B. Z. utanpotlassport.hu 2020.05.19 19:48 Frissítve: 2020.05.19 19:56

Sportlövészet: Klenczner Márton a szünetben sem vesztegeti idejét

A Gödöllői EAC 18 éves puskás sportlövője, Klenczner Márton az érettségi után a megszokott intenzitással állt edzésmunkába.

„Az olimpiai kvótaszerzés volt a célom, de nem tudom, talán túl nagy terhet tettem a vállamra” – ezeket a gondolatokat a legutóbbi versenyéről, a sportlövők wroclawi 10 méteres Európa-bajnokságáról osztja meg Klenczner Márton, a Gödöllői EAC 18 éves puskás versenyzője. Persze, ez sem tegnap volt. Még február végén. Akkor Szucsák László tanítványa a felnőttek között indult, és végzett a 34. helyen. Hogy pontosan hányadik lett, ő egyébként nem tudja. Ha döntő közelébe nem került, már nem is érdekli.

Klenczner Márton az érettségi után a megszokott elánnal folytatja az edzéseit Fotó: Tumbász Hédi

Klenczner Márton az érettségi után a megszokott elánnal folytatja az edzéseit  •  Fotó: Tumbász Hédi

„Túlzottan akartam. Persze sajnáltam, hogy nem jutottam döntőbe. Azt éreztem, hogy itt az esélyem, ezt ki kell használni. De tanulásnak, tapasztalatszerzésnek nagyon jó volt. Több szakember is ellátott értékes tanácsokkal” – teszi hozzá.

Azért olyan sokat gondolkodni ezen a megméretésen alapesetben nem lett volna idő. Nem sokkal később már Delhiben jött volna a világkupa-viadal, majd a plzeni európai kvótaszerzőverseny. De nem jöttek. Időközben kiderült, a tokiói olimpia koronavírus-járvány miatti egyéves elhalasztása után a plzeni erőpróbát is jövőre rendezik. A versenyek nagy részét pedig törölték. A járvány okán a sportlövők is visszahúzódtak otthonaikba.

„Természetesen nem örültem, hogy megszűnt minden versenyzési lehetőség, de a szünet sem az elvesztegetett időt jelenti. Tökéletes alkalmat adott arra, hogy alaposan felkészüljek az érettségire.”

A nyugodtabb körülmények meg is látszódtak az vizsgaeredményeken – bár nem kizárt, a fiatal sportoló a nyüzsgés közben is hozta volna a 95 százalék feletti dolgozatokat a gödöllői Török Ignác Gimnáziumban. Mondja, kémiából tett emelt szintű vizsgát, tanulmányait pedig a Pázmány Péter Katolikus Egyetem molekuláris bionika mérnöki szakán folytatja. Hogy hol? – kérdezünk vissza.

„A tudomány mindig is érdekelt. A matek, valamint az informatika is. Ez nagyjából ezeknek az ötvözete” – világosít fel. A puskát csak az érettségi hajrájában tette le néhány napra. Na, nem azt, amelyiket cetli formájában a diákok a tanárok elől rejtegetnek. Olyat sosem használt.

„Szerencsére edzeni a korlátozások idején is tudtunk. A Fehér úti Nemzeti Lőtéren minden szigorú szabály betartása mellett készülhettünk. Csupán az érettségi előtti héten nem edzettem, akkor gyújtottam be a tanulásrakétát. Most már újra nagyobb intenzitással zajlik a gyakorlás. Visszaálltunk a délelőtti és délutáni tréningekre. Ha minden jól megy, a következő verseny a jelen állás szerint szeptemberre halasztott huszonöt és ötven méteres junior Európa-bajnokság és az egyetemi világbajnokság lehet. Most leginkább ötven méterre készülök, hogy felnőjek a nemzetközi mezőnyhöz. A felkészülés ebben a szakaszban leginkább nyugodt, hiszen alaposan lelassultak a dolgok. Így van időnk több beállítást is kipróbálni, gyakorolni. Ezekben a hetekben nagyszerűen megalapozhatjuk a későbbi sikereket. Az olimpiai kvótáról sem tettem még le.”

 További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.

2020.05.08 12:21:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Amennyiben a RB Salzburg elfogadná az AC Milan által a Tuttosport szerint tett 20 millió eurós ajánlatot, úgy a 19 éves Szoboszlai Dominik lehetne minden idők legdrágább magyar labdarúgója.

2020.05.01 13:31:16

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A LEN (Európai Úszó Szövetség) vezető testülete úgy határozott, hogy elhalasztja a 2020-as junior Európa-bajnokságot az összes szakágban (úszás, nyílt vízi úszás, műugrás, műúszás, vízilabda).