Jancsó Kornél utanpotlassport.hu 2019.10.16 17:47 Frissítve: 2019.10.16 17:52

Súlyemelés: hét magyar indul a junior és U23-as Eb-n

Hat lány és egyetlen fiú képviseli a magyar színeket a junior korosztályba tartozó és az U23-as súlyemelők közös Európa-bajnokságán, amely csütörtökön rajtol el és október utolsó vasárnapján zárul Bukarestben.

Eredendően Moldova lett volna a rendező, azonban visszalépett, a helyére pedig Románia ugrott be házigazdának, így találkoznak idén Bukarestben korosztályos kontinensviadal keretében a 15 és 20 év közötti, illetve a 23 esztendőn inneni súlyemelők, köztük hét magyar.

Mitykó Veronika érmet szerezhet a junior Eb-n Forrás: koroshircentrum.hu

Mitykó Veronika érmet szerezhet a junior Eb-n  •  Forrás: koroshircentrum.hu

Öten a junioroknál, ketten pedig az U23-asoknál próbálnak szerencsét, és nem a valóságtól elrugaszkodott vágy, hogy legalább egy éremmel gazdagabban térjen haza a csapat a román fővárosból. Dobogós reményeket leginkább a tinédzserek részlegét erősítő honfitársaink esetében táplálhatunk, noha az áhított medál gyaníthatóan csak annak lesz meg, aki jelenlegi egyéni csúcsánál jobbat emel.

Erre a hetek közül többen is képesnek tűnnek. Leginkább Boros Viktória és Mitykó Veronika, előbbi a juniorok 81 kilogrammos súlycsoportjában nevezési eredményével a harmadik, utóbbi pedig a start előtt a negyedik pozíciót foglalja el az erősorrendben a 71 kilósok mezőnyében. Papíron tehát mindketten éremesélyesek, igaz, e kategóriák két-két legjobbja verhetetlennek tetszik, de a harmadik helyet kiharcolhatják – jól versenyezve, s csipetnyi szerencsével, amire azért ebben a sportágban is szükség van.

Boros, aki 18 éves és a szombathelyi Haladás VSE emelője, idén a felnőttek között már megmutathatta, mit tud, most korosztályos társaival versengve bizonyíthat. Az olimpiai ezüstérmes Márkus Erzsébet tanítványa az Európa-bajnokságon 185 kilós összetett eredménnyel a hetedik, a felnőtt világbajnokságon pedig – nagy egyéni rekordokkal a 199 kg-ig jutva – a huszadik lett.

A 19 esztendős békéscsabai Mitykó, aki tavaly 187 kilóval hatodik volt kategóriájában a junior Eb-n, ebben az évben szintén indult a felnőtt Európa-bajnokságon, ahol 188 kg-mal a 11. helyen végzett.

Az egy szem fiú a válogatottban Holló Szilárd, aki a plusz 109 kilósok mezőnyében a rangsorban a hatodik – nála igazi bravúr lenne, ha dobogóközelben tudna végezni. A kazincbarcikaiak 19 éves ólomsúlyú versenyzője a tavalyi korosztályos Eb-n szakításban a nyolcadik volt, lökésben azonban kiesett, így számára adott a feladat Bukarestben: összetett eredményt kell produkálnia, lehetőleg új egyéni csúcsokkal.

Az U23-asoknál a foghíjas mezőny kínálta lehetőséggel is élhet Polgár Mirjam és Gyürüs Barbara, s ha minden összejön, a dobogó sem elérhetetlen számukra.

A magyar Eb-csapat:
Juniorok: 45 kg: Talabér Szonja, 55 kg: Árva Cintia, 71 kg: Mitykó Veronika, 81 kg: Boros Viktória, +109 kg: Holló Szilárd
U23: 81 kg: Polgár Mirjam, +87 kg: Gyürüs Barbara

További korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.