UP-info utanpotlassport.hu 2019.10.07 16:43 Frissítve: 2019.10.11 13:33

Strandröpi: két korosztályban elődöntőben a középiskolai vb-n

Remekül helytállnak a mieink a szicíliai San Vito Lo Capoban rendezett középiskolai strandröplabda-világbajnokságon; a magyarok ugyan most először méretik meg magukat a rangos tornán, a hatból két korosztályban is elődöntőbe verekedték magukat, innen pedig már csak egy lépés a dobogó.

Bárhogy is alakul a szicíliai San Vito Lo Capoban zajló középiskolai strandröplabda-világbajnokság a folytatásban, magyar szempontból biztosan történelmi lesz, elvégre első alkalommal vesznek részt a mieink az eddig inkább távoli,  egzotikus vidékeken (például Francia-Polinézia) rendezett sporteseményen. És minden bizonnyal sikeres is, hiszen a hatból két számban is elődöntőt játszhatnak a magyar versenyzők.

A 2001-2002-es korosztályban egymás oldalán vitézkedő Horváth Flóra és Vasvári Eszter a chilei, a kínai, valamint a horvát párost legyőzve megnyerte csoportját. A negyeddöntőben még nehezebb feladat várt a lányokra: a hazaiak párosával szemben alaposan meg kellett dolgozniuk a sikerért. Végül a döntő szettben 11:13-ról fordítva harcolták ki a négy közé kerülést, ahol újabb nagy falat, az Egyesült Államok duója vár rájuk kedden, 11:30-tól. Érdekesség a mieinkkel kapcsolatban, hogy ha a vb szervezői nem ragaszkodtak volna ennyire mereven a korosztályi határokhoz, azaz fiatalabb játékosok is játszhattak volna az idősebbek között, akkor Vasvári Eszter minden bizonnyal testvérével, Zsófival indult volna a rangos megméretésen. Mindenesetre úgy fest, a szövetség jól reagált a hirtelen döntéskényszerre, mert a jelek szerint a klubtárs (mindketten az SRSE színeiben versenyeznek), egyébként szintén utánpótlás országos bajnok Horváth Flórával is tökéletesen egy hullámhosszon van a pályán.

Két magyar páros is a legjobb négyben a napsütötte Szicíliában Forrás: MRSZ

Két magyar páros is a legjobb négyben a napsütötte Szicíliában  •  Forrás: MRSZ

A legidősebbek mellett a legfiatalabbak között is sikerült kivívniuk a legjobb négybe kerülést a mieinknek. A 2005-2006-os korosztályban vitézkedő gödöllői lányok, Bútor Anna, Kristóf Dóra, valamint Szabó Anna nagyszerűen menetelnek a szicíliai viadalon. Igen, ők nem párban, hanem csapatként teszik tiszteletüket a megméretésen, ami megint csak a szervezők furcsa szabályaira vezethetők vissza: ebben a korosztályban ugyanis megengedték, hogy felváltva, minden mérkőzésen más játsszon. Ennek megfelelően Bútor Anna és Kristóf Dóra a németeket, majd előbbi és Szabó Anna a kínaiakat győzte le egyaránt 2:0-ra. A lányoknak még egy meccsük van hátra a csoportkörben: kedden délelőtt az eddig nyeretlen Indiával játszanak. Ha ott is győznek, akkor biztosan az első helyen zárják az alapszakaszt és a negyedikkel – jelen állás szerint Németországgal – mérkőznek meg szerdán a döntőbe jutásért, míg a másik ágon várhatóan Brazília és Kína csap majd össze.

Ne feledkezzünk meg persze a többiekről sem, már csak azért se, mert minden korosztályban képviselik a gyerekek hazánkat. A legidősebb fiúk mezőnyében Petik Csanád és Péli Rudolf a chileiek után Indiától és Lettországtól is kikapott, így az SRSE párosa a 9-12. helyért folytatja szereplését. Persze nekik elsősorban a tapasztalatszerzés volt a céljuk, hiszen egyikük mindössze egy éve kezdett el strandröplabdázni. Kedden 13:10-kor Szlovénia lesz az ellenfelük. A legifjabbak között pedig a dunaújvárosi Béres Mátyás és Peredi Zoltán az 5-6. helyért léphet homokra szerdán.

És akkor még nem beszéltünk a „középső", 2003-2004-es korosztályról, amelyben a szövetség beszámolója szerint a játékvezetők finoman fogalmazva nem álltak a helyzet magaslatán. A Sorompó Kinga (Gödöllői RC), Vasvári Zsófi (SRSE) páros az argentinok elleni győztes nyitány után úgy kapott ki 2:1-re a braziloktól, hogy a bíró a döntő szettben 14:14 után a brazilok outját bentnek ítélte, sőt nem volt hajlandó megnézni a labda nyomát sem, ami egyértelműen vonalon kívül volt. A vereség azt eredményezte, hogy a négy közé kerülésért a C-csoportot megnyerő,  a végső győzelemre is esélyes ukránokkal kellett megmérkőzniük a mieinknek, és ezen a meccsen is alulmaradtak, így ők kedden és szerdán az 5-8. helyért folytathatják, előbb holnap 10:40-től Horvátország ellen. A lányokhoz hasonlóan a kecskeméti Bogdán Bence és Kiss Bendegúz is elvérzett a negyeddöntőben, számukra is az 5-8. hely valamelyike nyújthat vigaszt: 10:40-kor a kínai duóval találkoznak.

További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.

2020.05.08 12:21:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Amennyiben a RB Salzburg elfogadná az AC Milan által a Tuttosport szerint tett 20 millió eurós ajánlatot, úgy a 19 éves Szoboszlai Dominik lehetne minden idők legdrágább magyar labdarúgója.

2020.05.01 13:31:16

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A LEN (Európai Úszó Szövetség) vezető testülete úgy határozott, hogy elhalasztja a 2020-as junior Európa-bajnokságot az összes szakágban (úszás, nyílt vízi úszás, műugrás, műúszás, vízilabda).