B. Z. utanpotlassport.hu 2020.02.26 19:41 Frissítve: 2020.03.01 17:48

Sportlövészet: nem a junior Eb-címtől hatódott meg Hammerl

„Mentünk a lőtérre, ültem a buszon nem sokkal azelőtt, hogy életem egyik legfontosabb viadalán szerepeltem és döbbenten kérdezgettem magamtól: most tényleg az Eb-n vagyok?” – meséli a 18 éves sportlövő Hammerl Soma, aki ha már ott volt, meg is nyerte a lengyelországi 10 méteres kontinensbajnokság légpuskás juniorversenyét.

Nem csak álom volt. Szerda reggel valóban junior Európa-bajnokként ébredt a 18 éves Hammerl Soma, aki kedden fantasztikus teljesítménnyel megnyerte a sportlövők Wroclawban zajló 10 méteres kontinensbajnokságának légpuskás versenyszámát.

„Este igen nehezen tudtam elaludni, számtalanszor felidéztem magamban a döntőt. Pontosabban azokat a pillanatokat, amelyekre emlékszem, mert a nagyja teljesen kiesett. Csak reggel kezdett tudatosulni bennem, hogy tényleg megvan. Most még ott tartok, hogy próbálom elhinni. Elégedett vagyok és nagyon örülök.”

Hammerl Soma még ízlelgeti a junior Eb-győzelmet Forrás: MSSZ

Hammerl Soma még ízlelgeti a junior Eb-győzelmet  •  Forrás: MSSZ

Az UTE fiatal versenyzője természetesen az Európa-bajnokság előtt is tisztában volt képességeivel, de inkább nem merengett azon, mi sülhet ki a remek formaidőzítésből.

„A versenyek előtt rengeteg gondolat jár a fejemben, de olyan nem, hogy én most akkor mindenképpen nyerni akarok. Általában arra összpontosítom a figyelmem, hogy sikerüljön a legtöbbet kihoznom magamból. Amikor mentünk a lőtérre, ültem a buszon nem sokkal azelőtt, hogy életem egyik legfontosabb viadalán szerepeltem és döbbenten kérdezgettem magamtól: most tényleg az Eb-n vagyok? Elég nehezen akart leesni. Aztán így sikerült. Nyertem.”

Soma a második legjobb eredménnyel került a nyolc közé és bár az őt megelőző olasz Sollazo az alapversenyben junior Európa-csúcsot lőtt, tudta, a döntőben minden nulláról kezdődik. Bár elképesztően izgult, ő maradt a legkoncentráltabb.

Soma és édesanyja, Joó Éva Forrás: MSSZ

Soma és édesanyja, Joó Éva  •  Forrás: MSSZ

„Edzéseken sok mindent lehet gyakorolni, az éles helyzeteket, a döntőket is igyekszünk átvenni. De amikor tényleg ott vagy a fináléban, hatalmas a tét és rengetegen szurkolnak neked a helyszínen, azt a szituációt képtelenség előre eljátszani. Ilyenkor nekem minél jobban be kell zárkóznom a saját kis világomba és ki kell zárjam a környezetet. Más út nem vezet a győzelemhez. Ezért van az is, hogy egyes részeit a versenynek egyáltalán nem tudom feleleveníteni.”

Az ifjú kontinensbajnok édesanyja, a világ és Európa-bajnok Joó Éva csapatvezetőként, valamint utánpótlás-igazgatóként a helyszínen követte az eseményeket. Édesapja, az 1964-es tokiói olimpia bajnoka, a Nemzet Sportolója, dr. Hammerl László telefonon gratulált fiának.

„Anya azt mondta, amikor a sajátját megélte, azt is alig hitte el, de ez még annál is csodálatosabb érzés számára. Ezek a szavak mindennél jobban meghatottak. Apa is elérzékenyült a telefon túloldalán. Szerencsés vagyok, hogy ilyen szüleim vannak, de leginkább annak örülök, ez nem jár semmilyen teherrel vagy felelősséggel. Édesanyám a világeseményeken sportági vezetőként van jelen, mindketten el tudunk vonatkoztatni a családtól, ez nagy megkönnyebbülést jelent számomra. Aztán, ha vége van a versenynek, majd beszélgetünk úgy is, mint anya és fia.”

A győzelem után Soma pihent egy napot, de elkényelmesednie még nem szabad, hiszen csütörtökön, a Mészáros Eszterrel párban lett vegyes csapat junior Európa-bajnok Pekler Zalánnal és Török Ferenccel kiegészülve érdekelt a légpuskás fiúk csapatdöntőjében is – persze, ő ezt tudja nagyon jól.

További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".