utanpotlassport.hu 2019.04.11 16:51 Frissítve: 2019.04.11 16:54

Súlyemelés: a 18 éves Mitykó Veronika ígéretes teljesítménye

A mezőny egyik legfiatalabbjaként szerepelt élete első felnőtt Európa-bajnokságán a békéscsabaiak tehetséggel megáldott súlyemelője, Mitykó Veronika, aki a 71 kilósok kategóriájában összetettben a 11. helyen végzett Batumiban.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.huA korábban Grúziaként, manapság már Georgiaként jegyzett kaukázusi ország harmadik legnagyobb városa, Batumi ad otthont a múlt hét vége óta a felnőtt súlyemelők idei kontinensviadalának. A magyar válogatott három tinédzserének egyike, a 18 esztendős kecskeméti Mitykó Veronika a 11. pozícióban zárt, öt vetélytársát megelőzve. Ez egyértelműen tisztes helytállás, bár előbb is végezhetett volna, ha...

Mitykó Veronika 11. lett élete első felnőtt Európa-bajnokságán Fotó:  koroshircentrum.hu

Mitykó Veronika 11. lett élete első felnőtt Európa-bajnokságán  •  Fotó: koroshircentrum.hu

Ha például ő és mestere, Bálint Csaba – a nagyobb biztonságot szem előtt tartva – első fogásra kisebb súlyt választ. Mert akkor nem ötvenszázalékos mérleggel (hatból három jó gyakorlattal) fejezi be a viadalt, hanem jó eséllyel több sikeres fogást bemutatva. Csakhogy akkor meg nem lehetne dicsérni őket a bátorságukért, merthogy már szakításban egyetlen kilóval országos juniorcsúcsa alatt választották meg a kezdősúlyt Veronikának. Aki nagyszerűen mutatkozott be, hogy aztán 86-on hibázzon... Ám éppen az említett kurázsi segített, amikor is nem ugyanarra a koloncra jött ki utolsó kísérletére, hanem 87 kilogrammra. És azt már megcsinálta! Ezzel egyrészt 11. lett szakításban, másrészt hatalmasat javított a junior korosztályban 84 kilóval tartott országos csúcsán, amelyet amúgy – töretlen fejlődést mutatva – március közepén, a szombathelyi Savaria Kupán állított fel.

Lökésben sem éppen az alibizés jegyében versenyzett: ott a 101 kilóra jött ki elsőre, és nagyon szép mutatvánnyal rukkolt elő. Kár, hogy a folytatásra elfogyott az erő, meg talán az összpontosítás is gyengült, mert a 104 kg – a szintén általa tartott magyar korosztályos rekord – két ízben is kifogott rajta. Ezáltal a fogásnemi rangsorban a 13. lett, összetettben pedig – a szakításhoz hasonlatosan – a 11. pozíciót érdemelte ki 188 kilogrammal, az országos csúcsáéval megegyező eredménnyel.

Mivel karrierje első felnőtt Eb-je volt a batumi, bizonyosak lehetünk benne: lesz ez még jobb is helyezésben és kilókban mérve egyaránt.

Egyéb korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.