utanpotlassport.hu 2018.02.20 20:46 Frissítve: 2018.02.21 00:00

Sportlövészet, junior Eb: az újonc Hammerl Soma a legjobb magyar

A győri 10 méteres junior Európa-bajnokság első napján a 16 esztendős Hammerl Soma okozott nagy meglepetést. Az UTE újonca a fiú puskások mezőnyében, élete első korosztályos világversenyén egyéni csúccsal döntőbe jutott, ahol a hetedik helyen végzett. Az is kisebbfajta meglepetésnek számított, hogy a magyarok közül rajta kívül ez nem sikerült másnak. Soma honlapunknak elmondta, hogy álmában sem gondolt ilyen sikerre.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu Kevesen fogadtak volna arra, hogy az Európa-bajnokság első napján épp az egyik újonc lesz az, aki a juniorok mezőnyében az egyetlen döntős helyezést kivívja. A Győrben kedden megkezdődött légfegyveres kontinensviadalon az UTE 16 esztendős puskása, Hammerl Soma jutott csupán fináléba, pedig három utánpótlás-számban is érmet osztottak.

A puskás lányok voltak a sorban az elsők és a Dénes Eszter, Gáspár Lalita, Toma Dorina hármastól joggal lehetett döntőt remélni. Ám ettől mind a hárman messze elmaradtak. Mondhatnánk, hogy a hölgyek még nem szokták meg az új szabályokat és a hatvan lövést, ám a konkurenciának nem okozott nagy gondot. Mivel ez az első utánpótlás-világverseny, amelyen mindkét nem egyenlő számú sorozatot teljesít, az alapszakaszban most jegyzik fel az új világ- és Európa-csúcsokat. A legjobban teljesítő fiatal szerb hölgy, Marija Malics 625.7-tel került elsőként erre a listára, s az itt második orosz Bolgyinova egyetlen tizeddel maradt csak le mögötte. A fiúknál már a harmadik helyezett is sokkal rosszabbat lőtt náluk (623.8). Az átállás tehát a többieket nem viselte meg túlzottan.

Hammerl Soma (középen) élete első korosztályos világversenyén döntőbe került Forrás:hunshooting

Hammerl Soma (középen) élete első korosztályos világversenyén döntőbe került  •  Forrás:hunshooting

A fiú puskások következtek ezután, a junior világ- és Európa-bajnok Pekler Zalánnal az élen, aki meglepetésre csak a 11. helyen végzett. A hatodik helyen, új egyéni csúccsal jutott viszont döntőbe az Eb egyik magyar újonca, Hammerl Soma. A fiatal újpesti versenyző a fináléban ugyan visszacsúszott egy helyet, ám élete első világversenyén ez már valóban csak részletkérdés.

Álmomban sem gondoltam volna, hogy döntőbe juthatok – értékelte nagyon szerényen a teljesítményét Soma – Még saját magamat is megleptem az egyéni csúccsal, de legfőképpen a finálés szerepléssel. Egyáltalán nem szerepelt a céljaim között, egyszerűen csak próbáltam magamból a legjobbat kihozni. Az alapszakasz nagyon jól sikerült, azzal elégedett vagyok, szinte egyáltalán nem izgultam. Később persze már igen, de ahhoz képest, hogy Európa-bajnoki döntő volt, nem stresszeltem túl magamat. Itt azért kicsit lőhettem volna jobban, de így is megtisztelő volt, hogy a korosztályom legjobbjai között végeztem. Nagy élmény volt megtapasztalni a nemzetközi mezőnyt, látni milyen jól lőnek a többiek. Nagyon élveztem az egész napot!

A fiú puskások döntőjébe egyébként a korosztály legjobbjai jutottak, például a cseh Filip Nepejchal, aki ezüstérmet nyert. De a horvát Borna Petanjek is generációja egyik legnagyobb reménységének számít, jóllehet, ezúttal csak a nyolcadik helyen végzett. A fiatal Hammerl Soma büszke is volt rá, hogy ilyen kiváló versenyzőt előzött meg a fináléban...

...ahonnan csak Pekler Zalánt hiányoltuk.

A pisztolyos vegyes csapatok között indult az Egri, Geier és a Nagy, Polgár páros, de egyik sem kerül a döntő közelébe. Ha a keddi mixverseny tanulságait egy éjszaka alatt feldolgozzák, akkor a szerdai egyéni versenyben akár még hasznát is vehetik a gyengébb kezdésnek. Akiknek pedig most volt kevesebb sikerben részük, azok szerdán javíthatnak, a puskás mixcsapatok között.

10 MÉTERES LÉGFEGYVERES JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, GYŐR
Fiúk. Puska: 1. Ilja Marszov (Oroszország) 249.2, 2. Filip Nepejchal (Csehország) 249, 3. Grigorij Smakov (Oroszország) 226,8, …7. Hammerl Soma 142.3 (alapszakasz: 621,8), …11. Pekler Zalán 620.8, … 32. Vas Péter 615.1
Leányok. Puska: 1. Anna Janssen (Németország) 250.3, 2. Anasztaszija Gyerevjanyina (Oroszország) 249.2, 3. Marija Malics (szerb) 226.8, …43. Dénes Eszter 615.8, ...48. Gáspár Lalita 614.3, 49. Toma Dorina 614
Mix csapat. Pisztoly: 1. Oroszország (Jenyina, Arisztarhov) 480.7, 2. Bulgária 2 (Boteva, Sztamenov) 472.1, 3. Bulgária 1 (Mincseva, Kirov) 411.5, …22. Geier Dániel 377 (7x), …26. Egri Viktória 376 (8x), …58. Polgár János 366 (6x) … 68. Nagy Vivien 355 (6x)

Egyéb korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.03.17 14:23:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A női U20-as kézilabda-világbajnokság után a leány U19-es Európa-bajnokságnak is Magyarország lesz a házigazdája. A kontinensviadalt 2019 júliusában Győrben rendezik meg, ott, ahol ugyanez a korosztály tavaly nyáron EYOF-aranyérmet ünnepelhetett.

2018.03.14 13:14:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Igen tetszetős sikert ért el a zágrábi Európa-kupán a magyar ifjúsági cselgáncsválogatott, hiszen a 37 ország által delegált 793 fős mezőnyben három aranyérmet, ugyanannyi ezüstöt, két bronzérmet, négy ötödik és öt hetedik helyezést szerzett. Ezt azt jelenti, hogy a 49 magyar cselgáncsozó közül tizenhétnek sikerült pontot szereznie.

2018.03.10 09:53:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Csikócsapattal utazik a Kielce elleni idegenbeli kézilabda Bajnokok Ligája-mérkőzésre a Rhein-Neckar Löwen együttese. A németek azért küldik az utánpótlásegyüttesüket Lengyelországba, mert a BL-meccsel egyidőben a Kiel elleni hazai bajnokin is pályára kell lépniük. A Löwen próbált egyeztetni a nemzetközi szövetséggel a halasztásról, hiába…

2018.03.08 15:53:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Három utánpótláskorú játékos is bekerült a hollandok elleni Eb-selejtezőkre készülő női kézilabda-válogatott keretébe. Ezúttal három ferencvárosi fiatal, Háfra Noémi (19), Faluvégi Dorottya (19) és Márton Gréta (18) kapott meghívót Kim Rasmussen egyértelműen fiatalodó együttesébe.

2018.02.25 12:44:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bő fél éve született parlamenti határozat a röplabda látványsportágak közé emeléséről. Az országgyűlés 150 igen és 34 nem szavazattal elfogadta az előterjesztést. Azóta a röplabda a hatodik sportág, amely élhet a társaságiadó-kedvezmény nyújtotta – az utánpótlás-nevelésben döntő jelentőségű – lehetőségekkel. Az első hónapok tapasztalatairól mindkét oldalt megkérdeztük: Ludvig Zsoltot, a szövetség főtitkárát, valamint Tomanóczy Tibort, a Dunaferr SE élvonalbeli férficsapatának vezetőedzőjét.