Jancsó Kornél utanpotlassport.hu 2019.10.16 17:47 Frissítve: 2019.10.16 17:52

Súlyemelés: hét magyar indul a junior és U23-as Eb-n

Hat lány és egyetlen fiú képviseli a magyar színeket a junior korosztályba tartozó és az U23-as súlyemelők közös Európa-bajnokságán, amely csütörtökön rajtol el és október utolsó vasárnapján zárul Bukarestben.

Eredendően Moldova lett volna a rendező, azonban visszalépett, a helyére pedig Románia ugrott be házigazdának, így találkoznak idén Bukarestben korosztályos kontinensviadal keretében a 15 és 20 év közötti, illetve a 23 esztendőn inneni súlyemelők, köztük hét magyar.

Mitykó Veronika érmet szerezhet a junior Eb-n Forrás: koroshircentrum.hu

Mitykó Veronika érmet szerezhet a junior Eb-n  •  Forrás: koroshircentrum.hu

Öten a junioroknál, ketten pedig az U23-asoknál próbálnak szerencsét, és nem a valóságtól elrugaszkodott vágy, hogy legalább egy éremmel gazdagabban térjen haza a csapat a román fővárosból. Dobogós reményeket leginkább a tinédzserek részlegét erősítő honfitársaink esetében táplálhatunk, noha az áhított medál gyaníthatóan csak annak lesz meg, aki jelenlegi egyéni csúcsánál jobbat emel.

Erre a hetek közül többen is képesnek tűnnek. Leginkább Boros Viktória és Mitykó Veronika, előbbi a juniorok 81 kilogrammos súlycsoportjában nevezési eredményével a harmadik, utóbbi pedig a start előtt a negyedik pozíciót foglalja el az erősorrendben a 71 kilósok mezőnyében. Papíron tehát mindketten éremesélyesek, igaz, e kategóriák két-két legjobbja verhetetlennek tetszik, de a harmadik helyet kiharcolhatják – jól versenyezve, s csipetnyi szerencsével, amire azért ebben a sportágban is szükség van.

Boros, aki 18 éves és a szombathelyi Haladás VSE emelője, idén a felnőttek között már megmutathatta, mit tud, most korosztályos társaival versengve bizonyíthat. Az olimpiai ezüstérmes Márkus Erzsébet tanítványa az Európa-bajnokságon 185 kilós összetett eredménnyel a hetedik, a felnőtt világbajnokságon pedig – nagy egyéni rekordokkal a 199 kg-ig jutva – a huszadik lett.

A 19 esztendős békéscsabai Mitykó, aki tavaly 187 kilóval hatodik volt kategóriájában a junior Eb-n, ebben az évben szintén indult a felnőtt Európa-bajnokságon, ahol 188 kg-mal a 11. helyen végzett.

Az egy szem fiú a válogatottban Holló Szilárd, aki a plusz 109 kilósok mezőnyében a rangsorban a hatodik – nála igazi bravúr lenne, ha dobogóközelben tudna végezni. A kazincbarcikaiak 19 éves ólomsúlyú versenyzője a tavalyi korosztályos Eb-n szakításban a nyolcadik volt, lökésben azonban kiesett, így számára adott a feladat Bukarestben: összetett eredményt kell produkálnia, lehetőleg új egyéni csúcsokkal.

Az U23-asoknál a foghíjas mezőny kínálta lehetőséggel is élhet Polgár Mirjam és Gyürüs Barbara, s ha minden összejön, a dobogó sem elérhetetlen számukra.

A magyar Eb-csapat:
Juniorok: 45 kg: Talabér Szonja, 55 kg: Árva Cintia, 71 kg: Mitykó Veronika, 81 kg: Boros Viktória, +109 kg: Holló Szilárd
U23: 81 kg: Polgár Mirjam, +87 kg: Gyürüs Barbara

További korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.11.12 14:33:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A Törökországban rendezett U16-os sakkvilágbajnokságon kevés hiányzott a magyar csapatnak ahhoz, hogy a kiszámíthatatlan mezőnyben megtartsa kiinduló helyezését. Ruck Róbert csapatvezető a verseny összegzése mellett külön kiemelte a hibátlan Juhász Judit teljesítményét.

2019.11.09 15:03:15

Utánpótlássport P. K. utanpotlassport.hu

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) októberben tette közzé azt a tanulmányát, amely a 2000-ben vagy azt követően született labdarúgókat a felnőttek között szerzett rutinjuk alapján rangsorolta. Mint ismeretes, Szoboszlai Dominikot a 23. helyre sorolták. A 100-as listát október 1-gyel bezárólag készítették, de az elmúlt hetekben is több 19 éves vagy annál fiatalabb labdarúgó tette le a névjegyét az európai topligákban vagy a nemzetközi kupákban – folyamatosan bővül a lista, itt az új generáció!

2019.11.08 11:46:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elkészítették a 2021-es U21-es labdarúgó Európa-bajnokság előzetes menetrendjét, amely szerint mindkét rendező ország, vagyis Magyarország és Szlovénia válogatottja már a nyitónapon pályára lép. Az U21-es Európa-bajnokságok történetében most először lesz két ország a torna házigazdája.

2019.11.01 20:14:15

Utánpótlássport Krasznai Bence utanpotlassport.hu

Nem sikerült jól kötöttfogású birkózóink bemutatkozása a budapesti U23-as világbajnokság ötödik versenynapján: öt, esélyes versenyzőnkből csupán ketten, a minszki Európa Játékok ezüstérmese, Torba Erik (63 kg) és Rácz Richárd (55 kg) folytathatja a vigaszágon szombaton a Ludovika Arénában. Lévai Zoltán (77 kg), Papp Bertalan (87 kg) és Érsek Róbert (130 kg) kiesett.

2019.11.01 17:54:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az 57 kilogrammos Kovács Kitti ötödik helyezésével indult az oroszországi Izsevszkben zajló U23-as Európa-bajnokság, amelyen a magyar válogatott 14 (köztük 11 juniorkorú) versenyzővel igyekszik minél eredményesebben helytállni. A nyitónapon négy magyarért szoríthattunk, közülük egyedül a Budapesti Honvéd SE dzsúdósa léphetett tatamira éremért, Varga Brigitta (57 kg), Monori Dániel (60 kg) és Boros Bence (67 kg) számára hamar véget ért a megméretés.