Tollaslabda: helytálltak a magyarok az U15-ös Eb-n

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.02.17. 14:09
Címkék
A hazai szövetség elnöke, Csorba József elégedett a liévini U15-ös tollaslabda Európa-bajnokságon történtekkel, és ez nem véletlen: a magyarok kitettek magukért, elszántan küzdve jutottak el egyesben hárman is a nyolcaddöntőig.

Jól szerepeltek az U15-ös magyar tollaslabdázók a liévini korosztályos Európa-bajnokságon; egyesben, a nyitónapon hét meccsből hatot megnyertek, és a négyből hárman bejutottak a nyolcaddöntőbe. A lányok mezőnyében Hart Petra volt nagyon magabiztos: a 64 között a szerb Masa Aleksicset 21:11, 21:10-re, majd a 32-es táblán a román Laura Constantint győzte le 21:9, 21:12-re.A nyolc közé jutásért a későbbi ezüstérmes török Ravza Bodurral már nem bírt (12:21, 13:21).Hart Petra volt nagyon magabiztos: a 64 között a szerb Masa Aleksicset 21:11, 21:10-re, majd a 32-es táblán a román Laura Constantint győzte le 21:9, 21:12-re.A nyolc közé jutásért a későbbi ezüstérmes török Ravza Bodurral már nem bírt (12:21, 13:21).

Szentpáli Marcellt a későbbi ezüstérmes Dillon Chong állította meg Franciaországban Fotó: Sanja Jovovic
Szentpáli Marcellt a későbbi ezüstérmes Dillon Chong állította meg Franciaországban Fotó: Sanja Jovovic

Szentpáli Marcellt a későbbi ezüstérmes Dillon Chong állította meg Franciaországban  •  Fotó: Sanja Jovovic

„Bíztam benne, hogy komoly bravúrt érhet el, ugyanakkor peches volt, mivel a mezőny egyik legjobbjával találkozott. Petra kiválóan játszott, mindent megtett, de ilyen a sport”− értékel a hazai szövetség elnöke, Csorba József.

Szentpáli Marcellnek érdekesen alakult a bemutatkozómérkőzése;az első szettet elveszítette a francia Remy Tainggal szemben, a másodikban viszont − 9:6-os magyar vezetésnél − sérülés miatt visszalépett a rivális. A folytatásban a cseh Jan Ptacek sem fogott ki Marcellen (21:18, 21:13). Mondhatni, a sorsolása neki sem alakult kedvezően, hiszen a 16 között − a szintén későbbi másodikkal − Dillon Chonggal meccselt hatalmasat; az első szettet még 22:20-ra behúzta, ám az angol átvette az irányítást, és 2:1-re győzött.

Horváth Csanád nagyot küzdött a nyolcaddöntőért; előbb a walesi Harper Leighen jutott túl könnyedén (21:13, 21:12), majd elképesztő csatában, három szettben (21:18, 17:21, 21:13) múlta felül az angol Ivan Tant. A negyeddöntőért az ukrán Rosztiszlav Zabrodinnal találkozott, aki a végállomást jelentette a versenyben (19:21, 14:21).

„A legfőbb cél az volt, hogy becsületesen helytálljanak, és ez sikerült. Motiváltak voltak, estenként talán túlságosan is. Mondhatni, mindannyian közel a tudásuk legjavát nyújtották, ez most ennyire volt elegendő. A mezőny kemény volt, többük is a későbbi érmestől kapott ki, ráadásul nem simán. Külön öröm volt, hogy− immár negyedik alkalommal− a felnőtt csapat Európa-bajnoksággal egy helyszínen és időben zajlott az esemény. Ez azért jó, mert testközelből láthatják a fiatalok a kontinens legjobbjait, igazi klasszisokat.”

Az ifjak párosban nem, ugyanakkor vegyes párosban indultak az Eb-n: Csanád és Petra− a belorusz duón mérkőzés nélkül túljutva− a nyolcaddöntőben maradt alul a svéd Hugo Hansson és Jenny Tuevsson kettősétől. Szentpáli Marcell és Bozsogi Míra a szlovák duótól kapott ki a 32 között: Andrej Suchy és Johanka Ivanovicova 2:0-ra nyert.

„Azt látni kell, hogy négy olyan sportoló lépett pályára, aki négy különböző klubból érkezett. A párosviadalokon akkor igazán ütőképes az egység, ha− kis túlzással− már együtt is lélegeznek a játék közben. Azok az országok lehetnekütőképesek ezekben a versenyszámokban, amelyeknek nagy edzőközpontjuk van, és megoldható a folyamatos közös felkészülés.”

További korosztályos híreinkTOLLASLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik