utanpotlassport.hu 2019.02.07 08:35 Frissítve: 2019.02.07 08:43

Tenisz: Nagy Adrienn számára csak az első lépés a melbourne-i siker

Az MTK Budapest 17 éves játékosa, Nagy Adrienn a korosztályos Australian Open leány párosversenyében feltette a koronát eddigi utánpótlás-karrierjére. A japán Kavagucsi Nacumi oldalán megnyerte a melbourne-i junior Grand Slam-viadalt.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu Amikor a fiatal budapesti teniszező Ausztráliában magasra emelte a győztesnek járó trófeát, nemcsak ő, de szülei, Csurgó Virág és Nagy Tamás is méltán érezhették, az élet kárpótolta őket a sok lemondásért. A leányuk teniszpályafutását edzőként is irányító kettősről ugyanis kevesen tudják, hogyan vették át nap mint nap egymástól a stafétabotot, és kísérték Adriennt a világ legtávolabbi pontjára is, hogy ott értékes ranglistapontokat gyűjtsön. Persze semmire sem mentek volna a jó helyezéssel, ha a fiatal teniszező nem fejlődött volna töretlenül, különösen az elmúlt esztendőben. A jó stratégia azonban így döntőnek bizonyult. S erről ki tudna reálisabb képet adni, mint az édesanya, Csurgó Virág, aki maga is profi teniszező volt.

Nagy Adrienn szerint nincs megállás, az igazi munka csak most kezdődik

Nagy Adrienn szerint nincs megállás, az igazi munka csak most kezdődik

„Nincsenek könnyű helyzetben a mai fiatalok, a mi korunkban nem volt ilyen hatalmas a konkurenciaharc, nem kellett ennyi tornán indulnunk” – emlékszik vissza a tízszeres magyar bajnok teniszező anyuka, aki versenyzőként 160. volt a felnőtt női világranglistán. – „Nincs mit tennünk, alkalmazkodunk ehhez az új világhoz. A legszebb álmom vált valóra ezzel a győzelemmel, és nemcsak az eredményre, hanem Adri játékára is büszke vagyok. De bármilyen sok munkánk is fekszik ebben a bajnoki címben, valójában csak az út kezdetén vagyunk. Ez a siker nem végállomás, sokkal inkább az első igazán komoly lépés egy igazi felnőtt karrier felé. Fontos visszajelzés a számunkra, de talán leginkább Adrienn számára. Kemény évek állnak előtte, ha felnőttként is a legjobbak közé szeretne kerülni, de ez a győzelem most hatalmas energiákat szabadíthat fel benne.”

Pedig az előjelek korántsem voltak a legkedvezőbbek. Adrienn tavalyi szezonja nagyon későn fejeződött be, és egy rakoncátlankodó bölcsességfog miatt még a maradék rövidke alapozási időszak is felborult a karácsonyi ünnepek idején. Az édesapa-edző Nagy Tamás végig hiányolta is ezt a munkát, ám lánya így is kitűnően szerepelt. Egyesben ugyan a harmadik körben búcsúzni kényszerült, ám párosban egyre javuló formában menetelt egészen a győzelemig.

„Soha nem láttam még ilyen jól, okosan és határozottan játszani” – értékelte lánya teljesítményét az apuka, aki abban a szerencsés helyzetben volt, hogy a családi vetésforgóban éppen rá esett a sor, és személyesen élhette át a melbourne-i diadal pillanatait. – „Ilyen nagy nyomás alatt még sohasem kellett teniszeznie, mégis csak másfél játékra tudok visszaemlékezni a döntőben, amikor egy picit visszaesett a teljesítménye. Fejben nagyon ott volt, és a tőle megszokott tűz is végig lobogott benne.”

 Azóta, hogy Csurgó Virág szögre akasztotta ütőjét, nemcsak a konkurenciaharc éleződött ki, de a szabályok is megváltoztak. WTA-pontokat ettől az évtől csak a 25 ezer dollárosnál erősebb ITF-tornákon lehet szerezni, ezekre viszont a fiatalok csak nagyon nehezen tudnak felkerülni. A melbourne-i siker azonban olyan ajándékot hozott Nagy Adrienn számára, amilyenre eddig gondolni sem mert volna. A hazai szövetségtől szabadkártyát kapott a februári, budapesti WTA-torna selejtezőtáblájára, így gyakorlatilag az elindulással megszerezheti azt a még hiányzó egyetlen pontját, amellyel a felnőtt világranglistán is jegyzett játékos lehet. Bár ezzel, valamint meghívásával a Fed-kupa-keretbe a februári programja alaposan felborult, ezt a legkevésbé sem bánta. Nagy Adrienn ugyanis rendületlenül halad tovább a Melbourne előtt megkezdett úton:

„Hiába lettem Grand Slam-bajnok, tudom, hogy nincs megállás. Profi játékos szeretnék lenni, a neheze még csak most következik. A felnőtt mezőny kemény lesz, de úgy érzem, felkészültem rá!”

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.

2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.

2020.01.14 13:07:01

Utánpótlássport G. G. utanpotlassport.hu

Fantasztikus hangulatú összecsapáson az LSU nyerte az amerikai egyetemi amerikaifutball-liga nagydöntőjét. A Tigrisek harcában – merthogy mindkét együttest Tigersnek hívják – 42–25-re diadalmaskodtak, ezzel 2007 óta az első, történetük negyedik végső sikerét aratták az NCAA-ben. Joe Burrow tovább halmozta a rekordokat.

2020.01.12 11:35:15

Utánpótlássport P. K. utanpotlassport.hu

Januárban még nem jellemzőek a kimondott utánpótlás-futballesemények, de februárban már indul a Premier League Cup, az UEFA Ifjúsági Liga, folytatódnak a hazai küzdelmek, majd márciustól már egyre több válogatott mérkőzést is rendeznek. Összegyűjtöttük a fontosabb, magyar vonatkozású futballesemények időpontjait, helyszíneit 2020-ból.