HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2019.02.07 08:35 Frissítve: 2019.02.07 08:43

Tenisz: Nagy Adrienn számára csak az első lépés a melbourne-i siker

Az MTK Budapest 17 éves játékosa, Nagy Adrienn a korosztályos Australian Open leány párosversenyében feltette a koronát eddigi utánpótlás-karrierjére. A japán Kavagucsi Nacumi oldalán megnyerte a melbourne-i junior Grand Slam-viadalt.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu Amikor a fiatal budapesti teniszező Ausztráliában magasra emelte a győztesnek járó trófeát, nemcsak ő, de szülei, Csurgó Virág és Nagy Tamás is méltán érezhették, az élet kárpótolta őket a sok lemondásért. A leányuk teniszpályafutását edzőként is irányító kettősről ugyanis kevesen tudják, hogyan vették át nap mint nap egymástól a stafétabotot, és kísérték Adriennt a világ legtávolabbi pontjára is, hogy ott értékes ranglistapontokat gyűjtsön. Persze semmire sem mentek volna a jó helyezéssel, ha a fiatal teniszező nem fejlődött volna töretlenül, különösen az elmúlt esztendőben. A jó stratégia azonban így döntőnek bizonyult. S erről ki tudna reálisabb képet adni, mint az édesanya, Csurgó Virág, aki maga is profi teniszező volt.

Nagy Adrienn szerint nincs megállás, az igazi munka csak most kezdődik

Nagy Adrienn szerint nincs megállás, az igazi munka csak most kezdődik

„Nincsenek könnyű helyzetben a mai fiatalok, a mi korunkban nem volt ilyen hatalmas a konkurenciaharc, nem kellett ennyi tornán indulnunk” – emlékszik vissza a tízszeres magyar bajnok teniszező anyuka, aki versenyzőként 160. volt a felnőtt női világranglistán. – „Nincs mit tennünk, alkalmazkodunk ehhez az új világhoz. A legszebb álmom vált valóra ezzel a győzelemmel, és nemcsak az eredményre, hanem Adri játékára is büszke vagyok. De bármilyen sok munkánk is fekszik ebben a bajnoki címben, valójában csak az út kezdetén vagyunk. Ez a siker nem végállomás, sokkal inkább az első igazán komoly lépés egy igazi felnőtt karrier felé. Fontos visszajelzés a számunkra, de talán leginkább Adrienn számára. Kemény évek állnak előtte, ha felnőttként is a legjobbak közé szeretne kerülni, de ez a győzelem most hatalmas energiákat szabadíthat fel benne.”

Pedig az előjelek korántsem voltak a legkedvezőbbek. Adrienn tavalyi szezonja nagyon későn fejeződött be, és egy rakoncátlankodó bölcsességfog miatt még a maradék rövidke alapozási időszak is felborult a karácsonyi ünnepek idején. Az édesapa-edző Nagy Tamás végig hiányolta is ezt a munkát, ám lánya így is kitűnően szerepelt. Egyesben ugyan a harmadik körben búcsúzni kényszerült, ám párosban egyre javuló formában menetelt egészen a győzelemig.

„Soha nem láttam még ilyen jól, okosan és határozottan játszani” – értékelte lánya teljesítményét az apuka, aki abban a szerencsés helyzetben volt, hogy a családi vetésforgóban éppen rá esett a sor, és személyesen élhette át a melbourne-i diadal pillanatait. – „Ilyen nagy nyomás alatt még sohasem kellett teniszeznie, mégis csak másfél játékra tudok visszaemlékezni a döntőben, amikor egy picit visszaesett a teljesítménye. Fejben nagyon ott volt, és a tőle megszokott tűz is végig lobogott benne.”

 Azóta, hogy Csurgó Virág szögre akasztotta ütőjét, nemcsak a konkurenciaharc éleződött ki, de a szabályok is megváltoztak. WTA-pontokat ettől az évtől csak a 25 ezer dollárosnál erősebb ITF-tornákon lehet szerezni, ezekre viszont a fiatalok csak nagyon nehezen tudnak felkerülni. A melbourne-i siker azonban olyan ajándékot hozott Nagy Adrienn számára, amilyenre eddig gondolni sem mert volna. A hazai szövetségtől szabadkártyát kapott a februári, budapesti WTA-torna selejtezőtáblájára, így gyakorlatilag az elindulással megszerezheti azt a még hiányzó egyetlen pontját, amellyel a felnőtt világranglistán is jegyzett játékos lehet. Bár ezzel, valamint meghívásával a Fed-kupa-keretbe a februári programja alaposan felborult, ezt a legkevésbé sem bánta. Nagy Adrienn ugyanis rendületlenül halad tovább a Melbourne előtt megkezdett úton:

„Hiába lettem Grand Slam-bajnok, tudom, hogy nincs megállás. Profi játékos szeretnék lenni, a neheze még csak most következik. A felnőtt mezőny kemény lesz, de úgy érzem, felkészültem rá!”

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.02.21 18:21:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Nyártól a bajnoki címvédő MOL-Pick Szeged kézilabdacsapatát erősíti a 20 éves ifj. Rosta Miklós. A korosztályos válogatott beállós alig várja már a bemutatkozást a Tisza-parti együttesben, amelyben édesapja korábbi mezszámát viselheti szeptembertől.

2019.02.17 19:22:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Klujber Katrin és Pásztor Noémi érkezésével immár öt tavalyi junior-világbajnok játékos erősíti az FTC felnőtt női kézilabdacsapatát. A zöld-fehérek még nem kiforrott játékosokkal a fedélzeten gyakorlatilag bárki ellen felveszik a versenyt a Bajnokok Ligájában. A klub filozófiájáról, a fiatalos koncepcióról Elek Gábor vezetőedzőt, a már rutinos fradistának számító Márton Grétát és a legújabb szerzeményt, Pásztor Noémit kérdeztük.

2019.02.13 15:32:16

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Ferencvárosi Torna Club újraindítja gyorskorcsolya-szakosztályát, ennek okán a zöld-fehér egyesület sajtótájékoztató keretein belül mutatta be szakmai vezetőit, illetve versenyzőit: a Liu testvérek a klubnál folytatják pályafutásukat.

2019.02.12 20:42:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A sikeres hétfői versenynapot követően kedden folytatódtak a 14. téli ifjúsági olimpiai fesztivál (EYOF) küzdelmei. Az előző napihoz hasonlóan ezúttal is a curlingesek és a rövid pályás gyorskorcsolyázók vitték a prímet. Bontovics Balázs egyéniben az 500 méteres távon szerzett bronzérmet, a vegyes váltónk pedig a 3000 méteres versenyszámban a pénteki döntőbe jutott. Dicséret illeti curlingeseinket is, akik mindkét mérkőzésüket megnyerték, és továbbra is előkelő helyen állnak csoportjukban.

2019.01.24 13:22:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Döntőbe jutott a junior Australian Openen a Nagy Adrienn, Kavagucsi Nacumi leánypáros. A magyar-japán kettős 59 perc alatt, három szettben győzte le francia-máltai ellenfelét, s ezzel mindketten eddigi karrierjük egyik legszebb pillanata előtt állnak. A fináléban egy amerikai duó ellen lépnek pályára.