utanpotlassport.hu 2019.05.25 17:48 Frissítve: 2019.05.25 17:56

Teke: a Fejér megyei Csór község világbajnok gyermekei

Kevés olyan település van, ahol annyira népszerű sportág a teke, mint a Fejér megyei Csóron, de még kevesebb, ahol annyira sikeres is. Az alig ezernyolcszáz főt számláló község rövid időn belül négy utánpótláskorú játékost juttatott el a falubajnokságtól a világbajnoki aranyéremig.

csor.hu1

A tekepályának megépülése óta töretlen a népszerűsége Csórón  •  Forrás: csor.hu

Budai Zoltán – utanpotlassport.hu Elgondolkodtak-e már azon, hogy a település, ahol élnek, milyen statisztikában előzheti meg a világ többi helységét? A Fejér megyei Csór község körülbelül ezernyolcszáz lakosa könnyű helyzetben van, hiszen szükségtelen sokat merengeniük a válaszon. Az egész falu tudja, hogy az egy főre eső tekevilágbajnoki aranyérmek száma náluk a legmagasabb.

A csóri sportéletet alaposan megváltoztatta 2003. augusztus 20-a, aznap avatták fel a frissen épített, kétsávos tekepályát. A helyiek egy része már azelőtt is szeretett tekézni, de hogy hódolni tudjanak szenvedélyüknek, a szomszédos településekre kellett átjárniuk.

A változás nemcsak a gyakorlott játékosokat töltötte el örömmel, a csóri gyerekeknek is plusz sportolási lehetőséget adott. A fiatalok szép sorban kezükbe vették a golyókat, kipróbálták a gurításokat, majd hazamentek, és másnap újra feltűntek a pályán. A teke népszerűsége mára odáig növekedett a faluban, hogy a lakosság felének akad valamilyen köze a sportághoz, a legtöbben rendszeresen játsszák is. Olyat pedig el sem lehet képzelni, hogy egy család egyik rokona, szomszédja vagy ismerőse ne lenne a gurítás nagymestere.

Így ismerkedett meg a tekével Jezsoviczki Anna is, aki néhány napja aranyérmet szerzett a csehországi U18-as világbajnokság sprint versenyszámában. A Balatoni Vasas 16 éves játékosának két öccse, a 11 éves László és a 14 éves Csaba is tagja a helyi csapatnak.

csor.hu jezs

Jezsoviczki Anna Rokycanyban győzte le korosztályának legjobbjait  •  Forrás: csor.hu

„Tíz éves koromban a családommal Székesfehérvárról Csórra költöztünk, ahol egyből észrevettük, hogy nagyon népszerű sport a teke. Hamar megszerettük a játékot, a szomszédainkkal remek közös programnak ígérkezett. Nem sokkal később Csehi Sanyi bácsi ösztönzésére elindultam a falubajnokságban. Három év után kerültem a Balatoni Vasas szuperligás csapatába” – mondja az újdonsült világbajnok.

Csehi Sándor, a csóri tekeklub szakosztályvezetője, ha visszaemlékszik a kezdetekre, a teke közkedveltségének titkát kutatva, annak újszerűsége jut eszébe. Akkoriban még nem sokan ismerték a sportágat, de a falu kíváncsi volt rá, így szinte mindenki ki is próbálta. Az ismerkedést követő egy-két éven belül pedig már szükség volt a falubajnokságra, ahol rögtön tíz csapat indult.

„Apuka hozta anyukát, ő pedig a gyerekeket, így sokan egészen kicsi korban megszerették a légkört. Így van ez a mai napig. Nem mellesleg gyakran a helyi általános iskola testnevelésórái is a tekepályán zajlanak. Annáék is családdal érkeztek szórakozni, de a kislányon látszódott, hogy nagyon élvezi és akarja csinálni. Persze, tehetsége volt. Amikor eljött hozzánk, és meggurította azt a nagydarab golyót, amit férfiaknak sem egyszerű, ez a törékeny, kicsi lány úgy tette, hogy pillanatra sem ingott meg. Egyből arra gondoltam, hogy ilyen nincs. Számomra akkor lett nyilvánvaló, hogy őt nem szabad elengedni, rendkívül sokra viheti” – emlékezik a szakember.

csor.hu hegedűs tim

Hegedűs Tímea (középen) Németországban lett a világ legjobbja az U14-esek között  •  Forrás: csor.hu

A csóri tekecsapat az NB II-es bajnokságban szerepel, a tehetségekre viszont a szuperligás egyesületek még fiatalon lecsapnak. Így került Anna a Balatoni Vasasba vagy a vele egykorú Hegedűs Tímea a Ferencvárosba. A 2017-ben az U14-es válogatott tagjaként a dettenheimi világkupa és világbajnokság egyéni versenyét megnyert Tímea elmondása szerint a szülei már akkor golyót adtak a kezébe, amikor megtanult járni, így nem meglepő, hogy hétévesen a falubajnokságban szerepelt. De ugyancsak onnan indult Hári Boglárka és Hegedűs Anita is. Mindkét lány az U23-as világbajnokságon aranyérmes magyar csapat tagja volt három éve.

A négy világbajnoki cím minősíti a csóri utánpótlás-nevelést. A faluban tekéző gyerekek játék közben elképesztően koncentráltak, de ahogy lelépnek a pályáról, megjelenik arcukon a mosoly, viccelődnek, nevetgélnek. Látszik rajtuk, hogy szeretnek abban a létesítményben edzeni, amelyben rend és tisztaság uralkodik, amelynek a falait megannyi apró zászló és serleg díszíti, amelynek a hangulatát egyedivé teszi a zörgő golyók és koppanó bábuk háttérzaja.

Egyéb korosztályos hírek TEKÉBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.

2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.