Jancsó Kornél utanpotlassport.hu 2019.12.03 11:35 Frissítve: 2019.12.06 18:25

Taekwondo: Józsa aranyért utazott az ifi Eb-re, el is hozta

Bocsánatos túlzással élve: eleve győzelemre volt ítélve Józsa Levente a vasárnap zárult dublini Eb-n. Egyfelől a tekvondó, a koreai gyökerű sportág hazai szakvezetése egyértelműen az első helyre várta a Budapesti Honvéd 17 évesét, aki – másfelől – bevallottan aranyéremért utazott Írországba, az ifjúsági olimpiai súlycsoportos Európa-bajnokságra.

Önbizalomról tanúskodó célkitűzésének persze nagyon is megvolt a fundamentuma. Na, ezt nem az idei hagyományos junior Eb-vel rakta le, ahol önmagához képest gyengén szerepelt, s még csak nem is azzal a harmadik helyezéssel, amelyet még 2016-ban, a kadét Eb-n harcolt ki magának. Hanem azzal az újsütetű bronzéremmel, amelyet – utolsóéves juniorként - élete első felnőtt Európa-bajnokságán, többek között német világbajnoki bronzérmest is verve, november első napján szerzett meg az olaszországi Bariban. Ez pedig okkal erősíthette meg a magába vetett hitet korosztálya kontinensversenyén, ahol az ifjúsági olimpián szereplő súlycsoportokban viaskodtak a 14-17 éves tehetségek.

Józsa-Patakfalvy

Józsa Leventének az aranyérmet Patakfalvy Miklós, a Magyar Taekwondo Szövetség elnöke, az európai szervezet elnökségi tagja adta át, aki a dublini Eb versenyigazgatója volt  •  Forrás: wtftaekwondo.hu

„A felnőtt Eb-bronzra egyáltalán nem számítottam, viszont a dublini korosztályos Európa-bajnokságnak úgy vágtam neki, hogy azt meg kell nyernem! – szögezte le Levente mobiltelefonos beszélgetésünkben, amelyet hétfő este akkor ejtettünk meg, amikor a dublini reptéren társaival éppen beszállásra készülődtek. –  „És sikerült is! Elsőnek pedig anyukámmal tudattam a nagy hírt egyszavas esemesben, amely így szólt: Megnyertem!”.

Józsa Leventét december első napján szólították a küzdőtérre, s a vasárnapi bő háromórás programban ötször is tatamira kellett lépnie, mivel a 63 kg-ban indult az Eb legnépesebb mezőnye, összesen 22 tini harcművésszel. A magyar ifjúnak azonban ezen a vasárnapon senki sem tudott megálljt parancsolni. Első négy meccse kivétel nélkül idő előtt ért véget, mivel német, izraeli, ukrán és spanyol riválisával szemben is húsz, vagy még annál is nagyobb pontkülönbséget halmozott fel. A döntőben az olasz Falco részéről találkozott először nagyobb ellenállással az Eb-n, de a harmadik menetben itt is Józsánál volt a döntő szó. Pontosabban az aranyérmet hozó megoldás, avagy Peterdi Pál örökzöldjét aktualizálva: kéznél volt a láb...

„Az elődöntő és a finálé között alig nyolcpercnyi pihenőm maradt, ezért az első két menetben arra figyeltem inkább, hogy magamhoz térjek, regenerálódjak. Aztán 5–5-öt követően a harmadik másfél percben rákapcsoltam, test-, majd a végén hatékony fejrúgást vittem be, s 15–10- re győztem” – idézte fel az aranycsata pillanatait Levente.

„Abszolút nem volt kérdés, hogy ki lesz az Európa-bajnok a 63 kilóban – vette át villámértékelésre a telefont Galambos Bence, a válogatott keret edzője. – A felnőtt Eb-bronz önbizalmat adott Levinek, s bár elvárás nem volt, de mindenki tudta, hogy Dublinban csakis ő lehet az első.”

További korosztályos hírek TÉKVANDÓBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.12.01 14:25:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség évzáró gáláján az U23-as, a junior- és az ifjúsági korosztályban is megnevezték az év legjobb atlétáját. A legfiatalabb győztes a 15 esztendős Varga Gréta volt, a 22 éves Halász Bence pedig a felnőttek között nyert.

2019.11.30 16:23:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Negyven ország mintegy ezerötszáz fiatal sportolóját várják a jövőre Kecskeméten rendezendő 54. Nemzetközi Gyermek Játékokra, ahol a 12-15 éves korú gyerekek kilenc sportágban mérhetik össze tudásukat.

2019.11.30 09:03:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Sorozatunkban olyan korábbi klasszisok mondják el véleményüket a hazai sportági utánpótlásról, akik manapság semmilyen vagy csak csekély szerepet töltenek be annak alakításában. Ezúttal a „kajakkirálynővel”, a háromszoros olimpiai és harmincegyszeres világbajnok Kovács Katalinnal beszélgettünk.

2019.11.24 20:25:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A BMW és a Yamaha gyári csapata is szerződést ajánlott Kovács Bálintnak, a H-Moto Team 18 éves gyorsaságimotorosának, aki idén a német bajnokság (IDM) Suzuki Cup kategóriájának győztese lett – jelenti az MTI.
.

2019.11.12 14:33:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A Törökországban rendezett U16-os sakkvilágbajnokságon kevés hiányzott a magyar csapatnak ahhoz, hogy a kiszámíthatatlan mezőnyben megtartsa kiinduló helyezését. Ruck Róbert csapatvezető a verseny összegzése mellett külön kiemelte a hibátlan Juhász Judit teljesítményét.