B. Z. utanpotlassport.hu 2019.07.19 17:03 Frissítve: 2019.07.19 17:11

Sakk: Ruck Róbert nagymester elégedett az U12-es Eb-bronzzal

„Ha valaki hibázott, mindig volt csapattárs, aki ki tudta ezt javítani” – mondta az U12-es magyar sakkcsapatot vezető Ruck Róbert nagymester a megszerzett Európa-bajnoki bronzérem után.

A július 11. és 17. között a csehországi Pardubicében megrendezett U12-es csapatsakk Európa-bajnokságon harmadik helyezést ért el a magyar válogatott. A csapatvezető Ruck Róbert nagymester hasonló szerepkörben eddig csak egyéni kontinensviadalon tűnt fel, így számára is új kihívást jelentett a feladat, amiben a csapat érdekeit a személyes dolgok elé szükségeltetik helyezni. Véleménye szerint azonban ez mind neki, mind a játékosoknak sikerült, így ebből a szempontból elégedetten értékelte a versenyt.

 

sakkeb3

A gyerekek minden pillanatban számíthattak egymásra és vezetőjükre  •  Fotó: Tancsa Tamás

 

„Érdekes és izgalmas feladat volt, kicsit emlékeztetett korábbi válogatott szerepléseimre. Az ifjúsági szövetségi kapitány, Ribli Zoltán olimpiai bajnok elég vegyes csapatot jelölt ki játékra: három, a korcsoportot vezető játékos Tancsa Tamás, Tran Dávid és Könyves Álmos mellé egy 10 éves tehetséget, Giang Namot és egy leány versenyzőt, Gaál Zsókát. Két utóbbi játékos sem rutintalan már, hiszen mindketten szereztek érmet világversenyen. Összességében nagyon kiegyensúlyozott csapatunk volt, amit az eredmények is bizonyítottak. Ha valaki hibázott, mindig volt csapattárs, aki ki tudta ezt javítani. Gyakorlatilag minden gyerek kamatoztatta erősségét a nehéz szituációkban. Emellett a gyerekek becsülettel készültek minden játszmára, és megérdemelten szerezték meg a bronzérmet.”

Ruck Róbert úgy érezte, hogy a csapat fokozatosan lendült bele a játékba az Európa-bajnokságon. Kiemelte a későbbi győztes lengyelek feletti diadalt, valamint az ezüstérmes franciák elleni döntetlent, ami egy picit fájó volt számára, hiszen a csapat a második táblán nagy esélyt szalasztott el. A bronzérmet a szakember remek eredménynek titulálja, ám annak tudatában, hogy a gyerekek igazán közel jártak a második hely megszerzéséhez, nem érzett felhőtlen boldogságot.

„Egy ilyen világversenyen az ilyen korú gyerekek számára a legfontosabb a tapasztalatszerzés, hogy a későbbiek folyamán, amikor felnőtt válogatottak lesznek, már ne »újoncként« üljenek asztalhoz, szokják a nemzetközi mezőnyt, a folyamatosan erős ellenfelekkel való csatázást. Jelen versenyen is kiderült, hogy egy ilyen eseményen már nincs gyenge ellenfél, nem számítanak az élőpontszámok, csakis az, hogy az adott pillanatban és mérkőzésen ki tudja túljátszani ellenfelét. Mint minden sportban, a sakkban is nagyon fontos a sportszerű és fegyelmezett életmód, de emellett jól is kell, hogy érezze magát a gyerek, mert akkor tud felszabadultan játszani, és megmutatni, hogy mire képes. Köszönöm mindenkinek, aki követte az eseményeket, szurkolt és biztatott, nélkülük nem jött volna létre ez a szép eredmény.”

A csapatot vezető nagymester a verseny végén azt a tanulságot vonta le, hogy még alaposabban, még többet kell dolgozni a fiatalokkal, és amennyiben lehet, ki kell javítani az egyéni hibákat. Hangsúlyozta, a vereségnek legtöbbször oka van – azt kell megkeresni, és orvosolni.

Egyéb korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.

2020.05.08 12:21:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Amennyiben a RB Salzburg elfogadná az AC Milan által a Tuttosport szerint tett 20 millió eurós ajánlatot, úgy a 19 éves Szoboszlai Dominik lehetne minden idők legdrágább magyar labdarúgója.

2020.05.01 13:31:16

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A LEN (Európai Úszó Szövetség) vezető testülete úgy határozott, hogy elhalasztja a 2020-as junior Európa-bajnokságot az összes szakágban (úszás, nyílt vízi úszás, műugrás, műúszás, vízilabda).