Fekete Tamás 2019.07.12 20:22 Frissítve: 2019.07.12 20:26

Tenisz: Cori Gauff, a wimbledoni üstökös

Leestek az állak a Wimbledonban tenisztörténelmet író Cori Gauff teljesítménye láttán, pedig az amerikai Serena-utód még csak a hollywoodi sztori első felvonását komponálta meg: a java csak ezután következik. Portré a kettőből az egyik idolját már megverő csodatiniről.

Lassan véget ér az idei wimbledoni felnőttbajnokság, ami a legtöbb rajongónak a 15 éves Cori Gauff meneteléséről marad emlékezetes. A lány, aki addig sohasem szerepelt felnőtt Grand Slam-tornán, élete első mérkőzésén két játszmában legyőzte a hétszeres GS-győztes Venus Williamst, aki már akkor négy nagy címnél járt, amikor Gauff még világra sem jött. A sztori hollywoodi filmért kiált, pedig csak kiderült, gyilkos szervái, rettenetes erejű tenyeresei a felnőttek mezőnyében is halálosak, valamint hogy korát meghazudtoló érettséggel képes a párharcait irányítani.

Cori Gauff a legjobb teniszezővé válna Forrás: AFP

Cori Gauff a legjobb teniszezővé válna  •  Forrás: AFP

Gauff amúgy folyamatosan írja át  teniszrekordokat. Minden idők legfiatalabbjaként, 12 évesen nyerte meg az U18-as amerikai bajnokságot, 13 évesen, minden idők legfiatalabbjaként szerepelt a US Open 2017-es juniordöntőjében, immár pedig a legifjabb, akinek valaha sikerült Wimbledonban főtáblára verekednie magát. De az egészben az a legszebb, ahogy a nyomást viseli.

„Nem arról van szó, hogy nem érdekli a nyomás, érzi azt ő, csak mindig megtalálja a módját, hogyan kezelje. A valódi topjátékosok, a csúcskategóriás teniszezők ugyanígy vannak ezzel, persze hogy ők is érzik a tét súlyát, de elbírnak vele” – dicsérte tanítványát a Serena Williamst is edző Patrick Mouratoglou, aki nagyobb veszélynek tartja, hogy a kamaszlánnyal szembeni elvárások túl hamar kezdenek iszonyatos méreteket ölteni.

„Elég egy jó meccs, és mindenki elkezdi tweetelni, hogy ő az új number one, pedig attól még messze van” – óvta a tinit mestere. Nos, máris megjelentek a Cori Gauffot a női tenisz trónján vizionáló jóslatok, nem is akárkitől.

„Nem csak fizikailag, szellemileg is érett. Sokkolna, ha 20 éves korára nem lenne világelső” – ült fel a hullámra a klasszis John McEnroe. Valóban, a minden borításon remek – tavaly például megnyerte a salakpályás junior Roland Garrost –, atletikus, nagyot szerváló afro-amerikai teniszező nem is kerülheti el, hogy példaképével, Serena Williamsszel hasonlítsák össze. Cori is kifejezetten sportos családból való: édesapja, Corey a Georgia Egyetemen kosárlabdázott, édesanyja, Candi előbb tornázott, majd a Florida Egyetemen atletizált.

„Nagyon szép család, Cori fantasztikus lány, Venusra emlékeztet, hasonló a testalkata és a játéka is. Mindig csak azt látom, hogy edz kint a pályán az apjával, azokat az időket juttatja eszembe, amikor én edzettem az apukámmal” – nosztalgiázott a 23-szoros GS-bajnok Serena. Meglehet, a legenda győzelmi rekordja megdönthetetlennek tűnik, az utód szárnypróbálgatásai igencsak ígéretesek. Gauff amúgy a pályán kívül sem elveszett ember: a Forbes szerint az idei naptári évben több mint 1 millió dollárt keres a meccseken kívül, hála a New Balance-szal, a Headdel és a Barillával kötött szponzorációs szerződéseinek. A teniszen túl is jó kezekben van a szabadidejében Rihannát és Beyoncét hallgató amerikai tini, menedzsere ugyanis a Roger Federer ügyeit is intéző ügynökség tagja, a svájci nem is felejtette el megdicsérni a 10 éves korától a Mouratoglou Akadémián edződő lányt.

„Nagyon aranyos lány, kőkeményen dolgozik, biztosan csodálatos jövő elé néz.” Ami pedig a munkakedvet és elszántságot illeti, nem sokban különbözik a korszakos teniszfenoménoktól.

„Az apukám 8 éves koromban azt mondta nekem, hogy a világ legjobbja lehetek, persze akkor nem hittem neki – meséli Cori Gauff. – Még most sem teljesen hiszek magamban, ettől függetlenül én is azt mondogatom: én akarok lenni a legnagyobb. Hogy mit tervezek Wimbledonban? Szeretném megnyerni a tornát.” Valami azt súgja nekünk, a román Halep ellen a torna nyolcaddöntőjében elvérző tini legközelebb még ennél is tovább menetelhet.

További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.11.12 14:33:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A Törökországban rendezett U16-os sakkvilágbajnokságon kevés hiányzott a magyar csapatnak ahhoz, hogy a kiszámíthatatlan mezőnyben megtartsa kiinduló helyezését. Ruck Róbert csapatvezető a verseny összegzése mellett külön kiemelte a hibátlan Juhász Judit teljesítményét.

2019.11.09 15:03:15

Utánpótlássport P. K. utanpotlassport.hu

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) októberben tette közzé azt a tanulmányát, amely a 2000-ben vagy azt követően született labdarúgókat a felnőttek között szerzett rutinjuk alapján rangsorolta. Mint ismeretes, Szoboszlai Dominikot a 23. helyre sorolták. A 100-as listát október 1-gyel bezárólag készítették, de az elmúlt hetekben is több 19 éves vagy annál fiatalabb labdarúgó tette le a névjegyét az európai topligákban vagy a nemzetközi kupákban – folyamatosan bővül a lista, itt az új generáció!

2019.11.08 11:46:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elkészítették a 2021-es U21-es labdarúgó Európa-bajnokság előzetes menetrendjét, amely szerint mindkét rendező ország, vagyis Magyarország és Szlovénia válogatottja már a nyitónapon pályára lép. Az U21-es Európa-bajnokságok történetében most először lesz két ország a torna házigazdája.

2019.11.01 20:14:15

Utánpótlássport Krasznai Bence utanpotlassport.hu

Nem sikerült jól kötöttfogású birkózóink bemutatkozása a budapesti U23-as világbajnokság ötödik versenynapján: öt, esélyes versenyzőnkből csupán ketten, a minszki Európa Játékok ezüstérmese, Torba Erik (63 kg) és Rácz Richárd (55 kg) folytathatja a vigaszágon szombaton a Ludovika Arénában. Lévai Zoltán (77 kg), Papp Bertalan (87 kg) és Érsek Róbert (130 kg) kiesett.

2019.11.01 17:54:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az 57 kilogrammos Kovács Kitti ötödik helyezésével indult az oroszországi Izsevszkben zajló U23-as Európa-bajnokság, amelyen a magyar válogatott 14 (köztük 11 juniorkorú) versenyzővel igyekszik minél eredményesebben helytállni. A nyitónapon négy magyarért szoríthattunk, közülük egyedül a Budapesti Honvéd SE dzsúdósa léphetett tatamira éremért, Varga Brigitta (57 kg), Monori Dániel (60 kg) és Boros Bence (67 kg) számára hamar véget ért a megméretés.