B. Z. utanpotlassport.hu 2019.11.12 14:24 Frissítve: 2019.11.12 14:37

Tisztes helytállás az U16-os sakkolimpián

A Törökországban rendezett U16-os sakkvilágbajnokságon kevés hiányzott a magyar csapatnak ahhoz, hogy a kiszámíthatatlan mezőnyben megtartsa kiinduló helyezését. Ruck Róbert csapatvezető a verseny összegzése mellett külön kiemelte a hibátlan Juhász Judit teljesítményét.

Nem teljesített kimagaslóan, de tisztesen helytállt az öttagú magyar csapat múlt héten a törökországi Corumban véget ért U16-os sakkolimpián, aminek tulajdonképpen csak a nevében szerepel az olimpia szó, hivatalosan ezt a korosztály világbajnokságának kell tekintetünk. A versenyen harmincnyolc ország negyvennyolc csapata vett részt, a magyarok a tizennegyedik helyen rangsorolva kezdhették meg a viadalt. A csapatban négy alapjátékos mellett egy tartalék nevezésére volt lehetőség, egyetlen leány sakkozónak viszont kötelezően kellett lennie a keretben – neki legalább három partin volt szükséges játszania. Ennek alapján állt össze a Krstulovic Alex, Borhy Marcell, Csíki Endre, Gombócz Ferenc és Juhász Judit alkotta névsor. Borhy és Juhász nem sokkal a törökországi esemény előtt Indiában járt az egyéni világbajnokságon, előbbi U14-ben 55., utóbbi leány U16-ban a 22. helyen végzett, de mindegyik magyar versenyző rendelkezett már kellő tapasztalattal, kiemelkedő országos eredményekkel, illetve világ- és Európa-bajnoki helyezésekkel.

 

sakk jj21

Juhász Judit lett a legjobb női játékos  •  Forrás: Facebook

 

A csapatot Ruck Róbert nemzetközi nagymester vezette, aki tisztában volt a ténnyel: bár a magyarok a 14. helyről kezdenek, nagyon sok nemzet (elsősorban ázsiai) fiataljainak az Élő-pontszáma nem teljesen fedi a valóságot, számos esetben kiszámíthatatlan tudásszintű játékosokra kell felkészülniük. Ettől függetlenül Csíkiék számára jól kezdődött a világbajnokság, Thaiföld fiataljait könnyedén győzték le, ám a folytatásban a bolgároktól, az oroszoktól és a litvánoktól is vereséget szenvedtek. A győzelem útjára az ötödik fordulóban, a dél-afrikaiak ellen tért vissza az ötös, a lendület kitartott a törökök leánycsapata ellen is. Végül Türkmenisztán elleni döntetlen, Malajzia elleni sima siker és a házigazdák negyedik helyen kiemelt „piros” csapata elleni ugyancsak remi zárta a tornát. Magyarország így a 19. helyen végzett.

„A verseny nagyon rosszul indult, az első fordulóbeli kötelező győzelem után három meccset is elveszítettünk – értékelt Ruck Róbert. – Kezdődött a bolgárokkal, ahol egy nyert és egy jobb állást is elvesztettünk, így nem csoda, hogy kikapott a csapat. Ezt tetézte, hogy „jutalmul” megkaptuk a második kiemelt oroszokat. A felzárkózást csak az ötödik fordulóban tudtuk megkezdeni, innen viszont már nem volt megállás. Három győzelmet egy döntetlent szerezve elérhető közelségbe került a tisztes helytállás. Annak ellenére, hogy a negyedik kiemelt törökökkel kerültünk össze az utolsó fordulóban, bizakodó voltam, hiszen az előző fordulóban 4–0-ra nyertünk, és győzelem esetén elérhettük volna a kiemelési sorszámunkat, amit a szörnyű kezdés után nem nagyon gondoltunk. Az első két táblán Alex és Marci könnyedén hozta a döntetlent. Utolsó táblán Ferenc egyre jobban állt, és joggal bizakodhattunk. Közben a 3-ason Endre, a jól felkészült ellenfele ellen rossz állásba keveredett. Sajnos Feri elszámolta magát a végjátékban és az ellenfél megmenekült. Endre viszont hatalmasat küzdött, és kicsi hiányzott, hogy megfordítsa a játék menetét. A döntetlen így is elismerésre méltó, valószínűleg a magyar csapat legnagyobb mentése volt. A 2– 2-es eredménnyel így csak tizenkilencedikek lettünk, de az utolsó fordulókban mutatott játék már biztató volt.”

 

sakk jj11

A magyar csapat  •  Forrás: Facebook

 

A csapatvezető a játékosokról elmondta, hogy az első három táblás fiú szereplése elmaradt a várttól. Krstulovic a gyengébb ellenfeleket biztosan verte, de a jobbakkal meggyűlt a baja. Borhy két teljesen nyert állást vesztett el, ami rányomta a bélyegét a teljesítményére, de pozitívum, hogy képes volt felállni három vereség után is. Csiki sem teljesített kiemelkedően, viszont az ő küzdőszelleme dicsérhető leginkább, különösen, hogy betegen is vállalta az utolsó forduló megpróbáltatásait. Ruck szerint a fiúk közül Gombócznak sikerült a legjobban a játék, de ő is bennhagyott egy-egy fél pontot az oroszok és törökök ellen. Ám amennyire nehezebben ment a fiúknak, annyira sziporkázott az egyetlen leány játékos, Juhász Judit.

„Öt mérkőzésből ötöt megnyert. Ezen nincs mit magyarázni – mondja a sakkolimpiai ezüstérmes csapatvezető. – A százszázalékos teljesítmény mellett olyan erényeket mutatott meg, amit eddig nem gondoltam, illetve nem láttam tőle. Méltán nyerte el az ötödik tábla és a legjobb női versenyző után járó két aranyérmet. Ne felejtsük el, hogy fiatal versenyzőkről van szó, Judit még egyszer, Marcell, Endre, Ferenc pedig még a következő két évben is részt vehet ezen az eseményen, szóval van még lehetőség javításra.”

Ezzel a teljesítménnyel Juhász 57,2 Élő-pontot szerzett, a fiúk 99-et veszítettek. A világbajnokságot az egyedüliként veretlen maradó Azerbajdzsán nyerte, a második üzbégek és a bronzérmes fehéroroszok előtt.

További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.12.01 14:25:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség évzáró gáláján az U23-as, a junior- és az ifjúsági korosztályban is megnevezték az év legjobb atlétáját. A legfiatalabb győztes a 15 esztendős Varga Gréta volt, a 22 éves Halász Bence pedig a felnőttek között nyert.

2019.11.30 16:23:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Negyven ország mintegy ezerötszáz fiatal sportolóját várják a jövőre Kecskeméten rendezendő 54. Nemzetközi Gyermek Játékokra, ahol a 12-15 éves korú gyerekek kilenc sportágban mérhetik össze tudásukat.

2019.11.30 09:03:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Sorozatunkban olyan korábbi klasszisok mondják el véleményüket a hazai sportági utánpótlásról, akik manapság semmilyen vagy csak csekély szerepet töltenek be annak alakításában. Ezúttal a „kajakkirálynővel”, a háromszoros olimpiai és harmincegyszeres világbajnok Kovács Katalinnal beszélgettünk.

2019.11.24 20:25:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A BMW és a Yamaha gyári csapata is szerződést ajánlott Kovács Bálintnak, a H-Moto Team 18 éves gyorsaságimotorosának, aki idén a német bajnokság (IDM) Suzuki Cup kategóriájának győztese lett – jelenti az MTI.
.

2019.11.12 14:33:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A Törökországban rendezett U16-os sakkvilágbajnokságon kevés hiányzott a magyar csapatnak ahhoz, hogy a kiszámíthatatlan mezőnyben megtartsa kiinduló helyezését. Ruck Róbert csapatvezető a verseny összegzése mellett külön kiemelte a hibátlan Juhász Judit teljesítményét.