utanpotlassport.hu 2019.03.22 14:52 Frissítve: 2019.03.22 14:53

Sportlövészet: a kapitány elégedett a juniorok nyolc Eb-érmével

A magyar sportlövők szövetségi kapitánya, Győrik Csaba elégedetten nyilatkozott a juniorválogatott szerepléséről az eszéki korosztályos Európa-bajnokságon. A szakember a honlapunknak adott interjújában kiemelte: nagy örömre ad okot, hogy egységesen jó mindenki a hazai utánpótlásban.

M. Sz. utanpotlassport.hu A magyar junior sportlövő-válogatott nyolc éremmel – három arany, két ezüst és három bronz – zárta az Eszéken rendezett korosztályos légfegyveres Európa-bajnokságot. A nagyszerűre sikeredett kontinensviadal után a nemzeti csapat szövetségi kapitányát, Győrik Csabát kérdeztük a benyomásairól.

A magyar csapat, a második sorban bal szélen Győrik Csaba szövetségi kapitánnyal Forrás: MSSZ

A magyar csapat, alulról a második sorban bal szélen Győrik Csaba szövetségi kapitánnyal  •  Forrás: MSSZ

– Az Eb előtt úgy nyilatkozott: négy-öt érmet vár a fiataloktól. Kijelenthetjük, hogy felülmúlták a várakozásokat?

– Az érmek számában mindenképpen. Az egész csapatra büszke vagyok, mindenki jól lőtt, még azok is, akiknek helyezése elsőre nem ezt mutatja. Ahogyan vártuk, fiú légpuskásaink rendkívül erősek (egyéniben Pekler Zalán ezüst-, Klenczner Márton pedig bronzérmet szerzett, míg csapatban az első helyen végzett a Pekler, Klenczner, Török Ferenc trió – a szerk.), de a hölgyek között Mészáros Eszter szereplése is biztatóan indult  (negyedik lett egyéniben). Jól teljesítettek a leány légpisztolyosok (ezüstérmet szerzett csapatban Fábián Sára Ráhel, Komáromi Krisztina Panna és Jákó Miriam), a futócéllövő Palánki Klaudia pedig egyszerűen zseniális volt (két aranyéremmel zárt). Az pedig, hogy már hétfőn komoly sikereket könyvelhettünk el, még inkább motiválta őket. Hiszen, ha valaki látja, hogy a másik döntőbe jut, és mondjuk érmet nyer, akkor mindent megtesz, hogy ő se maradjon le.

– Figyelembe véve az elmúlt időszak eredményeit, akárcsak a legutóbbi országos bajnokságot, nem véletlen, hogy a leány légpuskásoktól mindenki érmet várt. Az ő esetükben elmaradt az áttörés?

– Nem mondom, hogy elmaradt volna. Nagyon fiatal csapatról van szó, életkorban és rutinban is. A Horváth Lea, Lovász Dorina és Mészáros Eszter trió még nem olyan régen vágott neki a légfegyveres szezonnak, és tavaly év végén kezdtek el olyan eredményeket lőni, amivel bekerülhettek az Eb-csapatba. Sorra döntögették az országos csúcsokat, az ob-n nagyon szépen versenyeztek, és azt gondolom, Eszéken is nagyszerűen helytálltak. Eszternek nem sok hiányzott az éremhez, és Dorina sem maradt el sokkal a döntőtől. Ritkán alakul úgy egy világverseny, mint a fiúk esetében, hogy mind a hárman – önmagukhoz képest is – remek eredményeket lőnek.

–  Tapasztalatnak bizonyára hasznos volt az Eb…

–  Ez így van. Biztos vagyok benne, hogy a lányok ezután érmet, érmeket szereznek majd a következő versenyeken. Ha ők úgy is érzik, hogy maradt még bennük, legalább arra fogja sarkalni őket ezután, hogy még jobban teljesítsenek.

–  Összességében elégedett a fiatalokkal?

–  Teljes mértékben. Még nagyobb örömre ad okot, hogy egységesen jó mindenki a hazai utánpótlásban. Persze mindig vannak kiemelkedő tehetségek, de biztató, hogy nincsenek nagy különbségek a lövők között. Nem véletlen, hogy a légpuskás fiúk, a légpisztolyosok lányok és a futócéllövő fiúk egyaránt érmet szereztek csapatban.

További korosztályos híreink SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.

2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.