Tenisz: második a leány-, negyedik a fiúcsapat az U12-es Eb-n

Vágólapra másolva!
2018.01.28. 20:43
Címkék
Bár az utolsó mérkőzését a házigazda cseh együttessel szemben elveszítette a magyar U12-es leányválogatott a fedett pályás csapat Európa-bajnokság selejtezőjében, így is nagy bravúrt hajtott végre azzal, hogy a két hét múlva Angliában sorra kerülő nyolcas döntőbe jutott. A fiúk a harmadik helyért játszottak, és küzdelmes, szoros mérkőzésen, de vereséget szenvedtek a bolgároktól.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA magyar leányválogatottnak ideális forgatókönyv valósult meg a hétvégi fedett pályás U12-es csapat Európa-bajnokság selejtezőjében, Rakovníkban. A szerencsés sorsolásnak köszönhetően elkerült a házigazdákat, viszont az már kizárólag a leányokon múlt, hogy éltek is a ritka lehetőséggel. A nagy esélyesként beharangozott cseheken kívül az eléjük kerülő többi együttest megverték, egyetlen szettet sem hullajtottak el a döntőbe vezető úton. Így jöhetett létre az álomfinálé, amelyre a két meghatározó játékos, Molnár Kitti és Dinnyés Lili ugyanolyan elszántan készült, mint a korábbiakra.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA magyar leányválogatottnak ideális forgatókönyv valósult meg a hétvégi fedett pályás U12-es csapat Európa-bajnokság selejtezőjében, Rakovníkban. A szerencsés sorsolásnak köszönhetően elkerült a házigazdákat, viszont az már kizárólag a leányokon múlt, hogy éltek is a ritka lehetőséggel. A nagy esélyesként beharangozott cseheken kívül az eléjük kerülő többi együttest megverték, egyetlen szettet sem hullajtottak el a döntőbe vezető úton. Így jöhetett létre az álomfinálé, amelyre a két meghatározó játékos, Molnár Kitti és Dinnyés Lili ugyanolyan elszántan készült, mint a korábbiakra.

A leányok a csehek elleni vereséget követően is mosolyogtak hiszen bejutottak az Eb-döntőbe
A leányok a csehek elleni vereséget követően is mosolyogtak hiszen bejutottak az Eb-döntőbe

A leányok a cseh válogatott elleni vereséget követően is joggal mosolyoghattak, hiszen bejutottak az Eb-döntőbe

A csapat elutazása előtt a korosztályért felelős dr. Zsiga László úgy nyilatkozott, hogy a tizenkét éven aluliaknak különösen tanulságos lesz az Eb-selejtező, mert a játékosok el fogják tudni helyezni magukat a korosztály európai tenisztérképén. A legfiatalabbak ugyanis még nem nagyon játszanak nemzetközi mérkőzéseket, s ha a hazai viszonyok között a legjobbak tudnak lenni, az még nem sokat árul el a valóságos tudásukról. A leánycsapatnak ezért volt kétszeresen is szerencsés a sorolás, hiszen az eredményesség szempontjából előnyös volt, hogy a torna elején elkerülték a cseheket, a tapasztalatszerzést viszont az segítette a legjobban, hogy a döntőben mégis összemérhették erejüket a kontinens egyik legjobbjának tartott együttessel. A vereség bár várható volt, a lányokat cseppet sem törte le, hiszen az angliai döntőre finálés helyezésükkel már szombat este megváltották a repülőjegyüket.

A 11 esztendős Molnár Kitti mindössze két játékot tudott nyerni a házigazdák legjobbja, Brenda Fruhvirtová ellen, a meccs után mégis korát meghazudtoló bölcsességgel értékelte tapasztalatait:
− Nagyon jó csapat volt az ellenfelünk, de szerencsére fel tudtuk dolgozni, hogy ennyivel erősebbek nálunk. Az biztos, hogy a csehek háromszázhatvanöt napon át csak dolgoznak, dolgoznak. Nekünk is ezt kell tenni, hogy fejlődhessünk, mert szeretnénk őket egy nap utolérni. Akiket viszont mi vertünk meg, azokra még több munka vár, ha tartani akarják a lépést. Két hét múlva döntőt játszunk, és azt mondom: bármi lehet!

Az ifjú teniszezőnek igaza lehet, feltéve, ha ismét elkerüljük a cseheket. Erre elég nagy az esély, ugyanakkor arra is, hogy csoportmásodikként győztest kapunk ellenfélnek az első körben Sunderland-ben.

A jelenlegi erőviszonyokról mindenesetre valós képet alkothatott a csapatot elkísérő edző, Szatmári Adrián:
− A lányok próbáltak helytállni, voltak szép labdamenetek, de esélyük sem volt ellenfelükkel szemben. A legnagyobb különbség a sebességben van, ilyen gyorsan itthon nem tudnak a lányok sem meccsen, sem edzésen játszani. Mindenkit láttunk játszani, és bátran kijelenthetem, hogy a szerencsés sorsolás ellenére a legjobb négyben biztos helyünk volt. Talán a belgák voltak nálunk jobbak, a szlovákokkal körülbelül egy szinten voltunk, a többieknél pedig erősebbek vagyunk. Kitti és Lili bizonyította, hogy nemzetközi szinten is jó játékos, Viki pedig párosban nagyszerűen egészíti ki őket. Nagyon jó csapatunk van, bízom benne, hogy a döntőben is lesz egy kis szerencsénk, és jó meccset játszhatunk az első körben. Szerintem mai ellenfelünk ott is a legjobbak között lesz, a végső győzelemre is esélyes.

A fiúk végül egy győzelemmel zárták a sorozatot. A harmadik helyért a bolgárok ellen játszottak, és a páros elvesztésével kaptak ki 2−1-re.

Dr. Zsiga László, a csapat vezetője azonban így is nagyon elégedett volt a csapat teljesítményével:
−Kifejezetten jó teljesítményt nyújtott mindkét fiú, a bolgárokkal teljesen egyenrangúak voltunk, kevésen múlt a győzelem. Kincses Kolos nagyon jól játszott, de veszített, Halmos Kornél pedig gyengébb kezdés után bravúrosan nyerte az egyes meccsét. A párosban éppen ezért a két legjobbat, Kincsest és Halmost küldtem pályára, nagyon szoros találkozón veszítettek. Ma ennek ellenére tényleg kiválóan játszottak. Azért jöttünk, hogy nemzetközi tapasztalatokat szerezzünk, ami nagyszerűen sikerült.

Winter Cup, fedett pályás U12-es csapat Európa-bajnokság, selejtező
Leányok, Rakovník (Csehország).Döntő: Csehország–Magyarország 3–0. Nikola Bartunková−Dinnyés Lili 6:0, 6:1. Brenda Fruhvirtová−Molnár Kitti 6:0, 6:2. A Nikola Bartunková, Šára Bejlek–Dinnyés Lili, Molnár Kitti mérkőzést nem játszották le.
1. Csehország, 2. Magyarország, 3. Belgium, 4. Portugália
Fiúk, Leibnitz (Ausztria). A 3. helyért: Bulgária−Magyarország 2−1.Anas Mazdrashki−Kincses Kolos 6:4, 2:6, 6:1, Pavel Marinov−Halmos Kornél 6:1, 2:6, 2:6, Georgi Georgiev, Anas Mazdrashki−Halmos Kornél, Kincses Kolos 6:4, 6:3.
1. Nagy-Britannia, 2. Olaszország, 3. Bulgária, 4. Magyarország

Egyéb korosztályos hírekTENISZBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik