Jancsó Kornél utanpotlassport.hu 2019.12.03 11:35 Frissítve: 2019.12.06 18:25

Taekwondo: Józsa aranyért utazott az ifi Eb-re, el is hozta

Bocsánatos túlzással élve: eleve győzelemre volt ítélve Józsa Levente a vasárnap zárult dublini Eb-n. Egyfelől a tekvondó, a koreai gyökerű sportág hazai szakvezetése egyértelműen az első helyre várta a Budapesti Honvéd 17 évesét, aki – másfelől – bevallottan aranyéremért utazott Írországba, az ifjúsági olimpiai súlycsoportos Európa-bajnokságra.

Önbizalomról tanúskodó célkitűzésének persze nagyon is megvolt a fundamentuma. Na, ezt nem az idei hagyományos junior Eb-vel rakta le, ahol önmagához képest gyengén szerepelt, s még csak nem is azzal a harmadik helyezéssel, amelyet még 2016-ban, a kadét Eb-n harcolt ki magának. Hanem azzal az újsütetű bronzéremmel, amelyet – utolsóéves juniorként - élete első felnőtt Európa-bajnokságán, többek között német világbajnoki bronzérmest is verve, november első napján szerzett meg az olaszországi Bariban. Ez pedig okkal erősíthette meg a magába vetett hitet korosztálya kontinensversenyén, ahol az ifjúsági olimpián szereplő súlycsoportokban viaskodtak a 14-17 éves tehetségek.

Józsa-Patakfalvy

Józsa Leventének az aranyérmet Patakfalvy Miklós, a Magyar Taekwondo Szövetség elnöke, az európai szervezet elnökségi tagja adta át, aki a dublini Eb versenyigazgatója volt  •  Forrás: wtftaekwondo.hu

„A felnőtt Eb-bronzra egyáltalán nem számítottam, viszont a dublini korosztályos Európa-bajnokságnak úgy vágtam neki, hogy azt meg kell nyernem! – szögezte le Levente mobiltelefonos beszélgetésünkben, amelyet hétfő este akkor ejtettünk meg, amikor a dublini reptéren társaival éppen beszállásra készülődtek. –  „És sikerült is! Elsőnek pedig anyukámmal tudattam a nagy hírt egyszavas esemesben, amely így szólt: Megnyertem!”.

Józsa Leventét december első napján szólították a küzdőtérre, s a vasárnapi bő háromórás programban ötször is tatamira kellett lépnie, mivel a 63 kg-ban indult az Eb legnépesebb mezőnye, összesen 22 tini harcművésszel. A magyar ifjúnak azonban ezen a vasárnapon senki sem tudott megálljt parancsolni. Első négy meccse kivétel nélkül idő előtt ért véget, mivel német, izraeli, ukrán és spanyol riválisával szemben is húsz, vagy még annál is nagyobb pontkülönbséget halmozott fel. A döntőben az olasz Falco részéről találkozott először nagyobb ellenállással az Eb-n, de a harmadik menetben itt is Józsánál volt a döntő szó. Pontosabban az aranyérmet hozó megoldás, avagy Peterdi Pál örökzöldjét aktualizálva: kéznél volt a láb...

„Az elődöntő és a finálé között alig nyolcpercnyi pihenőm maradt, ezért az első két menetben arra figyeltem inkább, hogy magamhoz térjek, regenerálódjak. Aztán 5–5-öt követően a harmadik másfél percben rákapcsoltam, test-, majd a végén hatékony fejrúgást vittem be, s 15–10- re győztem” – idézte fel az aranycsata pillanatait Levente.

„Abszolút nem volt kérdés, hogy ki lesz az Európa-bajnok a 63 kilóban – vette át villámértékelésre a telefont Galambos Bence, a válogatott keret edzője. – A felnőtt Eb-bronz önbizalmat adott Levinek, s bár elvárás nem volt, de mindenki tudta, hogy Dublinban csakis ő lehet az első.”

További korosztályos hírek TÉKVANDÓBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.

2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.