utanpotlassport.hu 2019.04.11 16:51 Frissítve: 2019.04.11 16:54

Súlyemelés: a 18 éves Mitykó Veronika ígéretes teljesítménye

A mezőny egyik legfiatalabbjaként szerepelt élete első felnőtt Európa-bajnokságán a békéscsabaiak tehetséggel megáldott súlyemelője, Mitykó Veronika, aki a 71 kilósok kategóriájában összetettben a 11. helyen végzett Batumiban.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.huA korábban Grúziaként, manapság már Georgiaként jegyzett kaukázusi ország harmadik legnagyobb városa, Batumi ad otthont a múlt hét vége óta a felnőtt súlyemelők idei kontinensviadalának. A magyar válogatott három tinédzserének egyike, a 18 esztendős kecskeméti Mitykó Veronika a 11. pozícióban zárt, öt vetélytársát megelőzve. Ez egyértelműen tisztes helytállás, bár előbb is végezhetett volna, ha...

Mitykó Veronika 11. lett élete első felnőtt Európa-bajnokságán Fotó:  koroshircentrum.hu

Mitykó Veronika 11. lett élete első felnőtt Európa-bajnokságán  •  Fotó: koroshircentrum.hu

Ha például ő és mestere, Bálint Csaba – a nagyobb biztonságot szem előtt tartva – első fogásra kisebb súlyt választ. Mert akkor nem ötvenszázalékos mérleggel (hatból három jó gyakorlattal) fejezi be a viadalt, hanem jó eséllyel több sikeres fogást bemutatva. Csakhogy akkor meg nem lehetne dicsérni őket a bátorságukért, merthogy már szakításban egyetlen kilóval országos juniorcsúcsa alatt választották meg a kezdősúlyt Veronikának. Aki nagyszerűen mutatkozott be, hogy aztán 86-on hibázzon... Ám éppen az említett kurázsi segített, amikor is nem ugyanarra a koloncra jött ki utolsó kísérletére, hanem 87 kilogrammra. És azt már megcsinálta! Ezzel egyrészt 11. lett szakításban, másrészt hatalmasat javított a junior korosztályban 84 kilóval tartott országos csúcsán, amelyet amúgy – töretlen fejlődést mutatva – március közepén, a szombathelyi Savaria Kupán állított fel.

Lökésben sem éppen az alibizés jegyében versenyzett: ott a 101 kilóra jött ki elsőre, és nagyon szép mutatvánnyal rukkolt elő. Kár, hogy a folytatásra elfogyott az erő, meg talán az összpontosítás is gyengült, mert a 104 kg – a szintén általa tartott magyar korosztályos rekord – két ízben is kifogott rajta. Ezáltal a fogásnemi rangsorban a 13. lett, összetettben pedig – a szakításhoz hasonlatosan – a 11. pozíciót érdemelte ki 188 kilogrammal, az országos csúcsáéval megegyező eredménnyel.

Mivel karrierje első felnőtt Eb-je volt a batumi, bizonyosak lehetünk benne: lesz ez még jobb is helyezésben és kilókban mérve egyaránt.

Egyéb korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.