B. Z. utanpotlassport.hu 2020.02.24 16:02 Frissítve: 2020.02.24 16:08

Sportlövészet: érem és kvóta a fiatalok célja az Eb-n

A sportlövők kedden kezdődő 10 méteres Európa-bajnokságán a huszonhét magyar versenyzőből tizenhat még utánpótláskorúként lép lőállásba, közülük négynek lesz esélye olimpiai kvótát szerezni – a felnőttek között egyértelműen ez a cél. A juniorok versenyében jöhetnek az érmek.

Kedden a lengyelországi Wroclaw városában veszi kezdetét a sportlövők 10 méteres felnőtt és junior Európa-bajnoksága. A kontinensviadalon 27 tagú magyar csapat vesz részt, tizenöten a felnőtt-, tizenketten a juniormezőnyben indulnak. Ám juniorok a felnőttek között is ott vannak. A puskás Klenczner Márton, Bajos Gitta, Dénes Eszter és a pisztolyos Fábián Sára is a „nagyok” küzdelmeiben lép lőállásba, ezáltal életben tartva esélyeit az olimpiai kvótaszerzésre, hiszen ötkarikás kvalifikáció csak a felnőttek viadalán szerezhető.

Magyarországnak jelenleg három olimpiai kvótája van, a pisztolyos Major Veronika és a puskás Péni István mellett a szintén puskás Mészáros Eszter tavaly májusban 16 és fél évesen harcolta ki az indulási jogot. Mivel ő már kvalifikálta magát az olimpiára, Wroclawban a juniorok között indul, így adva meg a lehetőséget a többi fiatalnak.

A fiatalok mátraházi edzőtáborban készültek az Eb-re FOTÓ: MSSZ

A fiatalok mátraházi edzőtáborban készültek az Eb-re FOTÓ: MSSZ

A kontinensbajnokságon több mint hétszáz versenyző szerepel, minden versenyszámban két-két kvótát osztanak a nyári ötkarikás játékokra. Győrik Csaba szövetségi kapitány elmondta, az utazó keret a három válogatóverseny alapján állt össze, de az ottani döntőkben elért eredményt és a korábbi nemzetközi viadalokon mutatott kiemelkedő teljesítményt is plusz pontokkal jutalmazták. Öt-hét érmet, közte egy aranyat, valamint egy kvótát vár a válogatottól, ám megjegyezte:

„Az érmek száma szerénynek tűnhet, de csúnya szóval most beáldozzuk a dobogós helyezéseket. Azaz a legjobb juniorjainkat nem a saját korosztályukban indítjuk éremért, hanem a felnőttek között kvótáért.”

A szövetségi kapitány azt a kételyt is eloszlatta, miszerint az igazán fiatal versenyzőknek terhet jelentene az Európa-bajnokság legfőbb tétje.

„Biztos vagyok benne, hogy a fiatalok elhiszik, képesek a kvótaszerzésre. A válogatók után az érintett versenyzőkkel és edzőikkel alaposan átbeszéltük ezt, mindenki örömmel vállalta az indulást, valamint a felelősséget. Nagy lehetőség számukra, hogy juniorként vívják ki az olimpiai indulást. Hogy ki mennyire érzi ezt tehernek, az egyénfüggő. A sportági vezetés semmilyen módon nem kíván rájuk terhet tenni.”

A világ- és Európa-bajnok utánpótlás-igazgató, Joó Éva is finoman bánik az elvárásokkal.

„Mindenki mindent megtett a felkészülés során, úgy gondolom, a versenyzőink kiváló állapotban érkeznek az Európa-bajnokságra. Én csupán azt szeretném, hogy a fiatalok önmagukhoz képest szerepeljenek jól, és ha ez sikerül, már csak azon múlik a helyezés, a többi lövő milyen eredményeket ér el. Az utolsó napokban a legfontosabb: mindenki vigyázzon az egészségére ebben az influenzás időszakban és olyan dologgal foglalkozzon, ami mentálisan erősíti.”

Klenczner Márton felnőtt országos bajnoki címmel hangolt az Eb-re, a korábbi müncheni versenyen is magabiztosan teljesített, így joggal reménykedik a kvótában, de Bajos Gitta és Dénes Eszter ugyanúgy azért van a felnőttcsapatban, mert bennük van a kiemelkedő eredmény, továbbá az első éves junior Fábián Sára is képes lehet a meglepetésre.

A juniormezőnyben szinte mindenki reális esélyekkel pályázik az éremre. Pekler Zalán nemrégiben a világcsúcsnál is jobb eredményt ért el, de Mészáros Eszterrel párban a vegyes csapat versenyszám egyik favoritjának is számít. A puskás lányok közül mindhárman alakítottak már nagyot, a közelmúltban már a régi önmagát idéző Gáspár Lalita például felnőtt országos bajnokként érkezik az eseményre.

Tavaly a márciusi eszéki 10 méteres Eb-n a junior légpuskások között Pekler ezüst-, Klenczner bronzérmet szerzett, a fiúcsapat pedig Török Ferenccel kiegészülve aranyérmet nyert. A légpuskás lányoknál Mészáros negyedik lett, a légpisztolyos hölgycsapat pedig Fábián Sára, Komáromi Krisztina Panna és Jákó Miriam összetételben ezüstérmes. Ezeket az eredményeket igyekeznek túlszárnyalni a fiatalok.

Nem mellékes, hogy nem ez lesz az utolsó esély kvótához jutni, így annak is marad sansza, aki most a juniorok között indul. Májusban a plzeni kvalifikációs versenyen minden számban egy-egy (kivéve a 10 m-es puskában, amelyben kettő) kvótát osztanak, továbbá értékes pontok gyűjthetők még a Delhiben esedékes világkupaversenyen is, ami a világranglistahelyek szempontjából fontos. Utolsó szalmaszálként a rangsor alapján is ki lehet jutni az olimpiára.

A wroclawi 10 méteres Európa-bajnokság február 25-én a puskás juniorok versenyével kezdődik és március elsején a felnőttek csapatküzdelmeivel zárul.

A magyar Eb-résztvevők
Légpisztoly
Felnőtt. Férfiak: Tátrai Miklós, Hegedűs László, Babéj Ádám. Nők: Major Veronika, Sike Renáta, Fábián Sára. Vegyes csapatok: Tátrai és Major, Hegedűs és Sike.
Junior. Fiúk: Joó Attila, Iszprávnik Péter, Polgár János. Lányok: Jákó Miriam, Varga-Zalay Babett, Komáromi Krisztina Panna. Vegyes csapatok: Joó és Jákó, Iszprávnik és Varga-Zalay
Légpuska
Felnőtt. Férfiak: Péni István, Sidi Péter, Klenczner Márton. Nők: Dénes Eszter, Toma Dorina, Bajos Gitta. Vegyes csapatok: Péni és Dénes, Sidi és Toma.
Junior. Fiúk: Pekler Zalán, Török Ferenc, Hammerl Soma. Lányok: Mészáros Eszter, Gáspár Lalita, Horváth Lea. Vegyes csapatok: Pekler és Mészáros, Török és Gáspár.
Futócél
Felnőtt. Boros László, Tasi Tamás, Zsebedits Nándor

További korosztályos híreink SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.04.04 14:29:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztrál bajnokságban vitézkedő Illawara Hawks kosárlabdacsapata súlyos anyagi gondokkal küzd, a klub év újoncának választott fiatalja, LaMelo Ball pedig a jelek szerint nem tétlenkedik: az NBA-be igyekvő 18 éves srác nemes egyszerűséggel megvásárolja imádott együttesét – minderről az ifjú menedzsere, Jermaine Jackson számolt be az ESPN-nek.

2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.