HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.02.20 20:46 Frissítve: 2018.02.21 00:00

Sportlövészet, junior Eb: az újonc Hammerl Soma a legjobb magyar

A győri 10 méteres junior Európa-bajnokság első napján a 16 esztendős Hammerl Soma okozott nagy meglepetést. Az UTE újonca a fiú puskások mezőnyében, élete első korosztályos világversenyén egyéni csúccsal döntőbe jutott, ahol a hetedik helyen végzett. Az is kisebbfajta meglepetésnek számított, hogy a magyarok közül rajta kívül ez nem sikerült másnak. Soma honlapunknak elmondta, hogy álmában sem gondolt ilyen sikerre.

HIRDETÉS

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu Kevesen fogadtak volna arra, hogy az Európa-bajnokság első napján épp az egyik újonc lesz az, aki a juniorok mezőnyében az egyetlen döntős helyezést kivívja. A Győrben kedden megkezdődött légfegyveres kontinensviadalon az UTE 16 esztendős puskása, Hammerl Soma jutott csupán fináléba, pedig három utánpótlás-számban is érmet osztottak.

A puskás lányok voltak a sorban az elsők és a Dénes Eszter, Gáspár Lalita, Toma Dorina hármastól joggal lehetett döntőt remélni. Ám ettől mind a hárman messze elmaradtak. Mondhatnánk, hogy a hölgyek még nem szokták meg az új szabályokat és a hatvan lövést, ám a konkurenciának nem okozott nagy gondot. Mivel ez az első utánpótlás-világverseny, amelyen mindkét nem egyenlő számú sorozatot teljesít, az alapszakaszban most jegyzik fel az új világ- és Európa-csúcsokat. A legjobban teljesítő fiatal szerb hölgy, Marija Malics 625.7-tel került elsőként erre a listára, s az itt második orosz Bolgyinova egyetlen tizeddel maradt csak le mögötte. A fiúknál már a harmadik helyezett is sokkal rosszabbat lőtt náluk (623.8). Az átállás tehát a többieket nem viselte meg túlzottan.

Hammerl Soma (középen) élete első korosztályos világversenyén döntőbe került Forrás:hunshooting

Hammerl Soma (középen) élete első korosztályos világversenyén döntőbe került  •  Forrás:hunshooting

A fiú puskások következtek ezután, a junior világ- és Európa-bajnok Pekler Zalánnal az élen, aki meglepetésre csak a 11. helyen végzett. A hatodik helyen, új egyéni csúccsal jutott viszont döntőbe az Eb egyik magyar újonca, Hammerl Soma. A fiatal újpesti versenyző a fináléban ugyan visszacsúszott egy helyet, ám élete első világversenyén ez már valóban csak részletkérdés.

Álmomban sem gondoltam volna, hogy döntőbe juthatok – értékelte nagyon szerényen a teljesítményét Soma – Még saját magamat is megleptem az egyéni csúccsal, de legfőképpen a finálés szerepléssel. Egyáltalán nem szerepelt a céljaim között, egyszerűen csak próbáltam magamból a legjobbat kihozni. Az alapszakasz nagyon jól sikerült, azzal elégedett vagyok, szinte egyáltalán nem izgultam. Később persze már igen, de ahhoz képest, hogy Európa-bajnoki döntő volt, nem stresszeltem túl magamat. Itt azért kicsit lőhettem volna jobban, de így is megtisztelő volt, hogy a korosztályom legjobbjai között végeztem. Nagy élmény volt megtapasztalni a nemzetközi mezőnyt, látni milyen jól lőnek a többiek. Nagyon élveztem az egész napot!

A fiú puskások döntőjébe egyébként a korosztály legjobbjai jutottak, például a cseh Filip Nepejchal, aki ezüstérmet nyert. De a horvát Borna Petanjek is generációja egyik legnagyobb reménységének számít, jóllehet, ezúttal csak a nyolcadik helyen végzett. A fiatal Hammerl Soma büszke is volt rá, hogy ilyen kiváló versenyzőt előzött meg a fináléban...

...ahonnan csak Pekler Zalánt hiányoltuk.

A pisztolyos vegyes csapatok között indult az Egri, Geier és a Nagy, Polgár páros, de egyik sem kerül a döntő közelébe. Ha a keddi mixverseny tanulságait egy éjszaka alatt feldolgozzák, akkor a szerdai egyéni versenyben akár még hasznát is vehetik a gyengébb kezdésnek. Akiknek pedig most volt kevesebb sikerben részük, azok szerdán javíthatnak, a puskás mixcsapatok között.

10 MÉTERES LÉGFEGYVERES JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, GYŐR
Fiúk. Puska: 1. Ilja Marszov (Oroszország) 249.2, 2. Filip Nepejchal (Csehország) 249, 3. Grigorij Smakov (Oroszország) 226,8, …7. Hammerl Soma 142.3 (alapszakasz: 621,8), …11. Pekler Zalán 620.8, … 32. Vas Péter 615.1
Leányok. Puska: 1. Anna Janssen (Németország) 250.3, 2. Anasztaszija Gyerevjanyina (Oroszország) 249.2, 3. Marija Malics (szerb) 226.8, …43. Dénes Eszter 615.8, ...48. Gáspár Lalita 614.3, 49. Toma Dorina 614
Mix csapat. Pisztoly: 1. Oroszország (Jenyina, Arisztarhov) 480.7, 2. Bulgária 2 (Boteva, Sztamenov) 472.1, 3. Bulgária 1 (Mincseva, Kirov) 411.5, …22. Geier Dániel 377 (7x), …26. Egri Viktória 376 (8x), …58. Polgár János 366 (6x) … 68. Nagy Vivien 355 (6x)

Egyéb korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.11.25 22:29:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A fővárosi klubok fölényét hozta a kadétkorú vívók országos bajnokságának második napja is, ám ahogyan az egyéni versenyeknél, úgy a csapatszámokban sem akadt duplázó egyesület. A hat aranyérem, hat különböző egyesülethez került vasárnap is.

2018.11.11 09:08:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A szombati nap a magyar úszósport ünnepe volt. Százhalombattán, a felnőtt rövid pályás országos bajnokság utolsó napján számos egyéni és korosztályos csúcs dőlt meg, miközben öt újabb taggal (dr. Sós Csaba, id. Knézy Jenő, Gyenge Valéria, Pásztory Dóra, Risztov Éva) bővült a Hírességek Csarnoka. Emellett a Jövő Bajnokai-program 2018-as díjazottjait is kihirdették.

2018.11.10 13:40:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az év második legjobb európai ifjúsági korú sportolónőjének választották Késely Ajnát. A Kőbánya SC tizenötszörös junior Európa-bajnok és háromszoros ifjúsági olimpiai aranyérmes 17 éves versenyzőjét az osztrák kerékpáros Laura Stigger előzte meg, Késely a díjátadóról nyilatkozott az SzPress Hírszolgálatnak.

2018.11.07 12:08:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Megszerezte első győzelmét a 2018/19-es évadban a női junior kézilabda-válogatott, a fiatalok az MTK Budapest elleni vereség után 28–26-ra legyőzték edzőmeccsen a Kisvárda alakulatát.

2018.11.07 08:18:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Legutóbb egy tizenegyszer újjáélesztett, végül sikerrel meggyógyított tizenhét éves dabasi labdarúgó esetével hallatott magáról Dr. Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora, a városmajori szívklinika igazgatója, aki nagy tapasztalatú szívgyógyászként az életmentő műveletekből is folyamatosan kiveszi a részét, miközben szakértő csapatával szervezetten éppen egy évtizede dolgozik azért, hogy kivédhető legyen a hirtelen szívhalál a sportolóknál. A nemzetközi hírű szakember – aki a fiatalkori szűrések fontosságáról is beszélt honlapunknak – meggyőződéssel vallja: a sportpályán, verseny, mérkőzés közben bekövetkező váratlan tragédia igenis megelőzhető.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS