utanpotlassport.hu 2018.07.02 20:50 Frissítve: 2018.07.02 20:55

Tenisz: a lányok legyőzték Szlovéniát az U14-es Eb-selejtezőben

Egy taktikai húzásnak köszönhetően megnyerte a mindent eldöntő párosmérkőzést leányválogatottunk az U14-es csapat Európa-bajnokság selejtezőjében Szlovénia ellen, s így kedden a svédek ellen az ötödik helyért játszhatnak. A fiúcsapat második mérkőzését is elveszítette a sokkal erősebb lengyelekkel szemben. A következő találkozón Bosznia-Hercegovina lesz az ellenfél, a tét pedig a csoport 7. helye.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.huNagy küzdelemben, különleges izgalmak közepette szerezte meg első győzelmét a magyar leányválogatott a teniszezők U14-es csapat Európa-bajnokságának selejtezőjében. A Szlovénia elleni sikernek köszönhetően a Bartha Panna, Kántor Anna, Dankó Vanessza Dalma trió kedden a svédek ellen, az ötödik helyért mérkőzhet. Dr. Zsiga László a korosztályért felelős szövetségi kapitány az első naphoz képest változtatott a csapat összeállításán, és a társainál egy évvel fiatalabb Dankónak szavazott bizalmat, aki ezt győzelemmel hálálta meg.

Dankó Vanessza Dalma, Bartha Panna, Kántor Anna és dr. Zsiga László szakvezető (balról jobbra) a csapatok bemutatás során

Dankó Vanessza Dalma, Bartha Panna, Kántor Anna és dr. Zsiga László szakvezető (balról jobbra) a csapatok bemutatás során

„Úgy gondoltam, ki kell őt próbálni egyéniben is. Nem is csalódtam, mert nagyon jól játszott, s hozta a mérkőzését – mondta honlapunknak a találkozó után a magyar leányválogatott szakvezetője. – Ellenfelünk első játékosa azonban kiemelkedett a többiek közül, ellene veszített Bartha Panna, aki küzdeni tudásból viszont jelesre vizsgázott. A hajszállal elvesztett első szett után, a másodikban már öt-egyre vezetett a szlovén kislány, amikor ő minden erejét összeszedve visszajött, mi több, fordítani is tudott. Ilyen előzmények után nagy kár, hogy végül nem tudott nyerni, de több, mint három órát töltött a pályán, csak dicséret illeti azért, ahogy küzdött.”

A találkozó sorsát végül a páros döntötte el, amelyben dr. Zsiga László egy különleges taktikai húzást vetett be, nevezetesen keményen alapvonalra játszani, s ez be is jött. Dankó Vanessza és Kántor Anna az első szettet ugyan elvesztette, ám a másodikat magabiztosan hozta, s a szuper tiebreakben sem engedtek ki. A szlovén és a magyar csapat nagyon hasonló játékerőt képviselt, szemben a vasárnapi ellenféllel, Franciaországgal, amely viszont jóval erősebb volt együttesünknél. A keddi zárónapon ismét nagy feladat vár a trióra, hiszen az ötödik helyért Svédország ellen lép pályára, amely mind papíron, mind pedig a gyakorlatban erősebb Szlovéniánál.

A Csehországban mérkőző fiúcsapatnak ezzel szemben továbbra sem volt szerencséje, és Lengyelország ellen nem sikerült bravúrt végrehajtani. Merthogy bravúr lett volna a győzelem, s igazából egy cseppet sem a szerencsén múlt a hétfői találkozó sorsa.

„Tudtuk, hogy jók lesznek a lengyelek, s a pályán meg is mutatkozott a két csapat közötti nagy különbség – értékelt a meccs után Szatmáry Adrián edző. – Nemcsak erőben, de technikailag is messze előttünk járnak a lengyelek, kikaptunk ugyan, de legalább rengeteg tapasztalatot szerezhettünk a mai napon. Pesti Balázs és Deli Merse egyaránt simán elvesztette az első szettet, a másodikban azonban mind a ketten remekül visszajöttek. Utóbbinak négy-négyes állásnál még breaklabdája is volt. A lengyelek nagyon gyorsan játszottak, s mivel a mi játékosaink otthon nem ehhez a ritmushoz szoktak, idő kellett ahhoz, hogy alkalmazkodjanak a tempóhoz. A párosban is jól játszottak a fiúk, ám az ellenfél egyesben pihentetett legjobbja gyorsan eldöntötte a meccs sorsát.”

Deli Merséék kedden Bosznia-Hercegovina ellen fejezik be a sorozatot. S bár ők is nagyon nehéz ellenfélnek tűnnek, a magyar fiúk megpróbálják a lehetetlent, s elcsípni a hetedik helyezést.

Summer Cup, csapat Európa-bajnokság, selejtező
U14
Fiúk, Veska (Csehország). Az 5.-8. helyért: Lengyelország−Magyarország 3-0 Olaf Pieczkowski−Pesti Balázs 6:0, 6:2, Filip Pieczonka−Deli Merse 6:0, 6:4, Filip Pieczonka, Borys Zgola−Merse Deli, Kárpáti Viktor 6:1, 6:1
Leányok, Saint-Valery-en-Caux (Franciaország). Az 5.-8. helyért: Magyarország−Szlovénia 2−1 Dankó Vanessza Dalma−Brina Sulin 6:2, 6:2, Bartha Panna−Petja Drame 6:7(4), 7:5, 2:6, Dankó Vanessza Dalma, Kántor Anna−Petja Drame, Brina Sulin 4:6, 6:2, 10:6.

További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.