Jancsó Kornél utanpotlassport.hu 2019.11.06 10:43 Frissítve: 2019.11.06 10:53

Taekwondo: meghálálta a váratlan bizalmat a 17 éves Józsa Levente

Kivételes, különleges, elsőrangú, rendkívüli – tulajdonképpen valamennyi fontosabb jelentését elfogadhatjuk az extrának, amellyel a taekwondósok múlt héten Olaszországban rendezett Európa-bajnokságát a szervezők hivatalosan illették. Különleges volt, mert nem a szokványos módon, nem „rendes” kontinensviadalként rendezték meg, s rendkívüli is, mivel a 45 ország 250 harcművészét felvonultató felnőtt Eb egyetlen magyar érmét, egy bronzot egy alig 17 éves legény, Józsa Levente szerezte Bariban.

Elvileg a taekwondónak, mint olimpiai sportágnak  az Európai Játékok programján is ott kéne, azaz kellett volna, hogy legyen, ám a nyári minszki kontinentális csúcs programjából a házigazda fehéroroszok egyszerűen kihagyták a koreai eredetű küzdősportot. Hogy az olimpiai ranglistás helyezés, vagyis a tokiói kvalifikáció szempontjából is roppant fontos viadal elmaradása miatt az európaiak ne kerüljenek hátrányba – merthogy a többi kontinens hasonló játékain szerepel a taekwondo – a sportági világszövetség (WT) úgy döntött, hogy az európai szövetségnek lehetőséget ad egy úgynevezett extra Európa-bajnokság megtartására.  Méghozzá ugyanolyan kondíciókkal, így G4-esnek sorolták be, vagyis olyan erős viadalnak, ahol a tatamin szerzett pontokat négyes szorzóval számítanak a 2020-as olimpiai kvalifikációs ranglistán.

Józsa Levente 17 évesen nyert felnőtt Eb-n bronzot Forrás: Magyar Taekwondo Szövetség

Józsa Levente 17 évesen nyert felnőtt Eb-n bronzot  •  Forrás: Magyar Taekwondo Szövetség

Minderről hazaérkezése után Patakfalvy Mikós, a hazai WTF elnöke beszélt honlapunknak, megvilágítva az itáliai extra Eb hátterét, majd már a nagy bravúrnak minősülő magyar bronzérem megszerzésének körülményeire tért ki.

Józsa Levente bravúrosan teljesített Bariban – mondta az elnök. – Egy olyan felnőtt Európa-bajnokságon, ahol minden országot minden súlycsoportban csupán egyetlen versenyző képviselhetett. A legjobbak ott voltak, oroszoktól kezdve az angolokon és franciákon át a németekig, a kontinens krémje indult.”

Az elnök kitért rá, hogy mindez a színvonalat is alapvetően meghatározta.

„Régen láttam ennyire kiélezett, ennyire nívós, és fantasztikusan izgalmas versenyt, ahol nem túltaktikázás folyt, hanem kőkemény csaták zajlottak. Kis csapatunkból egyedül Józsa Levente állta végig a sarat. Azt régóta tudjuk, hogy rendkívül tehetséges gyerek, hogy adottságai ideálisak egy komoly eredmény eléréséhez, amiért azonban nagyon meg kell küzdeni. Klubja – miután az idei ifjúsági Eb-n nem a várakozás szerint szerepelt – korainak gondolta részvételét a felnőtt Eb-n, mi viszont a válogatott szakvezetésével úgy gondoltuk, hogy Leventét, aki idén utolsó éves ifjúsági versenyző, az olimpiai kvalifikációra szeretnénk kellőképpen felkészíteni, ehhez viszont nélkülözhetetlen, hogy ilyen kaliberű versenyeken, mint amilyen a bari Eb is, elinduljon. A bronzérem visszaigazolta a döntés helyességét.

Józsa a 63 kilósok között először egy finn riválist győzött le, majd az idén világbajnoki bronzérmes németet verte meg, aztán pedig az igen komoly közönségtámogatást élvező olaszt, és – ahogyan Patakfalvy Miklós fogalmazott: – „egyik meccsnél sem volt kérdéses, hogy ki nyeri a találkozót, jóllehet csupa idősebb, rutinosabb versenyzővel szemben kellett megállnia a helyét”. Csak a későbbi Európa-bajnok, a Leventénél jó öt évvel idősebb horvát vetélytárssal nem bírt az elődöntőben.

Bizakodjunk, hogy akár már a legközelebbi összecsapásukon fordul a kocka.

További korosztályos hírek TAEKWONDÓBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.11.12 14:33:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A Törökországban rendezett U16-os sakkvilágbajnokságon kevés hiányzott a magyar csapatnak ahhoz, hogy a kiszámíthatatlan mezőnyben megtartsa kiinduló helyezését. Ruck Róbert csapatvezető a verseny összegzése mellett külön kiemelte a hibátlan Juhász Judit teljesítményét.

2019.11.09 15:03:15

Utánpótlássport P. K. utanpotlassport.hu

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) októberben tette közzé azt a tanulmányát, amely a 2000-ben vagy azt követően született labdarúgókat a felnőttek között szerzett rutinjuk alapján rangsorolta. Mint ismeretes, Szoboszlai Dominikot a 23. helyre sorolták. A 100-as listát október 1-gyel bezárólag készítették, de az elmúlt hetekben is több 19 éves vagy annál fiatalabb labdarúgó tette le a névjegyét az európai topligákban vagy a nemzetközi kupákban – folyamatosan bővül a lista, itt az új generáció!

2019.11.08 11:46:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elkészítették a 2021-es U21-es labdarúgó Európa-bajnokság előzetes menetrendjét, amely szerint mindkét rendező ország, vagyis Magyarország és Szlovénia válogatottja már a nyitónapon pályára lép. Az U21-es Európa-bajnokságok történetében most először lesz két ország a torna házigazdája.

2019.11.01 20:14:15

Utánpótlássport Krasznai Bence utanpotlassport.hu

Nem sikerült jól kötöttfogású birkózóink bemutatkozása a budapesti U23-as világbajnokság ötödik versenynapján: öt, esélyes versenyzőnkből csupán ketten, a minszki Európa Játékok ezüstérmese, Torba Erik (63 kg) és Rácz Richárd (55 kg) folytathatja a vigaszágon szombaton a Ludovika Arénában. Lévai Zoltán (77 kg), Papp Bertalan (87 kg) és Érsek Róbert (130 kg) kiesett.

2019.11.01 17:54:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az 57 kilogrammos Kovács Kitti ötödik helyezésével indult az oroszországi Izsevszkben zajló U23-as Európa-bajnokság, amelyen a magyar válogatott 14 (köztük 11 juniorkorú) versenyzővel igyekszik minél eredményesebben helytállni. A nyitónapon négy magyarért szoríthattunk, közülük egyedül a Budapesti Honvéd SE dzsúdósa léphetett tatamira éremért, Varga Brigitta (57 kg), Monori Dániel (60 kg) és Boros Bence (67 kg) számára hamar véget ért a megméretés.