Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2020.01.19 12:17 Frissítve: 2020.01.20 10:55

Szőllős Noa izraeli színekben nyert érmeket az ifjúsági téli olimpián

Az alpesi sízők leány szuperóriás-műlesikló viadalán bronz-, a kombinációban pedig ezüstérmet szerzett a téli ifjúsági olimpián a 2018-ban magyar állampolgárból izraelivé lett Szőllős Noa – ezzel megszerezte Izrael történetének első dobogós helyezését a téli ötkarikás játékokon.

Amikor az 1992-es barcelonai olimpián Kovács Antal megszerezte a magyar cselgáncssport máig egyetlen aranyérmét, akkor a dzsúdós Dzsael Arad Izrael első medáliáját nyerte a nyári játékok históriájában. Arad ott volt Lausanne-ban, az ifjúsági téli olimpián is, és a még mindig csak 16 éves Szőllős Noának szurkolt azért, hogy véghezvigye ugyanazt a bravúrt, amit ő is elért.

Aki bújt, aki nem: Szőllős Noa besiklott az izraeli sporttörténelembe Fotó: Szőllős Péter

Aki bújt, aki nem: Szőllős Noa besiklott az izraeli sporttörténelembe  •  Fotó: Szőllős Péter

„A cél az volt, hogy tizenöt között végezzen, az álom pedig az, hogy a legjobb tízben. Ehhez képest két éremmel térhettünk haza, és ez minden képzeletünket felülmúlta. Mérhetetlenül büszke vagyok rá!” – fogalmaz Szőllős Péter, Noa édesapja, a családi egyesület, a Nivelco SE elnöke.

„Csak a legvadabb álmaimban ábrándoztam arról, hogy sikerülhet. Legfőképpen amiatt, mert a versenyszámok közül általában a szlalom megy a leggyengébben, és az abban nyújtott teljesítményemnek köszönhetően lettem második. Kevésen múlt, hogy szuperóriás-műlesiklásban nem lett enyém az arany; kilenc századdal maradtam el a győztes svájci Amelie Klopfensteintől. A rajtot követően voltak apróbb hibáim, ha azokat nem követem el, akkor bajnok lehettem volna. Óriás-műlesiklásban és műlesiklásban egyaránt kicsúsztam, emiatt fáj kicsit a fejem” – emlékezik vissza a történtekre Noa.

Két évvel ezelőtt döntöttek úgy Szőllősék, hogy a gyerekeknek (Noának, a 2016-os ifjúsági téli olimpián szlalomban hetedik, tizennyolcszoros magyar bajnok Barnabásnak és a szintén tizennyolcszoros magyar bajnok Benjaminnak) izraeli színekben kell szerepelniük, ugyanis tarthatatlanná vált a kapcsolatuk a magyar szövetséggel.

A szervezet – sportorvosi engedéllyel való visszaélés miatt – két évre eltiltotta mind a három reménységet, akik így nem vehettek részt sem hazai, sem pedig nemzetközi versenyen. Az eredményei alapján mindkét fiúnak helye lett volna a 2018-as pjongcsangi téli olimpián, de nem sikerülhetett, hiszen nem tudtak nemzetközi viadalon elindulni. A szövetség fellebbviteli bizottsága később kilenc hónapra módosította a fiúk eltiltását, Noáét pedig törölte. A Nivelco SE-t eközben egy évre kizárta a szövetségből, Szőllős Pétert pedig két évadra eltiltotta a szervezet versenyrendszerében való szakmai tevékenységtől.

Néhány hónappal az eset után a Magyar Sí Szövetség teljes vezetősége lecserélődött: az elnök a 2014-es szocsi téli olimpián lesiklásban hetedik Miklós Edit lett, a főtitkári feladatokat pedig Szentgyörgyi Zoltán vette át (a fegyelmi bizottság tagjai is mások lettek – A szerk.).

„A kemény munkában hiszünk, mindent megteszünk annak érdekében, hogy a sportolóinkat maximálisan segítsük. Sajnálom, hogy annak idején nem sikerült békés úton megoldani az akkori szövetségi vezetés és a Szőllős család közötti konfliktust, és az állampolgárság-váltásig fajult a helyzet. Az is sajnálatos, hogy hatalmas indulatokat, vádaskodást és személyeskedést váltott ki az ügy. Csodálatos érzés lehetett Noának két érmet nyernie Svájcban, sportolóként én is átélhettem ugyanazt a világkupa-viadalokon. Gratulálok, a legjobbakat kívánom neki, testvéreinek és a magyar válogatott versenyzőinek is” – kommentálta a történteket Miklós Edit.

De mi a helyzet Noával? Hogyan élte meg, hogy nem magyarként csúszott a Les Diablerets-i pályákon?

„Amióta az eszemet tudom, édesapám magyar-izraeli kettős állampolgár, tehát jelenleg is otthon érzem magam. Sokat köszönhetünk Izraelnek, rengeteget segít nekünk a szövetség, mindenben támogat, kiáll mellettünk. Büszke vagyok rá, hogy nekik nyerhettem az olimpiai érmeket!”

További korosztályos hírek SÍSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".