Strandkézilabda: triplázni készül a leány U18-as válogatott

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.03. 14:21
Címkék
Lassan már nincsenek szavak a leány U18-as strandkézilabda-válogatott eredményeire, amely a tavalyi világbajnoki cím után Montenegróban a korosztályos Európa-bajnokságot is megnyerte. Így az októberi, Buenos Aires-i ifjúsági olimpián, a csapat utolsó utánpótlás-eseményén akár a triplázás is összejöhet.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Nincs egészen egy éve, tavaly nyáron óriási sikert ért el a leány strandkézilabda-válogatott azzal, hogy Mauritiuson, akkor még az U17-es korosztályban világbajnoki címet szerzett. Pinizsi Zoltán együttesének története hasonló a dán labdarúgó-válogatott 1992-es Eb-győzelméhez, azzal a különbséggel, hogy a mieink nem a strandról, hanem a strandra érkeztek a torna előtt. És ha már beugró csapatként ott voltak, végigverték a világot.Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Nincs egészen egy éve, tavaly nyáron óriási sikert ért el a leány strandkézilabda-válogatott azzal, hogy Mauritiuson, akkor még az U17-es korosztályban világbajnoki címet szerzett. Pinizsi Zoltán együttesének története hasonló a dán labdarúgó-válogatott 1992-es Eb-győzelméhez, azzal a különbséggel, hogy a mieink nem a strandról, hanem a strandra érkeztek a torna előtt. És ha már beugró csapatként ott voltak, végigverték a világot.

A vb után az Európa-bajnokságon is a csúcsra ért az U18-as válogatott Forrás: MKSZ
A vb után az Európa-bajnokságon is a csúcsra ért az U18-as válogatott Forrás: MKSZ

A vb után az Európa-bajnokságon is a csúcsra ért az U18-as válogatott  •  Forrás: MKSZ

Az előzmények után természetesen a montenegrói Ulcinjban rendezett U18-as Európa-bajnokságra is esélyesként, az éremszerzés reményében utazott a magyar csapat. Nem is okozott csalódást, sőt… Az első, spanyolok elleni vesztes csoportmérkőzés után minden játszmát megnyert a háromnapos kontinensviadalon, így újabb aranyéremnek örülhetett a társaság.

„Elképesztően boldogok vagyunk, hogy aranyéremmel zárult ez a történet is, hozzátéve, hogy az Európa-bajnokságon a csapat játéka elmaradt a felkészülés végén mutatott teljesítménytől. Két nagyon fontos elemben viszont sikerült előrelépnünk: a lányok igazi profiként viselkedtek, tudták, mely mérkőzéseket kell megnyerni, mikor kell nagyon koncentrálni. A másik pedig, hogy a már addig is nagyon jó csapatkohézió még erősebbé vált, és igazi családias légkör alakult ki az együttesen belül.”

Az Európa-bajnokság mérkőzésein nagy önbizalommal és hittel játszott a magyar csapat. Ezen a téren egyébként sokat javult az utóbbi időben a csapat, elsősorban a mauritiusi sikernek köszönhetően.

„Egyértelműen segített a tavalyi világbajnoki győzelem. A lányok elhitték, hogy képesek győzni, és éppen ezért felszabadultan játszottak. Nagyon értékes társaságról van szó, amely a bravúr után most képes volt megfelelni az elvárásoknak, és bizonyította, hogy reális célokat fogalmaztunk meg a torna előtt.”

Pinizsi szerint a sportág szempontjából is fontos üzenete van az Eb-aranynak.

„Az ilyen siker után látszik, hogy érdemes foglalkozni a strandkézilabdával, remélem, ezt egyre több teremedző is így látja. Arról nem is beszélve, hogy így – talán fáradtabb, de – nagyobb önbizalmú játékosokat kapnak vissza a következő évad előtt.”

A vb- és Eb-siker már összejött a magyar csapatnak, de ráadásként még hátravan az októberi ifjúsági olimpia is. Felesleges is megkérdezni, mi jár az edzők és a játékosok fejében a Buenos Aires-i viadallal kapcsolatban.

„Még a két aranyérem után sem jelenthető ki, hogy egyértelmű esélyesei vagyunk a tornának, hiszen a női kézilabdában apróságokon dől el minden. Viszont így, hogy a tavaly az ölünkbe hullott lehetőség után világbajnokok lettünk, az idén pedig Európa-bajnokok, természetesen szeretnénk összehozni a triplázást, és a lehető legszebben búcsúztatni ezt az együttest az utánpótlásévektől.”

További korosztályos híreink (STRAND)KÉZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik