Sportlövészet: Mészáros nem csinál nagy ügyet az olimpia halasztásából

Vágólapra másolva!
2020.03.30. 19:50
Címkék
A Gödöllői EAC 17 éves puskás sportlövője, Mészáros Eszter tavaly májusban szerzett olimpiai kvótát, azóta fokozatosan hangolt a tokiói ötkarikás játékokra.

Tavaly májusban a sportlövők müncheni világkupáján szerzett olimpiai kvótát a Gödöllői EAC puskás versenyzője, Mészáros Eszter, aki korábban már valamelyest felkészült az ötkarikás játékok koronavírus-járvány miatti egyéves elhalasztására. Szucsák László 17 éves tanítványa február végén még a lengyelországi Wroclawban rendezett 10 méteres Európa-bajnokság juniormezőnyében szerepelt – célirányosan ebben a korosztályban, hogy a felnőttek között több társának is legyen esélye kiharcolni a kvótát – és tért haza két éremmel.Mészáros Eszter, aki korábban már valamelyest felkészült az ötkarikás játékok koronavírus-járvány miatti egyéves elhalasztására. Szucsák László 17 éves tanítványa február végén még a lengyelországi Wroclawban rendezett 10 méteres Európa-bajnokság juniormezőnyében szerepelt – célirányosan ebben a korosztályban, hogy a felnőttek között több társának is legyen esélye kiharcolni a kvótát – és tért haza két éremmel.

Egyéniben az alapverseny második helyén kvalifikálta magát a döntőbe, ahol bronzéremig jutott, mixben Pekler Zalánnal párban szerzett aranyat. Az öröm nagy volt, de a levegőben már akkor keringett a bizonytalan jövő illata.

Mészáros Eszter legutóbb két érmet nyert a légpuskás junior Eb-n Fotó: Mészáros Diána
Mészáros Eszter legutóbb két érmet nyert a légpuskás junior Eb-n Fotó: Mészáros Diána

Mészáros Eszter legutóbb két érmet nyert a légpuskás junior Eb-n  •  Fotó: Mészáros Diána

„Az Európa-bajnokság összességében jól sikerült, bár akadtak benne kisebb hullámvölgyek. Például az egyéni döntőben az utolsó helyen, nyolcadikként kezdtem, aztán onnan kellett felkapaszkodnom a dobogóra. Mondhatni, magamnak tettem izgalmassá, de ezzel együtt élveztem a kontinensviadalt. Persze, nyugodtabb az ember, amikor a középmezőnyben, netán az elején versenyez. Zalánnal is elég rendesen kapaszkodnunk kellett. A fináléban nagy hátrányból fordítottunk, ez annak is köszönhető volt, hogy az edzőm remek érzékkel, nagyon jókor kért időt. Ezt követően az indiai világkupára mentünk volna, de már Lengyelországban is ment a szóbeszéd, hogy nem teljesen biztos a megrendezése.”

Aztán jött is hír, hogy az eredetileg március 15-én, Újdelhiben tervezett világkupa nem lesz lebonyolítva az adott időpontban, múlt hét kedden az olimpia elhalasztását is bejelentették, a NOB (Nemzetközi Olimpiai Bizottság) pedig hétfőn hivatalosan is megadta a tokiói ötkarikás játékok 2021-es kezdetét: július 23.

„Főleg 50 méteren készültünk a világkupára, de igazából sejtettük, hogy nem lesz megtartva. Aztán jött, hogy bezárták a sulit, majd az olimpiáról szóló hírek. Először picit csalódott voltam, de már úgy vagyok vele, hogy nem nagy tragédia. Nem ért meglepetésként, picit már vártuk is, hogy mikor jelentik be. Így több időm lesz felkészülni. Persze, már hangoltam Tokióra, egyre többször gondoltam végig, hogyan is kellene ott csinálni a dolgokat, miként kezelhetem a szituációt. A jelenlegi helyzetben szerintem is a legjobb döntés született. Egy év múlva lesz, hát addig is keményen kell dolgozni és lehetőleg majd a legjobb formában érkezni.”

Az edzéseket és tanulást most sem hanyagolja el a gödöllői Török Ignác Gimnázium tizenegyedikes diákja. Abból a szempontból mindenképp szerencsés helyzetben van, hogy alkalmanként még élesben tud gyakorolni.

„Válogatottként a lőtérre még le tudok járni szigorúan betartva az egészségügyi előírásokat. Kicsit apokalipszisre hajaz most ott a hangulat, mert nagyon sok mindenki hiányzik. Otthon a számítógépes program segítségével ugyanúgy tudok edzeni, annyi különbséggel, hogy lövést nem adok le. Felváltva készülök a helyszíneken. Az iskolából egyformán megkapjuk a feladatokat, most mindenki ugyanannyira van ott órán, ez nekem magántanulóként kedvező, hiszen könnyebben jutok az anyagokhoz. A következő hetekben az a fontos, hogy megóvjuk egymás egészségét. Én jó alapozási időszaknak fogom fel és bízom benne, belátható időn belül javul a helyzet, és ha még csak kisebb háziversenyekkel is, de nemsokára újra elkezdenek benépesedni a lőterek.”

További korosztályos híreinkSPORTLÖVÉSZETBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik