utanpotlassport.hu 2018.07.03 22:12 Frissítve: 2018.07.03 22:15

Tájfutás: Gárdonyi Csilla aranyérmes az ifjúsági Európa-bajnokságon

Vannak, akik valamelyik tengerparti üdülővárosba menet félúton, látványosságot keresve látogatják a careveci erődöt, és vannak, akik Európa-bajnoki címért mennek a városba. Gárdonyi Csilla az utóbbiak közé tartozik: nemcsak odament, megszerezte harmadik Európa-bajnoki aranyát sprint számban. A hétvégéről és futamról a versenyzőt és edzőjét, Kisvölcsey Ákost kérdeztük.

Rácz K. Bence - utanpotlassport.hu Észak-Bulgária festői erődítményében, Carevec falai között küzdhettek egymás ellen az ifjúsági tájfutó Európa-bajnokságon résztvevő fiatalok. A kontinensviadal első napján Gárdonyi Csilla nemcsak elindult a sprintszámban, hanem meg is nyerte: egyéni eredményeit tekintve háromszoros Európa-bajnok. Kiváló idővel, a második helyezett svájci versenyző, Katja Bruetsch előtt hatalmas, 41 másodperces előnnyel ért célba.

Kisvölcsey Ákos, Gárdonyi edzője eképpen értékelte a sikert:

„Az Európa-bajnokság negyedik legsikeresebb csapata Magyarország lett. Természetesen a legszebb eredmény Csilla újabb Európa-bajnoki címe, azonban számos versenyzőnk ért el további sikereket. A három versenyszám közül Csilla mindháromban indult: a sprintszámot megnyerte, normál távon negyedik helyezett lett a harmadik Szuromi Hanga mögött.” – kezdte a Hegyvidék SE edzője. „A váltóban mind a két leány korosztályban a legjobb hét között végeztek a magyar versenyzők. Szép teljesítmény ez a lányoktól, a legjobb időt Csilla futotta ebben a versenyszámban is…

A magyar versenyző elégedetten nyilatkozott a sprintszámban nyújtottakról:

„Rendkívül technikás pályákon versenyeztünk, a sprint első szakasza viszonylag nehéz terep volt, emelkedőn jutottunk az erődbe, itt komoly előnyre tettem szert. A pálya másik szakasza könnyebb volt, nem az útvonalválasztáson, hanem a technikán múlt a verseny, s ezen a szakaszon még tovább tudtam növelni az előnyömet.”

Gárdonyi Csilla immáron háromszoros Európa-bajnok egyéniben

Gárdonyi Csilla immáron háromszoros Európa-bajnok egyéniben  •  Forrás: mtfsz.hu

Kisvölcsey szerint Csilla remekül versenyzett, azonban mind a sprintszámban, mind normál távon akadtak kisebb koncentrációs „bakik”.

„Csilla hazánkban talán az egyik legsikeresebb versenyző, kétségkívül benne van a legjobbakban, eredményei is tanusítják ezt.” – vágta rá az edző. - „Itthon jó esélyekkel indul. Nemzetközi viszonylatban valamivel nagyobb a különbség: egy biztos, technikájában fejlődnie kell, és a versenyeken is folyamatosan odafigyelnie ahhoz, hogy kevesebbet hibázzon, és eredményes lehessen később a felnőttek között is. A kiegyensúlyozott futamok hatalmas koncentrációt igényelnek, de ha odafigyel, rengeteg mindenre képes.”

Csilla nyári versenyprogramja a múlt pénteki diadallal még nem ért véget, hiszen a jövő héten Kecskeméten rendezik meg a junior-világbajnokságot, majd Svédországba utazik az O-Ringenre. Ez utóbbi versenyt követően azonban kikapcsolódhat mielőtt ősszel megkezdődik a következő évad.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.10.25 16:41:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.