Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2020.02.13 19:35 Frissítve: 2020.02.13 19:38

Tollaslabda: bizonytalan esélyek az U15-ös Eb-n

Pénteken kezdődik az U15-ös tollaslabdázók Európa-bajnoksága Liévinben. A hazai szövetség elnökével, Csorba Józseffel beszélgettünk a felkészülésről és a várakozásairól.

Mozgalmas időszakot él át a magyar tollaslabda-utánpótlás; véget ért Pécsett a legnagyobb hazai korosztályos esemény – az U19-es magyar nemzetközi bajnokság –, az U15-ösök pedig gőzerővel készülnek a pénteken kezdődő, liévini Európa-bajnokságra.

Szentpáli Marcell is részt vesz az U15-ös liévini Európa-bajnokságon

Szentpáli Marcell is részt vesz az U15-ös liévini Európa-bajnokságon

Franciaországban sem panaszkodhatnak egyébként az unalomra; az ifjak viadalát a felnőttcsapatok kontinensviadala előzte meg. Ez utóbbi ráadásul valamelyest befolyásolta azt is, milyen erős mezőny gyűlt össze a pécsi erőpróbán:

„Nem lehet arról beszélni, hogy minden ország a legjobbjaival érkezett, hiszen holnap kezdődik a felnőtt Eb, amelyen sok olyan U19-es versenyző bizonyíthat, aki a legjobb a korosztályában. Példaként akár Sándorházi Vivient is említhetjük, aki az előző években juniorként már a felnőttválogatottban is bontogatta a szárnyait”mutatott rá a hazai szövetség elnöke, Csorba József.

Liévinben négy magyarért szoríthatunk: Bozsogi Míráért, Hart Petráért, Horváth Csanádért és Szentpáli Marcellért. A játékosoknak kiváló felkészülési lehetőséget nyújtott a decemberi U15-ös Nation to Nation-csapatverseny, amelyet szintén Pécsett rendeztek meg:

„Rengeteget tapasztalhattak, mi pedig leszűrtük, hogy nagy nyomás alatt is jól megy a játék a fiataljainknak. A dánok mögött a második helyen zártunk, ők szinte az összes Eb-n a legjobbak között vannak. Külön öröm, hogy teljesen pariban voltunk velük, nem vallottunk szégyent, ez mindenképp jó előjel az Európa-bajnokság előtt”mondta Csorba.

A dánok mestere, Michael Kjeldsen a megméretés után ki is emelte az egyik magyart:

„Csapatuk meglepően jó erős volt, legfőképpen a lányok. Közülük is egy versenyző emelkedett ki igazán: Hart Petra, aki rendkívül tehetséges tollaslabdázó.”

A fiatalok Franciaországban csak egyesben és vegyes párosban indulnak, a párost kihagyják:

„Tizenöt éves gyerekekről beszélünk, nekik nagyon megterhelő még az ilyen kemény erőpróba – így Csorba. – Semmiképpen nem szeretnénk őket túlhajszolni, így is nehéz dolguk lesz. A legfőbb az, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki magukból.” 

Horváth Csanád és Hart Petra kiemeltként vághat neki az Eb-nek, ők ketten együtt szerepelnek vegyes párosban is:

„Nehéz megmondani, mire lehetnek képesek, tulajdonképpen igazán jó sorsolása senkinek nincs. Erős a nemzetközi mezőny, könnyen össze lehet futni egy franciával, dánnal vagy orosszal – általában ők a legjobbak az utánpótláskorúak között. Ahogyan azt mondani szoktam: ki lehet kapni jobbtól úgy, hogy mindent kihoztál magadból és szívvel-lélekkel küzdöttél!”

További korosztályos híreink TOLLASLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.