásban, segítségben, hiszen az elmúlt négy évtized alatt is így tudtuk kialakítani a sokak által kedvelt és használt, csodálatos vízitelepünket.”

Mostanra újjáépült a csónakház.

Megvolt a műszaki átadás és a kulcsátadás is. Avató ünnepséget nem terveznek, hiszen még sok munka áll előttük, amíg megfelel a saját, megnövekedett igényeiknek is.

A tűzoltóság vizsgálata szerint – bár a szándékos gyújtogatás gyanúja is felmerült – elektromos hiba okozta a tüzet. Fizetett a biztosító, a költségek másik felét pedig a tulajdonos, vagyis az önkormányzat állta. Az épület újjáépítése 21.5 millió forintba került, és a szükséges engedélyek eléggé hosszadalmas beszerzése után három hónap alatt készültek el vele az építők.

Az állványok között is látszik a vízi cím, az 1561 folyamkilométer Fotó: duol.hu/ V. Lajkó Anita

Az állványok között is látszik a vízi cím, az 1561 folyamkilométer  •  Fotó: duol.hu/ V. Lajkó Anita

„A város összefogása példaértékű” – teszi hozzá az elnöknő. Sokan az adójuk egy százalékát az egyesületnek ajánlották fel, de sok magánszemély adományt utalt a számlaszámára.
A pénzadományok összesen mintegy egymillió forintot tettek ki; azt az épület berendezésére fordítják. Asztalokat, székeket, evezőket, mentőmellényeket, étkészletet, komplett konyhabútort vásároltak.  Tervezik a hajópark bővítését, bár már most is rendelkezésre állnak kenuk a vízitúrázáshoz. Akadt cég, amelyik hajót vásárolt, és használatra átadta a Beszédes VSK-nak.

A vízitúrázást, a rendkívül népszerű Vízicsibe táborokat, a közösségi rendezvényeket rövidesen ott folytatják az egyesület tagjai, ahol 2017-ben abbahagyták, csak szebb és korszerűbb körülmények között. Így Vajai Zsuzsanna, a gyermek- és ifjúsági csoport vezetője is folytathatja a fiatalokkal a táborozást és a túrázást.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.

2020.05.08 12:21:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Amennyiben a RB Salzburg elfogadná az AC Milan által a Tuttosport szerint tett 20 millió eurós ajánlatot, úgy a 19 éves Szoboszlai Dominik lehetne minden idők legdrágább magyar labdarúgója.

2020.05.01 13:31:16

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A LEN (Európai Úszó Szövetség) vezető testülete úgy határozott, hogy elhalasztja a 2020-as junior Európa-bajnokságot az összes szakágban (úszás, nyílt vízi úszás, műugrás, műúszás, vízilabda).