B. Z. utanpotlassport.hu 2020.03.21 17:15 Frissítve: 2020.03.26 08:59

Sportlövészet: Bajos még tud edzeni, de mindenre felkészült

Sok fiatal már csak otthoni vagy szabadtéri edzésekkel tudja formában tartani magát, a komáromi válogatott sportlövők számára még nyitva maradt egy kiskapu. A 17 éves, felnőtt Eb-bronzérmes Bajos Gitta azonban lélekben már minden eshetőségre felkészült.

A koronavírus-járvány miatti korlátozások után sok helyen már semmilyen lehetősége nincs a sportolóknak normál edzéskörülmények között gyakorolni, a komáromi sportlövőknek még megadatik ez a kiváltság, persze szigorú szabályok közepette. A Finomító SLK 17 éves, 50 méter fekvő számban felnőtt Eb-bronzérmes puskás versenyzője, Bajos Gitta a napokban még ellátogathatott megszokott bázisára.

„A megállapodás szerint a válogatott sportolók még használhatják a komáromi lőteret, de szigorúan csak egyesével – tájékoztat a versenyző. – Két és fél óráig gyakorolhatunk, ez a maximális idő, amit bent tölthetünk, aztán váltjuk egymást úgy, hogy sokszor még az ajtóban sem találkozunk. Konditerembe természetesen már nem járunk, az erősítést mindenki otthon oldja meg.”

Bajos Gitta nyert a légpuskások között Fotó: Bodrogi Tamás

Bajos Gitta még tud a lőtéren edzeni  •  Fotó: Bodrogi Tamás

Egy hónappal ezelőtt persze még a sportlövők sem számítottak erre a forgatókönyvre, a válogatott Lengyelországban szerepelt sikeresen, a 10 méteres Európa-bajnokság felnőtt női mezőnyében Bajos Gitta a 31. helyen végzett és készült az indiai világkupára.

„Nem tudom hányadik lettem Wroclawban. Nagyon sokan voltunk és mivel nem szerepelt a nevem az első húsz helyezettet megjelenítő kivetítőn, már nem is érdekelt. Az alapversenyben nem lőttem rosszul, csak a többiek teljesítettek kimondottan jól. Ez nem töltött el csalódottsággal. A csapatversenyben már bénáztam kicsit, az valamelyest elkeserített. A világkupát sajnálom, szerettem volna Indiába utazni, még sosem jártam ott – persze, nem ebben a helyzetben vágytam oda. Semmit nem tudni arról, hol és mikor lesz a következő verseny, mit halasztanak és mit törölnek. Nekem most kellene érettségizni, még ha viszonylag hamar rendeződnének is a dolgok, félő, hogy nagyon összecsúsznak a kötelezettségek.”

Az iskolai távoktatás még mindenkinek újdonság, a fiatalok benyomásai vegyesek. Már egy hét után sokan hiányolják a társaságot és magát a kis plusz reggeli mozgást, amit akár csak a suliba járás jelent. Gitta igyekszik észrevenni a pozitívumokat.

„Magántanuló vagyok, így alapesetben sokkal nehezebben szerzek jegyeket, mint a diákok többsége. Most délelőttönként én is kapom és csinálom a házi feladatokat, prezentációkat gyártok, fotózom a füzetet. Most ugyanazok a feltételeim, mint a többieknek. Ha végzek, megyek lőni.”

Azt viszont Komáromban is tudják, hogy egyik percről a másikra kattanhat lakat lőtér ajtaján.

„Ha bezárják, hazavisszük a cuccokat és kezdődik az otthoni célra tartás. Felöltözünk rendesen, kiszemelünk egy pontot a lakásban és arra a célra tartjuk a puskát. Ez a legunalmasabb dolog, amit el tudok képzelni, de nem lesz más választás. Úgy teszek, mintha lőnék, de csak lőszer nélkül sütögetek. Tulajdonképpen egész versenyt kell otthon lejátszani, ez egy-másfél óráig tart. Az, hogy ezt ki mennyire veszi komolyan, a lelkiismeretére van bízva. A lövészetben az a legjobb, hogy egy tárgyat célba juttatunk. Itt nem ezt kell csinálni. Szerencsére a szüleim mindenben támogatnak. Ha kell, a szobámból a konyháig tartok célra, amíg ők csendben ülnek, hogy ne zavarjanak.”

 További korosztályos híreink SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.04.04 14:29:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztrál bajnokságban vitézkedő Illawara Hawks kosárlabdacsapata súlyos anyagi gondokkal küzd, a klub év újoncának választott fiatalja, LaMelo Ball pedig a jelek szerint nem tétlenkedik: az NBA-be igyekvő 18 éves srác nemes egyszerűséggel megvásárolja imádott együttesét – minderről az ifjú menedzsere, Jermaine Jackson számolt be az ESPN-nek.

2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.