Sportlövészet: nem a junior Eb-címtől hatódott meg Hammerl

Vágólapra másolva!
2020.02.26. 19:41
Címkék
„Mentünk a lőtérre, ültem a buszon nem sokkal azelőtt, hogy életem egyik legfontosabb viadalán szerepeltem és döbbenten kérdezgettem magamtól: most tényleg az Eb-n vagyok?” – meséli a 18 éves sportlövő Hammerl Soma, aki ha már ott volt, meg is nyerte a lengyelországi 10 méteres kontinensbajnokság légpuskás juniorversenyét.

Nem csak álom volt. Szerda reggel valóban junior Európa-bajnokként ébredt a 18 éves Hammerl Soma, aki kedden fantasztikus teljesítménnyel megnyerte a sportlövők Wroclawban zajló 10 méteres kontinensbajnokságának légpuskás versenyszámát.Hammerl Soma, aki kedden fantasztikus teljesítménnyel megnyerte a sportlövők Wroclawban zajló 10 méteres kontinensbajnokságának légpuskás versenyszámát.

„Este igen nehezen tudtam elaludni, számtalanszor felidéztem magamban a döntőt. Pontosabban azokat a pillanatokat, amelyekre emlékszem, mert a nagyja teljesen kiesett. Csak reggel kezdett tudatosulni bennem, hogy tényleg megvan. Most még ott tartok, hogy próbálom elhinni. Elégedett vagyok és nagyon örülök.”

Hammerl Soma még ízlelgeti a junior Eb-győzelmet Forrás: MSSZ
Hammerl Soma még ízlelgeti a junior Eb-győzelmet Forrás: MSSZ

Hammerl Soma még ízlelgeti a junior Eb-győzelmet  •  Forrás: MSSZ

Az UTE fiatal versenyzője természetesen az Európa-bajnokság előtt is tisztában volt képességeivel, de inkább nem merengett azon, mi sülhet ki a remek formaidőzítésből.

„A versenyek előtt rengeteg gondolat jár a fejemben, de olyan nem, hogy én most akkor mindenképpen nyerni akarok. Általában arra összpontosítom a figyelmem, hogy sikerüljön a legtöbbet kihoznom magamból. Amikor mentünk a lőtérre, ültem a buszon nem sokkal azelőtt, hogy életem egyik legfontosabb viadalán szerepeltem és döbbenten kérdezgettem magamtól: most tényleg az Eb-n vagyok? Elég nehezen akart leesni. Aztán így sikerült. Nyertem.”

Soma a második legjobb eredménnyel került a nyolc közé és bár az őt megelőző olasz Sollazo az alapversenyben junior Európa-csúcsot lőtt, tudta, a döntőben minden nulláról kezdődik. Bár elképesztően izgult, ő maradt a legkoncentráltabb.

Soma és édesanyja, Joó Éva Forrás: MSSZ
Soma és édesanyja, Joó Éva Forrás: MSSZ

Soma és édesanyja, Joó Éva  •  Forrás: MSSZ

„Edzéseken sok mindent lehet gyakorolni, az éles helyzeteket, a döntőket is igyekszünk átvenni. De amikor tényleg ott vagy a fináléban, hatalmas a tét és rengetegen szurkolnak neked a helyszínen, azt a szituációt képtelenség előre eljátszani. Ilyenkor nekem minél jobban be kell zárkóznom a saját kis világomba és ki kell zárjam a környezetet. Más út nem vezet a győzelemhez. Ezért van az is, hogy egyes részeit a versenynek egyáltalán nem tudom feleleveníteni.”

Az ifjú kontinensbajnok édesanyja, a világ és Európa-bajnok Joó Éva csapatvezetőként, valamint utánpótlás-igazgatóként a helyszínen követte az eseményeket. Édesapja, az 1964-es tokiói olimpia bajnoka, a Nemzet Sportolója, dr. Hammerl László telefonon gratulált fiának.

„Anya azt mondta, amikor a sajátját megélte, azt is alig hitte el, de ez még annál is csodálatosabb érzés számára. Ezek a szavak mindennél jobban meghatottak. Apa is elérzékenyült a telefon túloldalán. Szerencsés vagyok, hogy ilyen szüleim vannak, de leginkább annak örülök, ez nem jár semmilyen teherrel vagy felelősséggel. Édesanyám a világeseményeken sportági vezetőként van jelen, mindketten el tudunk vonatkoztatni a családtól, ez nagy megkönnyebbülést jelent számomra. Aztán, ha vége van a versenynek, majd beszélgetünk úgy is, mint anya és fia.”

A győzelem után Soma pihent egy napot, de elkényelmesednie még nem szabad, hiszen csütörtökön, a Mészáros Eszterrel párban lett vegyes csapat junior Európa-bajnok Pekler Zalánnal és Török Ferenccel kiegészülve érdekelt a légpuskás fiúk csapatdöntőjében is – persze, ő ezt tudja nagyon jól.

További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik