Tenisz: csapat Eb-selejtezőn az U14-esek

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.29. 11:52
Címkék
A hétvégén megkezdődnek a fiatal európai teniszezők számára a korosztályos válogatott viadalok. A csapat Eb-selejtezők során először az U14-esek lépnek pályára, a magyar fiúcsapat Csehországba, a leány együttes pedig Franciaországba utazott. A csoportok első két helyezettje jut az egy héttel későbbi döntőbe, amelyet Spanyolországban, illetve Olaszországban rendeznek. A Bartha Panna, Kántor Anna, Dankó Vanessza Dalma összetételű leányválogatott nagyobb eséllyel vág neki a sorozatnak, mint a Deli Merse, Pesti Balázs, Kárpáti Viktor fiú trió. Dr. Zsiga László, korosztályos szövetségi edző szerint az erős mezőnyben nagy bravúrra lesz szükség a továbbjutáshoz.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huAz U14-es korosztály csapat Európa-bajnoki selejtezőjével a hétvégén megkezdődik a fiatal teniszezők nyári szabadtéri nagy sorozata. Négy-négy csoportban, nyolc helyszínen mérkőznek meg egymással a legjobb korosztályos együttesek, ahonnan az első két helyezett jut az egy héttel később sorra kerülő döntőbe. A fiúk a spanyolországi Murciában, a leányok pedig Olaszországban, San Remoban fináléznak. No persze csak azok, akik túljutnak a könnyűnek egyáltalán nem ígérkező selejtezőn.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huAz U14-es korosztály csapat Európa-bajnoki selejtezőjével a hétvégén megkezdődik a fiatal teniszezők nyári szabadtéri nagy sorozata. Négy-négy csoportban, nyolc helyszínen mérkőznek meg egymással a legjobb korosztályos együttesek, ahonnan az első két helyezett jut az egy héttel később sorra kerülő döntőbe. A fiúk a spanyolországi Murciában, a leányok pedig Olaszországban, San Remoban fináléznak. No persze csak azok, akik túljutnak a könnyűnek egyáltalán nem ígérkező selejtezőn.

A pécsi Bartha Panna nem szokott izgulni, így most sem stresszel a csapat Eb-selejtezők előtt
A pécsi Bartha Panna nem szokott izgulni, így most sem stresszel a csapat Eb-selejtezők előtt

A pécsi Bartha Panna nem szokott izgulni, most sem stresszel a csapat Eb-selejtezők előtt

A nagy érdeklődésre való tekintettel három helyszínen plusz előselejtezőt iktattak be a szervezők, így a csehországi Veskában is, ahol a magyar fiúcsapat a fehérorosz, a luxembourgi és a norvég együttes valamelyike ellenében biztosíthatja csak a vasárnapi B-csoportban, Bosznia Hercegovina, Csehország, Németország, Lengyelország, Szerbia és Szlovákia melletti helyét. A franciaországi Saint-Valery-en-Caux-ban selejtező magyar lányok nem kényszerültek bemelegítő körre, ők Belgium, Franciaország, Görögország, Norvégia, Oroszország, Szlovénia és Svédország ellen azonnal élesben kezdhetnek, hogy megszerezzék a továbbjutást jelentő első két hely valamelyikét.

„A mezőny nagyon erős, sok múlik majd a sorsoláson, szerencsére is szükségünk lesz a továbbjutáshoz – vélekedett elutazás előtt dr. Zsiga László, az U14-es korosztály szövetségi edzője, aki a leánycsapatot kíséri Franciaországba. − Egyik együttesünk sem kiemelt, ezért bravúr szükséges ahhoz, hogy az első két hely valamelyikét megszerezzük. A fiúk helyzete nehezebb, hiszen nekik előselejtezőt kell vívniuk, s bár csak egy meccset kell nyerniük, nem mehetünk biztosra. Deli Merse a ranglistán megelőzi két társát, Pesti Balázst és Kárpáti Viktort, ennek ellenére csak a helyszínen dől el a végleges felállás. Jósolgatni nem szeretnék, de az egyértelmű, hogy a lányok az esélyesebbek egy jó szereplésre. Ráadásul ők nemcsak a korosztályos ranglistán helyezkednek el egymás közelében, de tényleges játéktudásukban sincs nagy különbség köztük. Egy ilyen, három kiélezett tétmeccses sorozaton nagy könnyebbség, ha mindenkire egyformán számíthatok. ”

A fiúk csoportjában a korosztályos ranglista pontjai alapján a csehek, a szerbek és a lengyelek tűnnek a legerősebb ellenfeleknek. De a szlovákok és a németek is jobban állnak nálunk. A lányoknál némileg kiegyenlítettebb a csoport, de a franciák és a belgák még így is toronymagas esélyesek. Az oroszokról nem is beszélve, hiszen első játékosuk, Diana Shnaider egyenesen ranglistavezető a tizennégy éven aluli lányok mezőnyében. Ha a balszerencse éppen velük sorsol össze bennünket, nagy eséllyel a pécsi Bartha Panna játszhat majd ellene. A tizennégy esztendős játékost, akinek egyébként Maria Sharapova a kedvence, arról kérdeztük, mit vár a franciaországi selejtezőtől:

„Más lesz ez a verseny, mint általában, hiszen a csapatért, a magyar színekért is küzdünk, nemcsak magunkért. Nem izgulok. Szerencsére sohasem stresszelek meccs előtt, így most sem. Úgy érzem, nagy tempó mellett is elég stabilan tudok ütni, megmozgatva ezzel az ellenfelemet, míg a vonalhoz közeli gyors ütésekkel meg tudom lepni őket.”

Nemcsak a Pécs Városi Tenisz Klubban, de a Városmajorban, a Budai Tenisz Centrumban is nagy volt a készülődés, a válogatott másik két tagja, az MTK-BTC-s Kántor Anna és Dankó Vanessza Dalma is örömmel és nagy lelkesedéssel utazott el Franciaországba, a korosztályos Eb-selejtezőre. Edzőik szerint mindketten maximálisan felkészültek az erőpróbára, s bár utóbbi egy évvel fiatalabb két rutinosabb társánál, ha bizalmat kap, semmiképpen nem akar csalódást okozni.

Summer Cup, csapat Európa-bajnokság, selejtezők
U14
Fiúk, Veska (Csehország): Fehéroroszország, Magyarország, Luxemburg, Norvégia (előselejtező) B-csoport: Bosznia-Hercegovina, Csehország, Németország, Lengyelország, Szerbia, Szlovákia. A magyar válogatott: Deli Merse, Pesti Balázs, Kárpáti Viktor
Leányok, Saint-Valery-en-Caux (Franciaország): Belgium, Franciaország, Görögország, Magyarország, Norvégia, Oroszország, Szlovénia, Svédország. A magyar válogatott: Bartha Panna, Kántor Anna, Dankó Vanessza Dalma

További korosztályos hírekTENISZBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik