Sportlövészet: Fábián Sára nem menne vissza az Eb-re

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.04.20. 09:15
Címkék
A KSI 18 éves sportlövője, Fábián Sára kihozta magából a legtöbbet a légpisztolyos felnőtt Eb-n, és nagyon bízik benne, hogy szeptemberben megrendezik a juniorok kontinensviadalát.

Február végén először szerepelt felnőtt Európa-bajnokságon a KSI pisztolyos sportlövője, Fábián Sára. Ez persze nem meglepő, hiszen a 18 éves versenyző még csak első juniorévét tapossa, ennek ellenére remekül teljesített a válogatóversenyeken, így megkapta az esélyt a bizonyításra Major Veronika és Sike Renáta mellett a felnőttválogatottban. A lengyelországi Wroclawban rendezett 10 méteres kontinensviadalon végig kiegyensúlyozott teljesítményt mutatott, így 571 körrel zárt a roppant erős mezőny 19. helyén. Csapatban a hatodik hely jött össze.

Fábián Sára kihozta magából a legtöbbet a felnőtt Eb-n Forrás: Fabian Sara Rachel/Facebook
Fábián Sára kihozta magából a legtöbbet a felnőtt Eb-n Forrás: Fabian Sara Rachel/Facebook

Fábián Sára kihozta magából a legtöbbet a felnőtt Eb-n  •  Forrás: Fabian Sara Rachel/Facebook

„Elégedett lehettem, mert a fő versenyemen tudtam a legjobban teljesíteni. Jól sikerült edzőtáborból érkeztem, a korábbi edzések is remekül mentek, így felkészültnek éreztem magam, tele pozitív energiával. A versenyt pici hullámvölgyben kezdtem, de szépen ki tudtam jönni belőle, mindig javítottam a hibáim. A csapatviadalban azért már jobban úrrá lett rajtam az izgulás, ez meg is látszott az eredményen. Összességében jól sikerült az Eb, Vera és Reni is nagyon kedves volt velem. Mindketten igazán befogadóak, egyáltalán nem éreztem magam elveszettnek vagy kívülállónak.”

Plichta Györgyi 2002-es születésű tanítványa nagyszerű helytállásának is köszönhetően a legfrissebb 10 méteres európai ranglista 29. helyét foglalhatja el. Azt mondja, ő ezt a rangsort vajmi keveset böngészi, ezért eláruljuk neki, hogy az első harmincban még 2001-es születésű versenyző sem található, így magasan a legfiatalabbként szerepel az élmezőnyben – nagy bizakodásra adva okot. Az Eb után nem is lehetett hiányérzet.

„Az első olyan világversenyem volt, amely után azt éreztem, hogy nem mennék vissza, mert nem sikerülhetne jobban” – vélekedik Sára, aki márciusban már érdekelt lett volna az Újdelhiben esedékes felnőttvilágkupán. Ez volt az első nagyobb viadal, ami a koronavírus-járvány miatt törlésre került. Aztán jött a többi. Például a plzeni olimpiai kvótaszerző verseny (amely az olimpia elhalasztása után jövőre lesz megtartva), vagy a suhli junior-világbajnokság (amelyet töröltek). Az egyetlen reménysugarat a 25 és 50 méteres junior Európa-bajnokság jelentheti. Az európai szövetség vasárnapi közleménye szerint az eszéki versenyt június vége helyett szeptemberben tartják meg, de végleges sorsáról július elején döntenek.

A szeptemberi junior Eb lehet a következő nagy verseny Fotó: Dróth Kristóf
A szeptemberi junior Eb lehet a következő nagy verseny Fotó: Dróth Kristóf

A szeptemberi junior Eb lehet a következő nagy verseny  •  Fotó: Dróth Kristóf

„A hír elég nagy löketet ad a folytatáshoz. Azt gondoltam, idén már nem lesz nemzetközi verseny és ez valamelyest padlóra is küldött. Már-már muszájból kezdtem edzeni, de most újra lebegni kezdett szemem előtt a cél, hogy a junior Eb-n jól szerepeljek.”

Addig is maradnak az otthoni edzések, Sárának ugyanis nincs lehetősége lőtéren gyakorolni a kényszerszünetben.

„Heti három fizikai edzésem van, az edzőmmel videón keresztül kommunikálunk. Szerencsére ehhez a részhez minden felszerelésem megvan. Emellett célra tartási feladatokat végzek és várom, hogy újra versenyezzünk. Természetesen az egészség a legfontosabb, de így már valóban másabb gyakorolni, hogy van esély a junior Eb-re. A junior vb-n lég- és sportpisztolyban is indultam volna, az Eb-n csak 25 méter lesz, így azt is tudom, melyik szám felkészülésére kell fektetni a hangsúlyt. A kijárási korlátozás elején volt egy kisebb pihenőm, és annyira vártam már, a kezemben foghassam a fegyvert, hogy a célra tartást sem mondanám monotonnak. Ez egy ilyen időszak. Ki kell bírni és szinten kell tartani magunkat a következő nagy versenyig.”

További korosztályos hírekSPORTLÖVÉSZETBENa sportági alodalunkon

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik