B. Z. utanpotlassport.hu 2020.09.16 18:01 Frissítve: 2020.09.16 18:09

Strandröplabda: az U22-es Eb-re készül a Hajós, Stréli páros

A standröplabdázás immár kétszeres hazai felnőttbajnok párosa, Hajós Artúr és Stréli Bence ejtett szót sikereik titkáról, és az előttük álló U22-es Eb-ről.

A Strandröplabdázásért SE két évvel ezelőtt ifjúsági olimpiai negyedik helyet és felnőtt magyar bajnoki címet szerző párosa, a 20 éves Hajós Artúr és a 19 éves Stréli Bence idén nyáron újra elhódította a legrangosabb hazai trófeát. Az augusztus végi Lupa-tavi fináléban klubtársaikat, Soós Izsák és Oláh Botond kettősét győzték le magabiztos játékkal.

„Nagyon örülünk, hogy másodszor is magyar bajnokok lettünk, végig élveztük a játékot – emlékszik vissza Hajós a döntőre. – Nehéz volt, mert erős mezőnyben szerepeltünk, egy meccset elveszítettünk, de abból is sikerült felállnunk.”

A higgadt és laza játékban hisz a Hajós, Stréli páros Forrás: Hajós-Stréli Beach Volleyball Team

A higgadt és laza játékban hisz a Hajós (balra), Stréli páros  •  Forrás: Sportmarketing Ügynökség

A fiatalok a 2018-as első és a mostani második bajnoki címük között több különbséget is felfedezni vélnek. Ez annak tudatában nem meglepő, hogy a tavalyi évadban külön, más-más párral szerepeltek. Stréli szerint ezen a bajnokságon már sokkal nagyobb teher nyomta a vállukat, mint a két évvel ezelőttin.

„Ezért nehezebb is volt. Akkor csak felszabadultan játszottunk, és nyertünk, most esélyesként tartottak minket számon. Az elmúlt évben nagyon sok mindenben fejlődtünk külön-külön is. Mindenkivel máshogyan kell játszani, ezért a strandröplabda valamilyen szinten egyéni sport is. Például én nyitásfogadásban léptem előre sokat, Artúr feladásban, szóval jót tett nekünk az szünet.”

„Máshogy éljük meg a mostani sikert, mint az elsőt
– veszi vissza a szót Hajós. – Szerintem a higgadtságunk és a lazaságunk volt a kulcs. A külön töltött idő alatt sokkal érettebbek lettünk és jobban toleráljuk egymás hibáit. Rájöttünk arra, hogy ez egymás nélkül nem működik. Ha valamelyikünknek kicsit nehezebben megy, rosszabbul játszik, akkor a másikunk húzóemberré lép elő. Észrevesszük, mikor van szüksége a másiknak biztatásra, és mikor kell kevesebbet beszéljünk egymással.”

A múlt héten Stréli Bence Mikuláss Koch Marcellel az U20-as kontinenstornán tizenhetedikként zárt Brnóban, azonban a felnőttbajnok duónak is jut világesemény: jövő szerdától a törökországi Izmirben vesz részt az U22-es Európa-bajnokságon.

„Most azt érezzük, hogy ha jó formában vagyunk, és jól játszunk, akkor a legjobb nyolcig, vagy akár tovább is el tudunk jutni – folytatja Hajós. – Ismerjük az ellenfeleket, tisztában vagyunk vele, hogy ők milyen szinten állnak és mire képesek. Nem szeretnénk semmilyen célt előre kitűzni, mert csak izgulnánk. Próbálunk felszabadultan, higgadtan, lazán játszani, és akkor minden jó lesz. Idővel szeretnénk kijutni az olimpiára is. Nincs meghatározva, hogy 2024-esre vagy a következőre, de mindenképpen ott akarunk lenni.”

Buday Balázs, az SRSE elnöke és a férfiválogatott szövetségi kapitánya a fiúk terveivel kapcsolatban elmondta, a párosnak nem az a dolga, hogy a realitás talaján álljon, hiszen ha korábban sem hisz a nagy tettekben, akkor az ifjúsági olimpiára sem jutott volna ki, nemhogy ott ilyen bravúrosan szerepeljen.

„Ha azt mondja nekem valaki egy évvel az ifi olimpia kvalifikációs tornái előtt, hogy a német és a francia válogatottat is legyőzzük, akkor valószínű, nagyokat hahotázok
– így a kapitány. – De sikerült. Nagyot kell álmodni, ezzel együtt meg kell keresni azokat a lépcsőfokokat, amelyek ennek megvalósításához szükségesek. Aztán az élet eldönti, hogy beteljesülhetnek-e ezek az álmok.”

További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.