Női kosár: az U18-as leány csapatunk Eb-elődöntőbe jutott

UP-info UP-infoUP-info UP-info
Vágólapra másolva!
2019.07.11. 23:58
Címkék
Magyar úthengerrel zárult a szarajevói U18-as leány kosárlabda Európa-bajnokság negyeddöntős köre. Völgyi Péter tanítványai pazar játékkal előrukkolva, 90–61-re mosták le a parkettről a cseheket. Az elődöntőben a franciák következnek.

A tökéletes csoportkör után szívükhöz kaphattak a magyar szurkolók, amikor a vártnál izzasztóbb küzdelem végén, hosszabbításban győzte le 83–73-ra az U18-as leány kosárválogatott Belgium együttesét a szarajevói kontinensviadal nyolcaddöntőjében. Az ádáz csata után sem volt azonbanmegállás: a legjobb nyolc között a litvánokat búcsúztató Csehország ellen sem nézett ki könnyű mérkőzés a lányoknak. Ugyanakkor Völgyi Péter, a csapat vezetőedzője honlapunknak úgy nyilatkozott, hogy a tanítványai mindenképpen a top négy alakulat közé. akarnak kerülni.Völgyi Péter, a csapat vezetőedzője honlapunknak úgy nyilatkozott, hogy a tanítványai mindenképpen a top négy alakulat közé. akarnak kerülni.

A legjobb négy közé jutott a magyar U18-as leányválogatott Forrás: FIBA
A legjobb négy közé jutott a magyar U18-as leányválogatott Forrás: FIBA

A legjobb négy közé jutott a magyar U18-as leányválogatott  •  Forrás: FIBA

Ennek megfelelően az első felvonás erős iramot hozott, mindkét csapat már az elején kiteregette a kártyáit. A legnagyobb ász a magyar pakliban ezúttal is a pazar formában játszó Dombai Réka volt: a triplája nagyon kellett, hogy fej fej mellett haladjanak a csapatok, és ne húzzanak el a csehek. Már-már forgatókönyvszerűen nyomon követhető a mieink összes mérkőzésén, hogy amikor a szükség úgy kívánja, Dombai az élre áll, és a tripláival hamar jókorát lendít csapata játékán. Az első etapban ugyanakkor váltogatva vezetett a két fél, a cseheknél Zuzana Šitancová vállalta a triplagép szerepét, és 13 pontjával riválisunk legjobb teljesítményét produkálta. A két vezér külön csatájáról szólt elsősorban az első felvonás, amely lélektanilag is fontos, hárompontos magyar előnnyel fejeződött be (28–25).

Ugyan a mérkőzés legelején még előfordult, hogy a csehek vezettek, a második induló dudaszótól kezdve nem engedte ki a győzelmet a kezéből Völgyi Péter együttese. A leányok ismét megcsillantották, ami miatt joggal tarthat tőlük az összes ellenfél: védekezésben és támadásban is remekeltek, ez pedig az esetek 99 százalékában garantálja a sikert. Elöl főleg a Dombai Réka, Wentzel Nóra duó varázsolt: egymás után szórták a triplát, valamint adták hozzá az elengedhetetlen asszisztot. Angyal Barbara hárompontosa pedig azt jelentette, hogy a csapat már tízpontos fórban volt. Hiába kért időt az ellenfél, szinte pillanatokkal azután jött a mérkőzés egyik legtetszetősebb támadása – természetesen magyar előadásban –, amelynek végén Kiss Angelika szerzett kétpontos kosarat. A megnyugtató előnyt pedig ügyesen megtartotta a magyar együttes a félidei pihenőre (57–40).

Hogy aztán végleg eldöntse a találkozót.

Húsz másodperc sem telt el a harmadik felvonásból, Boros Júlia óriási triplával köszönt be, és pillanatok alatt húsz pont különbség állt elő. A csapat magasabb, talán a tornán eddig nem is mutatott fokozatra kapcsolt. Sorra jöttek a megszerzett lepattanók, a bravúros blokkok. Sokat elárul a lányok védekezéséről, miszerint összesen nyolc pontot tudtak összegereblyézni a csehek a mindent eldöntő negyedben. És hogy tényleg méltán használjuk a „tökéletes csapatmunka" kifejezést, elöl klasszis megmozdulásokkal jelentkezett Dombai Réka (ki más?). Két újabb triplája valósággal összetörte a cseheket: miután Martina Pokorná két büntetőt is mellédobott gyors egymásutánban, érezni lehetett, hogy itt ma csak az egyik gárdának osztottak lapot.

Az utolsó etapot a legjobban úgy lehetne szemléltetni, hogy egyik csapat sem akart már igazán a pályán lenni. Ennek megfelelően a pontatlanság uralkodott el, a magyar csapat is csupán 10 dobott pontig jutott, de Szirony Dorina triplája megkoronázta a sikert, valamint a mérkőzésutáni örömsikoltozást.

A magyar U18-as válogatott bejutott a szarajevói kontinensviadal elődöntőjébe, ahol a topfavoritnak tartott Franciaországot söpörte elé a sors.

LEÁNY U18-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZARAJEVÓ
Negyeddöntő
Magyarország–Csehország 90–61 (28–25, 29–15, 23–8, 10–13)
A magyar pontszerzők
Dombai Réka 26pont, Varga Alíz 12, Wentzel Nóra és Kiss Angelika 10, Mányoky Réka 9, Boros Júlia 8, Angyal Barbara 7, Aya Kéita 4, Szirony Dorina 3, Horváth Fruzsina Réka 1

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik