B. Z. utanpotlassport.hu 2019.07.19 17:03 Frissítve: 2019.07.19 17:11

Sakk: Ruck Róbert nagymester elégedett az U12-es Eb-bronzzal

„Ha valaki hibázott, mindig volt csapattárs, aki ki tudta ezt javítani” – mondta az U12-es magyar sakkcsapatot vezető Ruck Róbert nagymester a megszerzett Európa-bajnoki bronzérem után.

A július 11. és 17. között a csehországi Pardubicében megrendezett U12-es csapatsakk Európa-bajnokságon harmadik helyezést ért el a magyar válogatott. A csapatvezető Ruck Róbert nagymester hasonló szerepkörben eddig csak egyéni kontinensviadalon tűnt fel, így számára is új kihívást jelentett a feladat, amiben a csapat érdekeit a személyes dolgok elé szükségeltetik helyezni. Véleménye szerint azonban ez mind neki, mind a játékosoknak sikerült, így ebből a szempontból elégedetten értékelte a versenyt.

 

sakkeb3

A gyerekek minden pillanatban számíthattak egymásra és vezetőjükre  •  Fotó: Tancsa Tamás

 

„Érdekes és izgalmas feladat volt, kicsit emlékeztetett korábbi válogatott szerepléseimre. Az ifjúsági szövetségi kapitány, Ribli Zoltán olimpiai bajnok elég vegyes csapatot jelölt ki játékra: három, a korcsoportot vezető játékos Tancsa Tamás, Tran Dávid és Könyves Álmos mellé egy 10 éves tehetséget, Giang Namot és egy leány versenyzőt, Gaál Zsókát. Két utóbbi játékos sem rutintalan már, hiszen mindketten szereztek érmet világversenyen. Összességében nagyon kiegyensúlyozott csapatunk volt, amit az eredmények is bizonyítottak. Ha valaki hibázott, mindig volt csapattárs, aki ki tudta ezt javítani. Gyakorlatilag minden gyerek kamatoztatta erősségét a nehéz szituációkban. Emellett a gyerekek becsülettel készültek minden játszmára, és megérdemelten szerezték meg a bronzérmet.”

Ruck Róbert úgy érezte, hogy a csapat fokozatosan lendült bele a játékba az Európa-bajnokságon. Kiemelte a későbbi győztes lengyelek feletti diadalt, valamint az ezüstérmes franciák elleni döntetlent, ami egy picit fájó volt számára, hiszen a csapat a második táblán nagy esélyt szalasztott el. A bronzérmet a szakember remek eredménynek titulálja, ám annak tudatában, hogy a gyerekek igazán közel jártak a második hely megszerzéséhez, nem érzett felhőtlen boldogságot.

„Egy ilyen világversenyen az ilyen korú gyerekek számára a legfontosabb a tapasztalatszerzés, hogy a későbbiek folyamán, amikor felnőtt válogatottak lesznek, már ne »újoncként« üljenek asztalhoz, szokják a nemzetközi mezőnyt, a folyamatosan erős ellenfelekkel való csatázást. Jelen versenyen is kiderült, hogy egy ilyen eseményen már nincs gyenge ellenfél, nem számítanak az élőpontszámok, csakis az, hogy az adott pillanatban és mérkőzésen ki tudja túljátszani ellenfelét. Mint minden sportban, a sakkban is nagyon fontos a sportszerű és fegyelmezett életmód, de emellett jól is kell, hogy érezze magát a gyerek, mert akkor tud felszabadultan játszani, és megmutatni, hogy mire képes. Köszönöm mindenkinek, aki követte az eseményeket, szurkolt és biztatott, nélkülük nem jött volna létre ez a szép eredmény.”

A csapatot vezető nagymester a verseny végén azt a tanulságot vonta le, hogy még alaposabban, még többet kell dolgozni a fiatalokkal, és amennyiben lehet, ki kell javítani az egyéni hibákat. Hangsúlyozta, a vereségnek legtöbbször oka van – azt kell megkeresni, és orvosolni.

Egyéb korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.08.22 17:39:15

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

A Tiszavasvári-Balmazújváros-Balatonboglár útvonalat járta be eddigi pályafutása során a fiú U19-es kézilabda-világbajnokság All Star-csapatába választott Kecskés Dániel. A NEKA 17 éves jobbszélsőjével a sikeres vb-ről, az akadémiáról és a céljairól beszélgettünk.

2019.08.22 09:49:18

Utánpótlássport Budai Zoltán utanpotlassport.hu

A 17 éves Bajos Gitta azután, hogy a suhli világkupán két érmet is szerzett, a plzeni Olimpiai Reménységek Versenyén újabb öttel, köztük három arannyal gazdagodott.

2019.08.21 21:09:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az írországi Európa-bajnokságon szerephez jutó játékosokkal harcolta ki a győzelmet a magyar U18-as válogatott, amely 3–2-re múlt felül a lettek korosztályos együttesét. Preisinger Sándor a mieink második félidőben alábbhagyó figyelmét emelte ki a hazai szövetség holnapjának adott nyilatkozatában.

2019.08.20 09:09:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Nem akármilyen teljesítménnyel vétette észre magát a magyar síugrósport egyik legnagyobb ígérete, Vörös Virág. A 20 esztendős lánynak olyasvalami sikerült, ami előtte senkinek hazánkból: pontot szerzett a nyári Grand Prix-sorozatban. Ezzel a 2022-es pekingi olimpiai részvételhez is tett egy óriási lépést.

2019.08.18 20:59:15

Utánpótlássport Krasznai Bence jelenti Tallinnból utanpotlassport.hu

Magyar aranyéremmel zárult a junior birkózók tallinni világbajnoksága: Takács István (82 kg) a júnusi junior Európa-bajnoki címe után a világ mezőnyét is maga mögé utasította a Tondiraba jégcsarnokban − Lám Bálint 2012-es pattajai sikere óta először ünnepelhetett vb-címet ebben a korosztályban a sportág. Szőke Alexért (97 kg) is szoríthattunk vasárnapi helyosztón, ám ő végül ötödik lett.