Torna: az egészség és a felkészültség lesz a belépő az ifi Eb-re

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.06.17. 20:08
Címkék
A férfi tornászok szakmai igazgatóját, Puskás Jenőt a decemberre halasztott ifjúsági Európa-bajnokság alaposan megváltozott előkészületeiről kérdeztük.

Az Európai Tornaszövetség (UEG) nemrégiben közleményben tudatta, hogy év végén rendezik meg a tavasszal a koronavírus-járvány miatt elhalasztott Európa-bajnokságokat. A férfi tornászok megméretésének, egyúttal a fiú ifjúsági Eb-nek is Baku ad otthont december 9. és 13. között. Ezt követi a nők versenye, amely az eredeti kiírással ellentétben nem Párizsban, hanem szintén az azeri fővárosban lesz december 17. és 20. között. Puskás Jenőtől, a férfi tornászok szakmai igazgatójától arról érdeklődtünk, a hír tudatában hogyan tervezik a fiúkkal az év hátralévő részét.Puskás Jenőtől, a férfi tornászok szakmai igazgatójától arról érdeklődtünk, a hír tudatában hogyan tervezik a fiúkkal az év hátralévő részét.

Balázs Krisztián az utolsó korosztályos világversenyére készül Fotó: Mura László
Balázs Krisztián az utolsó korosztályos világversenyére készül Fotó: Mura László

Balázs Krisztián az utolsó korosztályos világversenyére készül  •  Fotó: Mura László

„Nemcsak az időpont szokatlan, hanem az egész helyzet. Tavasszal nem voltak versenyek, online edzéseken gyakoroltak a fiatalok heteken keresztül. Ami pozitívum, hogy az otthoni edzések és az online verseny megtette hatását, mert a visszajelzések alapján az erőnléti állapotokkal nincs probléma. Jelenleg újratervezés zajlik. Az első lépés az volt, hogy a hazai versenynaptárat hozzáigazítsuk az Eb-hez. Úgy a felnőtt-, mint az utánpótlásversenyeket. Az ősz folyamán nyilván meg kell tartani a korosztályos magyar bajnokságot, emellett csapatbajnoki fordulók, válogatóversenyek lesznek, valamint sor kerül a mesterfokú bajnokságra is, amelynek a helyszíne még kérdéses. Az Európa-bajnokság előtt havonta lesznek edzőtáborok. Miután az Eb felnőtt és ifjúsági csapatbajnokság, a felkészülés végén, az utolsó egy hónapban közös edzéseket, edzőtáborokat tervezünk a két korosztálynak. A versenyzők egészségesek. Balázs Krisztiánnak volt egy csuklótörése, de remélhetőleg ez nem fogja zavarni, mert mire július elsején elkezdi a felkészülést, addigra rendben lesz.”

A szakember szerint a lehető legjobb döntés született azzal, hogy megrendezik a kontinensviadalt, hiszen a fiatalok számára a tapasztalatszerzés nagyon sokat jelent.

„Hamarosan belépnek a felnőttkorba. Egy utolsó éves ifinek fontos ez a verseny, hiszen itt tudja megmutatni magát. Ha évről évre csak idősebbek között indul, akkor nehezebb eredményt elérni. A munkáról való visszaigazolásra szüksége van a versenyzőknek.”

Puskás Jenő neveket nem mondott azzal kapcsolatban, hogy várhatóan kik jöhetnek majd számításba az ötfős ifjúsági válogatottban, de úgy tapasztalja, mindenki hamar megpróbál visszarázódni a régi kerékvágásba, a látottak alapján pedig az elmúlt hetekben sem lazsáltak a tornászok.

„Bővebb kerettel indulunk, tizenkét-tizenöt fővel, aztán ahogy közeledik az Eb, úgy versenyről versenyre fogjuk szűkíteni kört. Az utolsó időszakban már hat-hét tornásszal fogunk készülni, aztán meglátjuk, hogy az adott pillanatban ki lesz az a legjobb öt, aki egészséges és megfelelően felkészült.”

Azért azzal nem árulunk el nagy titkot, hogy a tavaly junior vb- és EYOF-bronzérmet szerző 18 éves Balázs Krisztiánnak biztos helye van a csapatban. A hetekben singcsonttörést szenvedett versenyző is bizakodva tekint utolsó utánpótlás-viadalára.

„Alapesetben most túl lennék az Európa-bajnokságon, de így, hogy halasztották és új időpontja is van, teljesen megváltozik a felkészülés. A fő versenyem most már az év második felében lesz, így kell számolnunk, és ez eléggé szokatlan szituáció, mert decemberre le szoktunk állni a gyakorlatozással. Olyankor már új elemeket tanulunk. Egyelőre azon vagyok, hogy meggyógyuljak. Most elmegyek egy kis pihenőre, mert arra is kell időt szánni, de ahogy újra edzésbe állok, mindent a korábbiakhoz hasonló módon, százszázalékos erőbedobással fogok csinálni. A karantént végigedzettem, és az év első felében nagyon jó formába kerültem. Ezt akarom átmenteni a második részébe is, és akkor minden rendben lesz” – nyilatkozta a napokban honlapunknak.

További korosztályos hírekTORNASPORTOKBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik