utanpotlassport.hu 2019.05.25 17:48 Frissítve: 2019.05.25 17:56

Teke: a Fejér megyei Csór község világbajnok gyermekei

Kevés olyan település van, ahol annyira népszerű sportág a teke, mint a Fejér megyei Csóron, de még kevesebb, ahol annyira sikeres is. Az alig ezernyolcszáz főt számláló község rövid időn belül négy utánpótláskorú játékost juttatott el a falubajnokságtól a világbajnoki aranyéremig.

csor.hu1

A tekepályának megépülése óta töretlen a népszerűsége Csórón  •  Forrás: csor.hu

Budai Zoltán – utanpotlassport.hu Elgondolkodtak-e már azon, hogy a település, ahol élnek, milyen statisztikában előzheti meg a világ többi helységét? A Fejér megyei Csór község körülbelül ezernyolcszáz lakosa könnyű helyzetben van, hiszen szükségtelen sokat merengeniük a válaszon. Az egész falu tudja, hogy az egy főre eső tekevilágbajnoki aranyérmek száma náluk a legmagasabb.

A csóri sportéletet alaposan megváltoztatta 2003. augusztus 20-a, aznap avatták fel a frissen épített, kétsávos tekepályát. A helyiek egy része már azelőtt is szeretett tekézni, de hogy hódolni tudjanak szenvedélyüknek, a szomszédos településekre kellett átjárniuk.

A változás nemcsak a gyakorlott játékosokat töltötte el örömmel, a csóri gyerekeknek is plusz sportolási lehetőséget adott. A fiatalok szép sorban kezükbe vették a golyókat, kipróbálták a gurításokat, majd hazamentek, és másnap újra feltűntek a pályán. A teke népszerűsége mára odáig növekedett a faluban, hogy a lakosság felének akad valamilyen köze a sportághoz, a legtöbben rendszeresen játsszák is. Olyat pedig el sem lehet képzelni, hogy egy család egyik rokona, szomszédja vagy ismerőse ne lenne a gurítás nagymestere.

Így ismerkedett meg a tekével Jezsoviczki Anna is, aki néhány napja aranyérmet szerzett a csehországi U18-as világbajnokság sprint versenyszámában. A Balatoni Vasas 16 éves játékosának két öccse, a 11 éves László és a 14 éves Csaba is tagja a helyi csapatnak.

csor.hu jezs

Jezsoviczki Anna Rokycanyban győzte le korosztályának legjobbjait  •  Forrás: csor.hu

„Tíz éves koromban a családommal Székesfehérvárról Csórra költöztünk, ahol egyből észrevettük, hogy nagyon népszerű sport a teke. Hamar megszerettük a játékot, a szomszédainkkal remek közös programnak ígérkezett. Nem sokkal később Csehi Sanyi bácsi ösztönzésére elindultam a falubajnokságban. Három év után kerültem a Balatoni Vasas szuperligás csapatába” – mondja az újdonsült világbajnok.

Csehi Sándor, a csóri tekeklub szakosztályvezetője, ha visszaemlékszik a kezdetekre, a teke közkedveltségének titkát kutatva, annak újszerűsége jut eszébe. Akkoriban még nem sokan ismerték a sportágat, de a falu kíváncsi volt rá, így szinte mindenki ki is próbálta. Az ismerkedést követő egy-két éven belül pedig már szükség volt a falubajnokságra, ahol rögtön tíz csapat indult.

„Apuka hozta anyukát, ő pedig a gyerekeket, így sokan egészen kicsi korban megszerették a légkört. Így van ez a mai napig. Nem mellesleg gyakran a helyi általános iskola testnevelésórái is a tekepályán zajlanak. Annáék is családdal érkeztek szórakozni, de a kislányon látszódott, hogy nagyon élvezi és akarja csinálni. Persze, tehetsége volt. Amikor eljött hozzánk, és meggurította azt a nagydarab golyót, amit férfiaknak sem egyszerű, ez a törékeny, kicsi lány úgy tette, hogy pillanatra sem ingott meg. Egyből arra gondoltam, hogy ilyen nincs. Számomra akkor lett nyilvánvaló, hogy őt nem szabad elengedni, rendkívül sokra viheti” – emlékezik a szakember.

csor.hu hegedűs tim

Hegedűs Tímea (középen) Németországban lett a világ legjobbja az U14-esek között  •  Forrás: csor.hu

A csóri tekecsapat az NB II-es bajnokságban szerepel, a tehetségekre viszont a szuperligás egyesületek még fiatalon lecsapnak. Így került Anna a Balatoni Vasasba vagy a vele egykorú Hegedűs Tímea a Ferencvárosba. A 2017-ben az U14-es válogatott tagjaként a dettenheimi világkupa és világbajnokság egyéni versenyét megnyert Tímea elmondása szerint a szülei már akkor golyót adtak a kezébe, amikor megtanult járni, így nem meglepő, hogy hétévesen a falubajnokságban szerepelt. De ugyancsak onnan indult Hári Boglárka és Hegedűs Anita is. Mindkét lány az U23-as világbajnokságon aranyérmes magyar csapat tagja volt három éve.

A négy világbajnoki cím minősíti a csóri utánpótlás-nevelést. A faluban tekéző gyerekek játék közben elképesztően koncentráltak, de ahogy lelépnek a pályáról, megjelenik arcukon a mosoly, viccelődnek, nevetgélnek. Látszik rajtuk, hogy szeretnek abban a létesítményben edzeni, amelyben rend és tisztaság uralkodik, amelynek a falait megannyi apró zászló és serleg díszíti, amelynek a hangulatát egyedivé teszi a zörgő golyók és koppanó bábuk háttérzaja.

Egyéb korosztályos hírek TEKÉBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.06.18 16:57:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Andrásfi Tibort csupán a negyeddöntőben tudta megállítani jóval rutinosabb olasz ellenfele, de a 19 éves magyar párbajtőröző így is a nap legjobb magyar eredményét érte el a düsseldorfi felnőtt vívó Európa-bajnokságon.

2019.06.12 18:46:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Története legsikeresebb szezonját zárta a Nemzeti Kézilabda Akadémia. A balatonboglári mind a négy korosztályos bajnokság döntőjébe bejutottak, ebből kettőt meg is nyertek. Jövőre pedig mind a férfi, mind a női mezőnyben megcéloznák az NB I-es tagságot.

2019.06.12 14:16:09

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Ferencváros U17-es labdarúgócsapata egy éven belül másodszor vívta meg sikerrel a három korosztály élvonalbeli szerepléséről döntő osztályozót. A Fradi idén a Mol Vidit verte meg, a fővárosiak a párharc mindkét meccsét megnyerték, 10–3-as összesítéssel győztek, és maradtak első osztályúak.

2019.06.05 09:16:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A lengyelországi U20-as labdarúgó-világbajnokságon kialakult a negyeddöntő mezőnye. A legjobb tizenhat között két olyan csapat is búcsúzott, amelyik a csoportmeccsek során mind a három mérkőzését megnyerte, Uruguay és a végső győzelemre is esélyes Franciaország, de kiesett Argentína is.

2019.06.02 12:27:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A lengyelországi U20-as labdarúgó-világbajnokságon pénteken befejeződött a csoportkör. A hat csoport első két helyezettje, illetve a négy legjobb harmadik vasárnaptól a nyolcaddöntőben folytathatja a küzdelmet. A vb első szakasza után két hibátlan csapat maradt a mezőnyben, Franciaország és Uruguay, ugyanakkor Ukrajna, Olaszország, Szenegál és Japán is veretlenül jutott tovább.